Hlavní obsah

Každé patro ve školce Montessori v Jablonci nad Nisou má jinou atmosféru a tvar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přístavba mateřské školy Montessori v Jablonci nad Nisou od Mjölk architekti je dvoupodlažní železobetonová stavba. Stojí vedle větší historické budovy školky a svou formou a materiálem s ní kontrastuje. Zajímavostí je, že každé patro řešili architekti trošku jinak.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, BoysPlayNice

Školka montessori se nachází v Jablonci nad Nisou.

Článek

Budova mateřské školy montessori je svým tvarem jednoduchý hranol s několika výstupky, který je celý obalen do nerezové sítě. Uvnitř je stavba vertikálně rozčleněna na přízemí a tři mezipatra uspořádaná okolo schodiště a zrcadla, nad kterým je ve střeše velký světlík.

Na mezipatrech jsou umístěny prostory s rozličnou podobou tak, aby každé patro bylo pro děti jiným způsobem podnětné. Přístavba je v přízemí a druhém mezipatře napojena krčkem na historickou budovu školky.

Z přízemí je přímý výstup na betonovou chráněnou hrací terasu nad parkovištěm aut. Z druhého mezipatra vede venkovní tobogán zpět do přízemí, kterým si děti mohou urychlit cestu dolů.

Ze třetího mezipatra je výstup dveřmi na fasádu, kde jsou venkovní schody vedoucí na střešní terasu. Ta je opatřena bezpečnostní sítí a může se stát velkou letní hernou pro děti. Přístavba navyšuje kapacitu školky o jednu třídu.

Stavba patří mezi díla přihlášená do soutěže Česká cena za architekturu.

V České ceně za architekturu zvítězila stavba v Litomyšli. Navštívit ji můžete zdarma

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: MŠ Montessori Jablonec nad Nisou, Mjölk architekti

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám