Hlavní obsah

Jaká kritéria by měla splňovat kuchyňská pracovní deska

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovní deska je určitě nejpoužívanější plochou v kuchyni, proto od ní očekáváme samé vynikající vlastnosti. Zajímat by nás měla zejména její životnost a odolnost.

Foto: Technistone

Nový ekologický odstín pracovních desek z tvrzeného kamene Elegance Eco Ash se značným podílem recyklovaných složek.

Článek

Pracovní deska má být také hygienicky nezávadná, snadno udržovatelná, mít vysokou odolnost proti poškrábání i proti chemickému poškození, snášet vysoké teploty a čelit dalším nástrahám, s nimiž se při práci v kuchyni setkáváme. Kromě toho se deska významně podílí na celkovém vzhledu kuchyně, má s ní barevně ladit.

Desky se liší jak zmíněnými vlastnostmi, tak i cenou a vzhledem. Zásadní rozhodnutí nás čeká hlavně při výběru materiálu – k dispozici jsou laminát, dřevo, nerez, přírodní či umělý kámen a okrajově i tvrzené float sklo. Každý má své přednosti i nevýhody.

Laminát

Patří k levnější a nejčastější volbě ve srovnání s jinými materiály. Desky tvoří dřevěné třísky spojené syntetickými pryskyřicemi, které se tvrdí při vysokém tlaku a teplotě. Poté se laminují – pokrývají se papírem napuštěným pryskyřicí.

Foto: Datart

Vysoce probarvená pracovní laminátová deska ve vzoru kamene je mimořádně efektní.

K dostání jsou v různých úrovních kvality, odlišnost přitom může být mj. i v odolnosti vůči teplotě. Desky opatřené tzv. vysokotlakým laminátem mají nejdelší životnost. Kvalitní desky mají postformingové zakončení spodních a předních hran, které zabrání vsáknutí vlhkosti do desky.

Předností je velký výběr barev a dekorů, snadná údržba i dostupná cena.

Foto: Ikea

Laminátová pracovní deska Säljan, bílá, je odolná, snadno se udržuje, rozměry: d 186 cm x t 3,8 cm x h 65,3 cm, cena 999 Kč.

Nedostatkem je možné poškození desky nožem nebo horkým předmětem. Při vsáknutí vody do dřevotřísky hrozí nabobtnání. Desku neopravíme přebroušením, ale musíme ji celou vyměnit. Také spoje laminátové desky jsou viditelné.

Masivní dřevo

Je nádherné, masivní desky umějí vzhled rustikálních a provensálských typů kuchyňských linek ohromně pozvednout. Desky jsou zároveň náchylné vůči opotřebení.

Foto: Joseph & Kingsley

Pracovní deska z rustikálního dubu vyniká zlatavě medovou barvou a vytváří univerzální povrch s nadčasovým vzhledem. Cena desky o rozměru 3000 x 620 x 40 mm je 5200 Kč.

Abychom prodloužili jejich životnost, je nutné desky ošetřovat speciálním olejem. Proto při přípravě pokrmů dáváme pozor zejména na poškrábání, případně na rozlití barevných tekutin, po nichž zůstávají nevzhledné mapy.

Foto: Joseph & Kingsley

Kombinace masivní desky s řeznickým blokem sestaveným z černého amerického ořechu a javoru, který se vyznačuje nádherným šachovnicovým vzorem a vysoce odolným povrchem. Cena bloku o rozměru 1000 x 620 x 100 mm je 15 200 Kč.

Desku lze renovovat přebroušením. Příliš dekorů dřeva v jedné místnosti škodí, proto sladíme pracovní desku s podlahou nebo s kuchyňskými dvířky.

Předností masivní pracovní desky je přírodní vzhled, odolnost vůči vyšším teplotám a možná renovace.

Foto: Joseph & Kingsley

Pracovní deska z prémiového černého amerického ořechu s průběžnou lamelou, kde tmavě hnědé odstíny místy přecházejí až do čokoládové barvy. Cena desky o rozměru 3000 x 620 x 40 mm je 19 400 Kč.

Nedostatkem je fakt, že dřevo patří mezi měkké materiály a bez ošetření voskem nebo olejem hrozí vyšší nasákavost. Nutná je také pravidelná údržba. Masivní desky se hůře kombinují s ostatními prvky v kuchyni.

Nerezové desky

V domácnostech se běžně nevyskytují, i když v moderních high-tech kuchyních se s nimi setkáme. Jsou hygienicky nezávadné, vydrží velký provoz a snadno se udržují a dobře odolávají horkému hrnci i vroucímu oleji.

Předností je jednoznačně odolnost proti vyšším teplotám a delší životnost, také hygienická nezávadnost.

Nedostatkem mohou být viditelné otisky prstů a polití vodou i sklony k poškrábání a vyšší pořizovací cena.

Přírodní kámen

Jde o nejluxusnější a nejdražší materiál. Nejčastěji se používá žula proto, že travertin a vápenec jsou pórovitější. Žula je jednolitá, lze si tedy pořídit ve stejném materiálu dřez, parapety i podlahy a celý interiér tak dobře sladit. Ale u barevnosti nelze zaručit stejný dekor po celé délce desky. Z toho důvodu nenecháváme výběr barvy nakonec, ale řešíme ho hned na začátku.

Žula je odolná, zejména vůči mechanickému opotřebení a vyšším teplotám, méně ale proti chemikáliím, olejům a třeba i červenému vínu. Proto ošetřujeme kámen speciální impregnací. I kámen lze přebrousit.

Foto: Pražský kámen

Sestava kuchyňských desek ze žuly Nero Assoluto, povrchová úprava antic, rozměr desek 600 x 1800 mm a 600 x 2400 mm, pohledové hrany broušené s fazetkou, tloušťka 3 cm. Cena 45 730 Kč bez DPH zahrnuje zaměření, materiál, výrobu, dopravu a montáž.

Předností je luxusní a unikátní materiál, vysoká tepelná a mechanická odolnost, možnost sladění s dlažbou, dřezem a parapety. Nedostatkem je nižší odolnost proti tvorbě skvrn, nejednotnost struktury po celém povrchu desky, vysoká hmotnost i vysoká cena. U přírodního kamene nelze vyloučit praskliny, které se mohou objevit až při používání.

Desky z technického kamene

Z hlediska životnosti jsou srovnatelné s přírodním kamenem. Není divu, vždyť je tvoří z více než 90 % přírodní drcený křemen, který se lisuje s pryskyřicí a barevnými pigmenty.

V některých vlastnostech desky z technického kamene dokonce ten přírodní překonávají. Mají ale vyšší hmotnost, proto volíme takovou kuchyňskou linku, která zátěž desky vydrží.

Foto: Pražský kámen

Pracovní kuchyňská deska je z mramoru Bluestone v povrchu antic. Cena mramoru v 2cm tloušťce je 4500 Kč/m2 bez DPH.

Předností je luxusní materiál, vysoká pevnost a mechanická odolnost, nízká nasákavost i velký výběr dekorů a barev. Nedostatkem je vyšší hmotnost.

Designové trendy

Podle Ivy Pavlouskové z kuchyňského studia Datart jsou v kuchyních oblíbené laminátové desky, které nabízejí velké množství dekorů. Zajímavý je např. design bronzu či medu. Stále populární je vzor betonu, výrobci proto nabídku rozšiřují o další odstíny šedé, navíc se dobře uplatňuje i na dvířkovině.

Foto: Datart

Velmi zajímavý a v současné době dost populární je například design bronzu či medu.

Mimořádně efektní, vysoce probarvené a autentické jsou kamenné vzory. Lehký a čistý vzhled kuchyním zase dodají tzv. slim desky v tloušťce 16 mm.

Nejvychytanějším systémem ukládání pracovních desek je jejich podsvícení LED světly.

Pozadí kuchyní

Stejně jako pracovní plocha je exponované i pozadí kuchyňské linky. Ať už pohledově, či pracovně. Kromě keramických obkladů, které jsou dost náročné na údržbu, a proto se od nich částečně ustupuje, mají zelenou hladké plochy beze spár, které se snadno udržují a dobře vypadají.

Foto: Datart

Lehký a čistý vzhled moderním kuchyním dodají slim pracovní desky v tloušťce 16 mm.

Elegantní jsou desky z tvrzeného skla, nerezu, umělého kamene či fóliované dřevotřísky. V obkladech se drží na výsluní mozaiky a velké formáty.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám