Hlavní obsah

Keramické obklady se v exteriéru rozhodně neztratí

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývá někdy mylným předpokladem, že keramické obklady a dlažby jsou určeny pouze do interiéru. Opak je ovšem pravdou. Každý výrobce nabízí pestrou nabídku i pro exteriéry. Existují obklady fasád, soklů, zídek či jiných zahradních prvků a také dlažby na balkón, terasu nebo i na cestičky kolem domu.

Foto: M.B.Keramika (3x)

Čím dál větší oblibě se těší keramická dlažba s tloušťkou 2 cm.

Článek

Díky moderním výrobním postupům mohou obchodníci nabízet keramiku, která až s neuvěřitelnou věrností imituje přírodní a klasické materiály – dřevo, kámen, cihly nebo třeba i beton.

Vyrábí se v mnoha různých formátech i designech, v glazovaném i neglazovaném provedení. Stačí si jen vybrat podle toho, co se pro konkrétní prostředí a účel nejlépe hodí.

Foto: Keramika Soukup

Výhodou keramických obkladů na zeď v porovnání s kamennými bývá nejen nižší cena, ale také nižší hmotnost.

Správně vybrané keramické fasádní obklady představují dlouhodobou ochranu exteriéru staveb před povětrnostními vlivy. Počítat lze s nimi jak u novostaveb, tak u rekonstrukcí.

Foto: Keramika Soukup

Keramická dlažba je ideálním prostředkem, jak přirozeně propojit interiér místnosti s jejím exteriérem.

Potřebné vlastnosti dlažby

Keramiku používanou v exteriéru vybíráme s rozvahou. Musí být skutečně určena na ven, tj. musí umět odolat velkým teplotním výkyvům, aniž by popraskala. Dlažba, která toto dokáže, bývá označována jako mrazuvzdorná a jako taková musí odpovídat normě ČSN EN 14411, což kvalitní výrobci deklarují.

Na vodorovné venkovní plochy se navíc používají pouze dlaždice slinuté, s nasákavostí pod 0,5 %, což stanovuje norma ČSN EN 14 411 B1a, nebo A1a.

Foto: Rako

Dlažbu z keramiky lze na zahradě využít pod pergoly, na terasy a další venkovní posezení. Vždy ale při výběru dbáme na to, aby splňovala příslušné normy pro použití v extériéru. Jen tak máme záruku, že nám vydrží třeba i několik desetiletí.

Důležitá je rovněž tloušťka venkovní keramické dlažby. Kromě standardních, centimetr tlustých dlaždic, se stále větší oblibě těší dvoucentimetrové výrobky. Ty lze pokládat čtyřmi způsoby: klasicky na lepidlo, do štěrkového lože, do trávy a na nastavitelné terče.

Pokud nejsou dlaždice přilepené, lze je velice snadno vyměnit. Prostě potřebný kus jen zvedneme a vyměníme za jiný. Pod dlažbou položenou na nastavitelných terčích můžeme nechat vést různou kabeláž nebo instalace (v případě poruchy je k nim pak snadný přístup).

Foto: M.B.Keramika

Dvoucentimetrové dlaždice lze pokládat čtyřmi různými způsoby.

Velice důležitou vlastností dlažeb je také otěruvzdornost. Schopnost odolat opotřebení otěrem je popsána číslem od jedné do pěti na stupnici PEI. S rostoucí hodnotou čísla roste i odolnost dlažby.

Pro kryté balkóny a lodžie volíme obvykle dlažbu z kategorie PEI 3. Dlažby určené pro nekryté venkovní plochy by pak měly mít minimálně kategorii PEI 4.

Foto: Keramika Soukup

Velmi častým místem využití keramické dlažby je okolí bazénů. Právě tam je ale důležité volit dlaždice s protiskluzovou úpravou.

A samozřejmě, všude tam, kde hrozí navlhnutí povrchu dlažby, hledíme na to, aby byl opatřen protiskluzovou vrstvou. I protiskluznost dlažeb se měří, v tomto případě je určena písmenem R a číslicí. Na terasy a jiné venkovní prostory vybíráme dlažbu z kategorie R9 nebo R10.

Foto: Rako

Keramické dlažby mohou imitovat prakticky jakýkoli druh materiálu, ale často na rozdíl od předlohy je lze obohatit o nejrůznější finesy.

Přednosti

Velkou výhodou keramické dlažby je snadná údržba. Co neodstraní déšť, snadno zlikvidujeme jen s koštětem v ruce.

Keramika je v porovnání se dřevem prakticky bezúdržbová a stálejší, co se týká vzhledu, v porovnání s kamenem je zase lehčí a levnější.

Velmi potěší také šíře nabídky doplňků k dlažbě i nezměrná variabilita velikostí a formátů samotných dlaždic. Prodejci nabízejí podlahové bordury, schodové lišty, sokly atd. Zkušený profesionál tak dnes dokáže obložit prakticky jakýkoli tvar a prvek v exteriéru.

Foto: M.B.Keramika

Přednostní keramické dlažby je možnost využití speciálních dílů, které mají rozličné funkce, ale identický design jako standardní dlaždice.

Hlavní zásada

Abychom byli s dlažbou opravdu spokojeni, musí být dobře položena. Proto tuto práci raději svěříme odborníkům, kteří mají přehled o tom, jaký druh lepidel, penetrací, vyrovnávacích a spárovacích hmot či silikonů použít.

Nebude pro ně také překvapením, že pro správné položení dlaždic je nezbytné mít zcela rovný povrch se správným sklonem, který je nutný pro odvod vody.

Foto: Rako

Při pokládce velkých ploch nesmíme zapomenout dodržovat dilatační pole o velikosti cca 3x3 metry.

Profesionální obkladač také zcela jistě nezapomene provést pružnou rohovou spáru mezi stěnou a terasou nebo pružnou dilatační spáru na plochách s délkou či šířkou větší než 3 m.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám