Hlavní obsah

Kontakt s přírodou zvítězil. Byt vyměnili za vlastní dům v Beskydech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřčlenná rodina, která doposud žila v třípokojovém bytě, cítila potřebu kontaktu s volnou přírodou. Manželé se proto rozhodli zrealizovat svůj sen a dopřát sobě i dětem bydlení ve vlastním domě v Beskydech.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Rámová dřevostavba je usazena na spodní stavbě z monolitické železobetonové vany. Vzhledem k orientaci domu slouží vzniklý výškový přesah domu jako kryté stání pro dvě auta a do terénu zapuštěný železobetonový monolit jako suterén.

Článek

Hlavním požadavkem na bydlení byl dostatečně velký společný prostor, který může sdílet celá rodina, a propojení obytných místností s přírodou.

Ačkoli měl majitel původně jinou představu o budoucím domě a o dřevostavbě vlastně neuvažoval, architekt ho pro ni během několika schůzek doslova nadchnul. Dnes v ní spokojeně žije už pátým rokem, užívá si ji a ničeho nelituje.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Spojení domu s okolím zprostředkovává bohaté prosklení a průběžný vikýř v podkroví, který nabízí nádherné výhledy a z podkrovních místností vytváří plnohodnotné pokoje.

„Na projektu jsme společně s architektem pracovali téměř rok a jsem rád, že jsme mu ten čas věnovali. Dnes si neuvědomuji nic, co bych řešil jinak,“ říká investor pan David.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Vnější povrchové úpravy podporují ráz domu. Odlehčená část s dřevěnou fasádou se vznáší nad krytým stáním, část obrácená k lesu je „ukotvena“ těžším kamenným obkladem a střešní krytina je z předzvětralého titanzinku.

„Dřevo je materiál, který mám velmi rád, a přestože dřevostavba tehdy nebyla právě to, o čem bych byl přesvědčen, do zdejšího prostředí dřevo prostě patří.“

Majitelova slova potvrzuje i architekt domu Karel Janča. „Nejdříve jsme se bavili o dřevostavbách a jejich možnostech, později debaty nabraly konkrétnějších podob. Dlouze jsme se zabývali například umístěním domu a jeho orientací na pozemku. Nakonec jsme se k mé radosti rozhodli pro variantu po spádnici s levitujícím štítem a zvítězila i technologie s dřevěnou nosnou konstrukcí.“

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

V přízemí se kromě obývacího pokoje nachází kuchyň s jídelnou, pokoj pro hosty a pracovna. Jednotícím prvkem otevřeného prostoru je krásná dřevěná lamelová podlaha.

Charakter domu předurčila také jeho poloha ve 3. zóně CHKO Beskydy, kde jsou předepsané výhradně sedlové střechy se sklonem 45°.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Kuchyň s pracovním ostrůvkem byla vyrobena na zakázku a stejně jako v jiných částech domu v ní převládá bílá barva. Digestoř dodala truhlářská firma, která kuchyň vyrobila.

„Vzhledem k umístění stavby jsme sice v přípravných fázích museli podstoupit argumentační boj se správním úřadem, tento boj pro nás ale po delším čase, leč s menšími ústupky, nakonec vyzněl překvapivě úspěšně,“ vypráví architekt.

Soudobé pojetí stavby

Záměrem návrhu bylo, aby dům zabral co nejmenší plochu pozemku, využíval pasivní solární zisky a při stavbě byly použity stavební materiály s nízkou výrobní energetickou náročností, resp. materiály z obnovitelných zdrojů.

Koncepce vychází z jednoduchého podélného dispozičního uspořádání, což se odráží i v kompaktní hmotě stavby.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Hodnota domu spočívá nejen v jeho materiálové skladbě, ale hlavně v jeho spojení s přírodou. „Výhled, klid a pohoda okolního prostředí je to, co si tu nejvíc užíváme,“ říká majitel.

Jelikož majitel pracuje ve stavebnictví, realizoval stavbu domu bez generálního dodavatele.

„Najímal jsem řemeslníky podle jednotlivých částí a profesí a celou stavbu jsem si s technickou pomocí architekta koordinoval sám,“ popisuje průběh prací s tím, že to nebylo jednoduché. Nejtěžší podle něj bylo asi najít klempíře, kteří zrealizují pokládku střešní krytiny z předzvětralého titanzinkového plechu.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Dům vytápí kotel na dřevní pelety. V obývacím prostoru je navíc instalovaná krbová vložka, kterou rodina využívá pro vytopení prostoru v přechodném období a v zimě ke zpříjemnění atmosféry.

„Původně vybranou firmu jsem musel odvolat, protože pouze ničila drahý materiál. Měl jsem ale štěstí, že jsem poté našel velice šikovné řemeslníky, kteří dokázali napravit i již vzniklé škody.“

Pohoda uvnitř i venku

Dispozice domu respektují principy zónování nízkoenergetických domů, převážná část obytných prostor je proto orientována k jihu. Přízemí je řešeno hlavně jako společenská zóna zosobněná především kuchyní s jídelnou a obývací místností s krytou terasou.

Dále je tu umístěn pokoj pro hosty a domácí pracovna. V patře se nacházejí dětské pokoje, ložnice rodičů, malá pracovna a koupelna se saunou.

„Se saunou jsme počítali hned při zpracování projektové dokumentace. Její realizace proběhla o něco později než realizace celého domu, ale dnes ji hojně využívá celá rodina,“ popisuje investor. Za zmínění stojí i vinotéka a „hodovna“, které se nacházejí v suterénu.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Součástí koupelny je i hojně využívaná sauna, kterou majitelé plánovali už při zpracování projektu.

Na návrhu interiéru se podílel jak architekt, tak manželé, zejména majitelka, která preferuje moderní a jednoduchý styl. V domě převládá bílá barva, což byl záměr – bílá rozjasňuje a působí čistě, jednu ze stěn v obývacím pokoji zdobí kamenná pískovcová dýha.

„Tapety v dětském pokoji navrhovala dcera pana architekta a jde o výjevy koně. Naše dcery mají koně totiž moc rády,“ popisuje zařízení interiéru paní Monika.

Část vybavení je vyrobena na míru, například kuchyň dodala malá stolařská firma. Úložné potřeby řeší dvě velké šatny. Jedna je ve vstupní části domu a slouží k uložení svrchního a sezónního oblečení a obuvi, druhá šatna se nachází v patře mezi koupelnou a ložnicí. Děti mají šatní skříně ve svých pokojích.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Výmalba dětských pokojů v podkroví naznačuje, že patří dcerám. Na protější straně místnosti je tapeta s výjevy koně.

Dům doplňuje dřevěná terasa a zastřešené posezení s krbem a sporákem na dřevo, které rodina využívá zejména v létě, a když to čas dovolí, tak tu i vaří.

V nedávné době bylo dobudováno i zahradní jezírko, které může v letních měsících sloužit ke koupání. Výsadba v okolí domu byla rozšířena o okrasné dřeviny a květiny a k pěstování zeleniny a bylinek jsou využívány velké ocelové truhlíky, které mimochodem také navrhl architekt domu.

Slovo architekta

„Záměrem návrhu byla koncentrace rodinného domu do jedné kompaktní hmoty, aby stavba vyvolala co nejmenší zábor pozemků, a také vytvoření přiměřené plochy obalové schránky objektu – tepelně ochlazované plochy budovy.“

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Půdorys domu

„Objekt uplatňuje principy pasivního využití sluneční energie, je navržen s nadnormativním zateplením, snaží se o propojení exteriéru a interiéru, o bydlení v souladu s přírodou a je zde uplatněna snaha o návrh tzv. ekologického domu, který bude k přírodě šetrný nejen svým provozem, ale i použitím stavebních materiálů s nízkou výrobní energetickou náročností, resp. materiálů z obnovitelných zdrojů.“

Napište nám
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili? Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.
Ing. arch. Karel Janča
Po absolvování Fakulty architektury na VUT v Brně pracoval pro státní a inženýrský podnik Stavoprojekt Brno, v roce 1991 založil vlastní ateliér se sídlem v Rožnově pod Radhoštěm. Z jeho dosavadních realizací je možné uvést například Muzeum sklářství v Karolince, komplex Brillovka a City Club v Rožnově pod Radhoštěm, Dům na hraně ve Frýdlantu n. O. nebo Študovnu v obci Hutisko.

Zdeňka Zienertová, více na www.mujdum.cz

Technické údaje

Rozloha pozemku: 1 664 m2

Zastavěná plocha: 137 m2

Užitná plocha: 299 m2 (včetně terasy a zastřešeného stání)

Konstrukce: spodní stavba betonová vana na základových pasech s bitumenovou těžkou hydroizolací, vrchní stavba rámová dřevostavba s nosnými sloupky 140/60, provětrávaný dřevěný fasádní obklad (sibiřský modřín), kamenný obklad – pískovec (rovněž větraná fasáda), střešní krytina titanzinkový plech (předzvětralý) na dvojitou drážku, Rheinzink

Skladba obvodové stěny: (směrem zevnitř): sádrovláknitá deska 10 mm, dřevěný rošt + 80 mm izolace z minerálních vláken, Eurostrand OSB 4 TOP 12 mm na perodrážku s přelepením spár, nosný rám 140/60 mm + minerální izolace 140 mm, izolace z dřevovláknité desky 120 mm, dřevěný rošt 60/40 mm – přirozeně větraná mezera + dřevěný prkenný obklad s mezerou šíře 10 mm, součinitel prostupu tepla U = 0,15–0,16 W/m2K

Výplně otvorů: okna dřevěná s izol. dvojskly, U = 0,9 W/m2K, dveře dřevěné do oblož. zárubní

Vytápění: ústřední teplovodní, kombinace podlahového topení, podlahových radiátorů a klasických závěsných těles, zdroj energie kotel na dřevní pelety pro ústřední vytápění a ohřev TUV + solární panely umístěné na střeše. V přechodném období se k vytápění využívá krb s krbovou vložkou

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám