Hlavní obsah

Kde oslavit silvestra? Dejte přednost pohodlí domova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bujarým oslavám k přivítání Nového roku situace už druhým rokem nepřeje. To ale neznamená, že byste se nemohli dobře pobavit. Pozvěte rodinu či pár známých a připravte silvestrovskou party doma.

Foto: Bonami

Švédské stoly jsou na oslavách oblíbené.

Článek

Vyrazit na hory nebo třeba do lázní, zajít si na silvestrovské představení či si objednat stůl někde v restauraci a užít si tam skvělou zábavu – takový je běžný program na poslední den v roce mnoha lidí.

Další vlna pandemie koronaviru ovšem spíš motivuje k uskutečnění komornějších domácích oslav. Taková domácí oslava může také stát za to. Jen to bude chtít určitou přípravu.

Silvestrovská výzdoba

Interiér zřejmě budete mít ještě vyzdobený od Vánoc, ale to není určitě na překážku.

Pro party ho můžete jen dozdobit. Vsaďte na světýlka. Kdo se nebojí odvázat víc, či rád vzpomíná na „osmdesátky“, může večírek oživit laserovou lampou nebo třeba diskokoulí.

Zpestřete si domácí party

Tipy a trendy

Vyřádit se můžete i s různými drobnostmi, jako jsou nafukovaní balonky, girlandy, různé lesklé dekorace, konfety, pro hosty třeba party čepičky nebo škrabošky.

Odvázat se můžete také při kombinaci barev, nebo naopak zvolit decentnější variantu a vše ladit do jednoho odstínu. Zkrátka, co se týče výzdoby, fantazii se meze nekladou.

Raut jako od profíků

V občerstvení vsaďte na jednoduchost. Což ovšem v žádném případě neznamená, že by muselo být fádní. Nejvděčnější jsou švédské stoly, kam všechno pohoštění připravíte. Ideálně v podobě malých soust.

Držet se můžete osvědčené klasiky, jako jsou kanapky a chlebíčky. Nebo můžete zkusit něco neotřelého či tematického.

Silvestrovský večírek v komorním stylu

Tipy a trendy

Inspirovat se můžete třeba španělskou kuchyní a podávat tapas. To je druh předkrmu, který je ve Španělsku velmi oblíbený. Servíruje se v různých podobách. Chybět by neměly šunky, salámy, klobásy. Mezi ty typické platí třeba sušená šunka Jamón, pikantní salám chorizo či klobása salchichón.

Španělskou klasikou jsou rovněž sýry, olivy, nakládaná zelenina či lehce připravené mořské plody. Jako hlavní chod můžete podávat paellu nebo mini tortilly. Chipsy lze nahradit kukuřičnými nachos.

Zanevřít nemusíte ani na grilování. Samozřejmě můžete rozpálit venkovní gril. Komfortnější ale možná bude využít stolní gril či raclette gril a jídlo připravit přímo v bytě. Dokonce jsou k dostání grilovací desky do trouby.

Foto: Tchibo

Grilování patří spíše k letní party. S litinovou grilovací deskou si ho ale můžete užít i na silvestra. Deska je vhodná do trouby, na gril a pro všechny druhy sporáků – včetně indukčních. Cena 1490 Kč.

Připravit můžete rovněž hranolky, a rozhodně nemusí být jenom z brambor. Chutné jsou třeba i batátové a mrkvové. Dáváte-li přednost zdravějším pokrmům, pak je místo smažení ve fritéze upečte v troubě.

Samozřejmě to bude chtít i něco lehčího. Třeba talíř se zeleninou nebo ovocný salát. A chybět by v rautu nemělo ani nějaké to sladké jídlo a dezerty. Zvláště pokud s vámi budou slavit i děti. Muffiny, vaflemi či lívanečky se jim určitě zavděčíte. Stejně tak zmrzlinou.

Díky blyštivé silvestrovské výzdobě si budete i doma připadat jako ve velké společnosti

Tipy a trendy

Nezapomeňte na dostatek talířů a talířků. Klidně mohou být i jednorázové. K dostání jsou i se slavnostním motivem. Odpadne vám tak starost se špinavým nádobím.

Nejen půlnoční přípitek

Promyslete si také, kam umístíte improvizovaný bar a jaké nápoje budete podávat. Nealko, pivo a víno jsou základ! Na silvestra to ale asi bude málo. Co by to totiž bylo za party bez míchaných drinků?

Kromě vybraného alkoholu budete potřebovat i dostatek ledu. Ten ovšem můžete nahradit stylovými chladicími kameny nebo mraženým ovocem. A nejspíš se neobejdete bez perlivé vody, ať již kupované, nebo vyrobené doma. Pro děti počítejte s nealko verzemi koktejlů. Na půlnoc dejte chladit sekt či šampaňské.

Foto: WestwingNow

Whisky se má podávat pořádně vychlazená. Kostky ledu by ale zbytečně ředily její chuť. Zkuste to raději s chladicími kameny Rocking. Stačí je dát pořádně namrazit, poté vložit do sklenice a nalít nápoj.

Slavnostnější ráz dodají party nápoje servírované ve skle. Minimálně na nealkoholické nápoje ale sáhněte klidně po jednorázových kelímcích. Pro děti, nebo pokud byste šli na přípitek ven, lze koupit také plastové „šampusky“.

Aby zábava nevázla

Nepodceňujte rovněž přípravu programu. Atmosféru dodá večírku hudba. Možná budete chtít i tančit. V tom případě přemístěte nábytek tak, aby pro tanec vznikl dostatečný prostor.

Oblíbenou zábavou je také karaoke. Zábavné bývají i společenské hry. Pak už se můžete těšit na skvělou party.

Reklama

Související články

Připravte si dokonalou vánoční tabuli

U štědrovečerní tabule se scházejí celé rodiny a mnohé si potrpí na dodržování starých tradic. I proto je dobré si na vánočním stolování dát záležet a umocnit...

Vychytávky pro dětské stolování

Misky, hrnečky, talířky i příbory bývají promyšlené tak, aby co nejvíce usnadnily stravování malým dětem. Patentované výrobky pomohou s naplněním bříška a díky...

Výběr článků

Načítám