Hlavní obsah

Kousek za Prahou našla rodina ideální místo na jednoduchý a útulný dům

Právo, Sylva Svobodová

Mladí manželé původně bydleli v bytové zástavbě a byli spokojeni. S příchodem dětí se ale rozhodli najít vhodný pozemek a postavit dům podle svých představ. A protože víkendy tráví u rodičů na Vysočině, přirozeně hledali místo, odkud se rychle dostanou na D1.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Moderní dům je nízkoenergetická dřevostavba, částečně smontovaná v hale. Okna mají trojskla s výtečným zastíněním proti slunci. Nechybí ani velkorysá garáž pro dvě auta a sportovní vybavení.

Článek

A podařilo se! Kousek za Prahou objevili rohový pozemek vhodný na samostatně stojící dům, kde sousedí s jejich plotem pouze jeden soused. A kolem je přitom tolik lákavých cyklostezek, které rádi a často využívají.

Majitelé si přáli praktický, jednoduchý, ale zároveň útulný dům. Nechtěli rovnou střechu ani „skleněnou“ krabičku, ale dům, který se hodí na venkov, přitom je moderní, nízkoenergetický, nabízí nadčasové technologie.

Přáli si mít v přízemí pokoj pro hosty, hned vedle šatnu, velký prostor na společné obývání, hernu pro děti a dva samostatné dětské pokoje pro jejich slečny. Nakonec ke své spokojenosti vybrali typový dům z ateliéru Gebas architects, který ale přizpůsobili svým potřebám: upravili některé pokoje, místo pokojíku je šatna, jinak je situovaná i garáž.

Kuchyň - základ pohody

Majitelka výtečně vaří a svoji kuchyň si užívá. Návrh pečlivě tvořila s designérkou a je s výsledkem velmi spokojená. I když začátky byly trochu krušné, protože do domu se stěhovali ještě bez kuchyně a po určitou dobu připravovala jídlo pro rodinu na dvou vařičích. Dnes už na tyto začátky vzpomíná s úsměvem.

Důležitý je zejména kuchyňský ostrůvek na vaření, kde je varná plotna, skrytá integrovaná digestoř s výsuvem a hlavně skvěle navržené úložné prostory na kuchyňské vybavení.

Na protilehlé straně, a jen na pár kroků, je dřez, myčka nádobí, trouba, mikrovlnka a samostatná spižírna, která pojme spoustu věcí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kuchyň poskytuje dostatek úložného prostoru na spotřebiče i kuchyňské vybavení. Centrem je ostrůvek s integrovanou výsuvnou digestoří.

Při vaření má paní domu báječný výhled z oken a přímý vstup na zahradu, kam chodí pro bylinky. Původně měla na sestavu navazovat i vinotéka, ale přednost dostal prostorný jídelní stůl.

Odpočinková zahrada

Relax v zeleni byl jednou z priorit mladé rodiny. Jejich zahrada je nenáročná, snadná na údržbu, přitom poskytuje klidná zákoutí i užitkovou zónu. Čerstvá výsadba stromů, keřů i rostlin vyrostla rychle, protože majitelé zainvestovali do kapkové i povrchové závlahy.

Sekání trávy obslouží automatická sekačka, která se sama nabíjí a pravidelně vyjíždí podle předem daného programu.

Dřevěné domy a chaty jdou na dračku

Tipy a trendy

Vyplatila se i spolupráce se zahradní architektkou, která na pozemku navrhla rozmanité okrasné trávy, dva vyvýšené samostatné zelené ostrůvky.

V zahradě jsou i zajímavé kameny, na kterých lze posedět a vnímat dům a prostor z opačné strany, než je terasa.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zahrada je odpočinková a snadno udržovatelná. Má příjemná zákoutí, užitkovou zónu s drobným ovocem i příjemným posezením na terase z bezúdržbového dřevoplastu.

Líbí se nám
Originální je samostatná herna. Majitelka si ji pochvaluje v případě dětských návštěv, kdy dámy popíjejí v klidu kávu a děti řádí v herně, ale zároveň jsou na očích. Zajímavé jsou nízké bílé parapety a pod nimi boxy na hračky. Na parapety lze dát polštáře a mít měkké posezení.

Kromě rostlin, které nabízejí květ od jara do podzimu, je oblíbenou částí i zóna s drobným ovocem. Děti mají na sbírání do ruky k dispozici borůvky, maliny, jahody, moruši, ostružiny, nechybí ani část bylinková.

Budovy mohou v budoucnu energii spíše vyrábět než spotřebovávat

Tipy a trendy

V létě rodina tráví nejvíce času pod pergolou, kde má své místo pohodlné sezení. Je z odolného materiálu, není třeba ho na zimu speciálně uskladňovat. Jen přes sezonu se na něj dají měkoučké polštáře a k pohodě nic nechybí. Zvláště když je v provozu gril a dekorace tvoří zelené rostliny v nádobách.

Anketa

Máte doma také pro děti hernu?
Ano, také.
12,1 %
Chystáme ji.
2,9 %
Ne, mají prostě svůj pokoj.
70,5 %
Nemáme děti.
14,5 %
Celkem hlasovalo 2643 čtenářů.

Technické údaje

Velikost domu: dispozice 5+kk, zastavěná plocha 232 m2 (kryté parkovací stání 40,5 m2, terasa 32 m2)

Způsob vytápění: podlahové, plynový kotel Zdivo

Izolace: nízkoenergetická dřevostavba, obvodová sendvičová konstrukce, zateplení — tepelná izolace EPS 70 F, tenkovrstvá omítka

Okna, podlaha, zastřešení: okna hliníková, izolační trojsklo. Keramická dlažba, vinyl, dřevěné schodiště, dřevoplast na terase. Zastřešení sedlovou střechou s betonovou krytinou. Zastřešení garáže částečně sedlové s betonovou krytinou a částečně ploché s fóliovou krytinou.

Reklama

Související články

Půdní království Jana Kasla

Jan Kasl, majitel vlastní architektonické kanceláře se širokým záběrem realizací - od soukromých interiérů, rodinných domů až po budovy institucí nebo...

Kouzelně ukrytá chaloupka Oldřicha Navrátila

Původně jsme byli dohodnuti, že našeho hostitele z chaloupky ukryté v kouzelném údolí kousek od Třebíče - Oldřicha Navrátila - vezmeme zpátky do Prahy. Ale...

Výběr článků

Načítám