Hlavní obsah

Koberce umí víc než jen zahřát

Právo, Gisela Růžičková

Koberce v interiéru jsou příjemné na dotek, tlumí hluk, zlepšují akustiku, pohlcují prach i nečistoty, a navíc vypadají dobře! Do každé místnosti se vybírá koberec podle jiných parametrů. Co se vyplatí vědět, než se vydáte na nákup?

Foto: Breno (3x)

Luxusní metrážový koberec Satino je díky unikátní iSense polyamidové přízi s vysokým množstvím jemných vláken velkým nadstandardem, šíře 4 a 5 m, cena 1129 Kč/m2.

Článek

Abychom vybrali kvalitní koberec, ujasníme si, v jaké místnosti koberec položíme, jakou funkci má plnit a co od něj očekáváme. Na trhu je široký výběr v pestré barevné škále a v odlišné cenové hladině.

Celoplošný, nebo kusový?

K dostání jsou jak celoplošné koberce, tak i kusové jako doplněk k jiné podlahové krytině. Právě kusové koberce jsou v posledních letech oblíbenější.

Záleží jen na nás, zda chceme do interiéru koberec jako hlavní podlahovou krytinu, nebo jím jen vylepšíme dosavadní podlahu.

Foto: Breno

Kusový koberec Amore Red Black, rozměr 160 x 235 cm, cena 3008 Kč.

Sázka na materiál

Kvalitu koberce zásadně ovlivňuje použitý materiál. Při výběru máme pouze dvě možnosti - buď zvolíme koberec s umělým vlasem, nebo přírodní materiál.

Foto: Bauhaus

Bavlněný kusový koberec California různé druhy, rozměr 60 x 120 cm, cena 179 Kč.

Umělá vlákna

Mezi nejčastěji využívaný umělý materiál patří polyamid neboli nylon, který je mimořádně pružný a trvanlivý.

Koberce s umělým vláknem vybíráme do zatěžovaných prostor, konkrétně do obývacího nebo dětského pokoje.

Foto: Bauhaus

Metrážový koberec Cadence, šedý, šířka 4 m, materiál 100% PP, výška vlasu 9 mm, vhodný pro podlahové vytápění a většinu bytových prostor.

Dalším oblíbeným materiálem je polypropylen, hlavně kvůli nižší ceně, dobrému odvodu vlhkosti a barevné stálosti. Záleží na tom, pro jakou variantu koberce se rozhodneme. Některé jsou svými vlastnostmi lepší do obývacích, jiné do dětských pokojů nebo pracoven.

Čím je hustota vláken vyšší, tím má koberec delší trvanlivost a je odolnější proti oděru.

Přírodní koberce

Nejoblíbenějším přírodním materiálem je jednoznačně vlna, která poskytuje koberci jedinečný vzhled, přirozenou krásu a neocenitelné vlastnosti.

Vlněné koberce jsou nenáročné na údržbu, odpuzují nečistoty a rozlité tekutiny do sebe jen tak nevsáknou.

Foto: Nordicday

Vlněný koberec Squares ferm Living s různě velkými čtverci s nápaditou barevností zateplí a oživí vaši ložnici nebo obývací pokoj.

Na přírodních vláknech je skvělé, že navíc dýchají, takže absorbují vlhkost, a naopak u suchého vnitřního vzduchu ji předávají do ovzduší. To znamená, že vytvoří příjemné klima, které mj. ocení i alergici.

Rostlinná vlákna

Také koberce vyrobené z rostlinných vláken mají teplý a přirozený vzhled, přijímají i odevzdávají vzdušnou vlhkost. Tyto koberce lze navíc ekologicky likvidovat, takže s nimi šetříme i životní prostředí.

Oblíbené jsou koberce vyrobené ze sisalu, který je velmi odolný a dostupný v široké škále barev.

Foto: Grund

Koupelnová předložka Luxor je vyrobena ze 100% organické bavlny. Kobereček je příjemný, měkký, elegantní, nadčasový, a přesto šetrný k přírodě. Na výběr je šest zemitých barev, cena od 1079 Kč.

Cena a kvalita

Cenu a kvalitu koberců ovlivňuje hlavně druh vlákna a konstrukce samotného vlasu.

Mezi levnější patří koberce z umělého vlákna, naopak koberce vyrobené z vlny, hedvábí či jiných přírodních materiálů jsou dražší.

Foto: Grund

Bílo-červená designová předložka Colani 11 z dílny předního světového designéra Luigi Colaniho odolá náporu užívání i času. Radost udělá nejen v koupelně, ale všude tam, kde oceníte její měkkost. Cena od 1729 Kč.

Z hlediska konstrukce je komfortnější střižený vlas proti kobercové smyčce. Ta se zase lépe udržuje, proto je vhodnější do zatěžovaných prostor, jako jsou třeba dětské pokoje.

Pomohou symboly

Při rozhodování pomohou symboly na rubové straně koberce. Uvedené piktogramy nás informují o komfortu užívání, jestli je koberec vhodný do domácího prostředí či jakou zátěž snese. Ale zjistíme i doplňující vlastnosti koberce (zda je koberec vhodný pod kolečkovou židli nebo do místnosti s podlahovým vytápěním apod.).

Vybíráme-li koberec na internetu, všechny tyto symboly mají být u každého koberce uvedeny.

Další kritéria výběru

Rozměr - před nákupem pečlivě změříme, jak velkou plochu v místnosti bude koberec pokrývat. Rozdíl je, potřebujeme-li dekorativní koberec pod konferenční stolek, nebo celoplošný koberec do obývacího či dětského pokoje.

Foto: Bauhaus

Koberec Grace Ivory, rozměr 120 x 170 cm, cena 2100 Kč.

Barva a vzor koberce mají vliv nejen na náladu, ale i na vzhled celého interiéru. Chcete-li prostor opticky zvětšit, dejte přednost světlému koberci. Tmavší barvy a vzory prostor zmenší. Záleží také na volbě teplejšího nebo studenějšího tónu barvy.

Foto: Bonami

Vzorovaný koberec Kare Design Multi, pr. 150 cm. Pro milovníky designu, kteří se nebojí neokoukaných vzorů. Cena 8549 Kč.

Stupeň zatížení je důležitý při výběru celoplošného koberce, lze si vybrat i speciální krytiny pro vyšší zátěž.

Životnost koberce je dána poměrem množství vláken k výšce vlasu.

Alergici ocení koberce, které lépe reagují na prachové částice, zvířecí chlupy včetně dalších nečistot než třeba plovoucí podlahy. Na druhé straně je nutné koberce často čistit a vysávat.

Jaké jsou trendy?

Lesklé kovy jako měď a mosaz, luxusní látky jako aksamit a satén a teplé barvy - cihlově červená, smetanově bílá, sytě fialová a sytě zelená, dodávají interiéru zvláště útulný a luxusní vzhled.

Černobílá grafika kombinovaná s teplými šedými a hnědými tóny působí nadčasovým, světlým a prostorným dojmem.

Foto: Nordicday

Kulatý bavlněný kobereček s geometrickým vzorem Circle Rug s průměrem 120 cm skvěle zapadne do black&white interiérů. Ale nemusíte se bát jej kombinovat ani s barvami a přírodními materiály! Cena 2309 Kč.

Foto: Nordicday

Tkaný kobereček Nature/black s černým geometrickým vzorem váš domov oživí a vnese do něj nádech orientu. Vynikne v přírodně laděných prostorách, od předsíně přes obývací pokoj až po ložnice. Rozměry 60 x 120 cm. Cena 1539 Kč.

Severský styl je hodně oblíbený, patří k němu přírodní barevné tóny vytvářející příjemnou, klidnou a nadčasovou atmosféru a lze je kombinovat téměř s čímkoli.

Sladké pastelové tóny, nevýrazná modrá a spousta bílé - to je skvělá volba pro vytvoření sladkého, lákavého a svěžího interiéru.

Foto: Breno

Kusový koberec Vegas Pop ve zcela nové kombinaci pastelových tónů, rozměr 120 x 150 cm, cena 2305 Kč.

Útulný a vzrušující je interiér inspirovaný etnickými tisky a exotickými barvami. Dodají domovu nádech tropického pralesa nebo žhnoucí savany.

Syté tmavé barvy, jako je cihlově červená, mechově zelená a indigová modř, jsou aktuálně velmi módní a dodají interiéru teplo a intenzitu.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Jak a čím je čistit

Čisticí přípravky na koberce fungují obvykle na chemické bázi. Chcete-li koberec důkladně vyčistit i bez chemických prostředků, osvědčily se i alternativní způsoby:

S vyčištěním koberce pomůže prášek do pečiva, který necháte působit nejlépe přes noc, a pak vše důkladně vyluxujete! Pomůže také kysané zelí bez šťávy, které rovnoměrně poházíme po koberci, necháme působit a poté ho zameteme a koberec vyluxujeme.

Mastné skvrny odstraní jedlá soda.

Čmáranice od fixů zlikviduje citronová šťáva.

Vosk z koberce dostaneme pryč utěrkou a žehličkou.

Krev likvidujte zásadně studenou vodou! Skvrnu navlhčíme a následně otíráme roztokem čpavku.

Mastné skvrny zlikviduje ubrousek, který přežehlíme, ale můžeme je odstranit i hladkou moukou. Koberec pak dočistíme jen vodou a mýdlem.

Skvrny od jídla odstraní přípravek na čištění skel a po dvou minutách působení koberec vyčistíte vodou a mýdlem nebo prostředkem na nádobí.

Skvrny od kávy odstraní perlivá voda, kterou necháme působit na znečištěném místě několik minut, a následně dočistíte lihem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám