Hlavní obsah

Kramářovo prostorné letní sídlo navrhli ruští architekti

Novinky, text: Jan Randáček, editace: tnk

Karel Kramář je neodmyslitelně spojen s politikou první republiky, v letech 1918–1919 dokonce krátce zastával funkci československého premiéra. Rezidence postavená v letech 1927–1931 měla od začátku sloužit hlavně jako reprezentativní letní sídlo. Velká postava našich dějin potřebovala evidentně velký a prostorný dům.

Foto: autorský tým Slavné vily Libereckého kraje

Vila s adresou: Lyžařská čp. 307, Vysoké nad Jizerou

Článek

Kramářovo politické zaměření bylo výrazně ovlivněno ideou tzv. politického neoslavismu, tedy myšlenkami slovanské vzájemnosti.

Na utváření jeho politického názoru měla nepochybně vliv jeho přítelkyně a manželka, Ruska Naděžda Nikolajevna Abrikosová. Abrikosová neovlivnila jen Kramářovy názory, ale výrazně se podepsala i na konečné podobě Kramářovy vily ve Vysokém nad Jizerou. Zmíněná stavba je v pořadí třetí vilou Kramářovy rodiny (po vile na Krymu a pražské vile).

Foto: autorský tým Slavné vily Libereckého kraje

Architektonické tvary jasně připomínají prvky ruské architektury.

Kramář zadal zpracování projektu domu ruskému emigrantovi Vladimiru Alexandroviči Brandtovi, který navrhl i pravoslavné kostely v Praze na Olšanech a Karlových Varech. Projekt domu ale dokončil další ruský architekt, Ivan Vasilijevič Feofilov.

Dům podle plánů vystavěla stavební firma stavitele Oldřicha Zítka. Kramářovou vilou se v kraji podepsaly vlivy ruské architektury.

Foto: autorský tým Slavné vily Libereckého kraje

Interiéry vily s výrazně dekorovaným lustrem a zdobenými stropy dnes připomínají dobové fotky.

Impozantní vilu o třech podlažích, která velmi připomíná zámek, kryje vysoká sedlová střecha. Velkoryse pojatá reprezentativní, ale trochu těžkopádná architektura překvapuje honosností.

Foto: autorský tým Slavné vily Libereckého kraje

Stavba vznikala v letech 1927 až 1931.

Exteriér se do dnešních dní dochoval ve velmi zachovalé podobě, o interiérech to ale říct nemůžeme. Vysocká vila neměla takové štěstí jako její pražská jmenovkyně (Kramářova vila, sídlo premiérů ČR).

Foto: autorský tým Slavné vily Libereckého kraje

Ve vile nesmělo chybět pohodlné posezení pro větší společnost a prostorná knihovna nadosah.

Už za druhé světové války vilu využívalo NSDAP jako politickou školu a po válce sloužila k rekreacím ROH. Obojí samozřejmě ovlivnilo podobu interiérů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám