Hlavní obsah

Kranzova vila v Brně měla díky popínavé zeleni barevně splynout se zahradou

Novinky, Text: Jindřich Chatrný, editace: tnk

Nadčasová brněnská vila architekta Kranze z 30. let minulého století má tvary, které jsou v kurzu i dnes a vídáme je u nově stavěných městských vilek. Záměrem projektanta ovšem nebylo vytvořit jen funkční a střídmý objekt. Zamýšlel se i nad bezprostředním okolím stavby. Jeho záměrem bylo budoucí pokrytí domu popínavou zelení a následné splynutí s výsadbou zahrady.

Foto: Jiří Bureš pro Mapy.cz, Archiv publikace Slavné brněnské vily

Vila s adresou: Alešova 24, čp. 25, Brno 4-Černá Pole

Článek

Kranzův rodinný dům navrhl architekt Josef Kranz mezi lety 1933 až 1935. Dům byl původně projektován pro Karlu Ošťádalovou, budoucí manželku architekta Josefa Kranze.

Na straně obrácené do ulice je stavba výrazná velkoplošnými okny se svislým členěním. Vodorovnost stavby je zvýrazněna průběžnou úzkou terasou, částečně krytou plochou stříškou, nad hlavním vstupem plynule přecházející v dřevěnou konstrukci pergoly na konzolách.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Hlavním dekorativním prvkem jinak minimalisticky řešené vily se stalo zdivo zdobící spodní část stavby.

Ve zvýšeném přízemí je umístěna obytná hala se schodištěm, které se stalo prostorovou i výtvarnou dominantou interiéru.

Intimitu a odlišnost jednotlivých funkčních částí interiéru vily (vstupní se šatnou, knihovní s pracovním koutem, jídelní) zajišťovaly závěsy, objekt kachlových kamen a drobná dělicí příčka.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Interiér byl zařízen vkusně, nadčasově a jednoduše.

Nad výškově sjednocenou sestavu skříněk a vitrín v jídelně projektant umístil zabudované prosklené zasunovací „okénko“ pro podávání pokrmů ze sousedící kuchyně.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

V přízemí byl i skromný prostor pro služku.

Soukromá část domu, umístěná klasicky v patře, byla rozumně využita. Byla v ní hala a ložnice (se skládací zástěnou, umožňující vytvořit dvě samostatně oddělené spací zóny), kterou osvětlovalo jen úzké okno, zabírající celou šířku boční strany vily.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Patro ukrývalo i velkorysý pokoj určený pro návštěvy majitele.

V horním patře nechyběla ani koupelna spojená s WC a hostinský pokoj s oddělitelným spacím koutem.

Střídmostí vnitřního zařízení stavby a jeho omezením jen na základní prvky se Kranz téměř přiblížil k minimalistickému řešení mnoha současných interiérů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám