Hlavní obsah

Jak vybrat nábytek pro zahradu i terasu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahradu i terasu máme spojené s relaxací, k níž patří také pohodlný nábytek. Ale jak se máme zorientovat v široké nabídce materiálů? Vybírat můžeme nábytek z levnějšího plastu až po exotické dřeviny, které přispějí k odpočinku u rodinného domu, na terase, na chatě a chalupě.

Foto: WWW.AUSINTERIER.CZ (2x)

Současné kolekce, sestava Riva a stůl Giovanni (48 420 Kč), teakového nábytku nabízejí klasické a nadčasové modely. Jsou funkční, výjimečně pevné, neobyčejně odolné a designově propracované. Vytvářejí tak trvanlivý a takřka bezúdržbový výrobek.

Článek

Záleží i na výši financí, které můžeme do zahradního nábytku investovat. Ale ani tady se nevyplatí příliš šetřit. Kvalitní zahradní nábytek totiž může vydržet desítky let i bez náročné údržby. Proto je dobré vědět o výhodách a nevýhodách jednotlivých materiálů.

Na trhu je pestrý výběr zahradního nábytku ze dřeva, hliníku, umělého ratanu, kovu i plastu.

Foto: VÝROBCE FERMOB, DISTRIBUTOR DECOFORM.CZ. DECOFORM

Celokovová zahradní souprava Castille v různých barevných provedeních (židle 7100 Kč, stůl 30 100 Kč).

Dřevo je příjemné na dotek i na pohled

Favoritem na poli zahradního nábytku je dřevo všech druhů. Hlavně proto, že jde o přírodní materiál, který v zahradě vypadá přirozeně. Je pocitově teplé, příjemné na dotek i na pohled. Exotické druhy jsou navíc odolné. Cena dřevěného nábytku je rozdílná, záleží na jeho tvrdosti a původu.

Mezi levnější materiály patří smrk a borovice. Dražší je dub, buk či severská borovice, která je na rozdíl od tuzemské odolnější a pevnější.

Foto: BAUHAUS

Pětidílný set dřevěného zahradního nábytku Diana (4990 Kč) obsahuje 1 skládací stolek a 4 skládací židle. Zhotoveno z akátového dřeva s FSC certifikátem.

Zahradní nábytek se vyrábí i z exotických dřevin, nejčastěji se používají eukalyptus, severoamerický akát, meranti a zejména teak, vyznačující se ohromnou odolností vůči nepřízni počasí. To vše díky obsahu teakového oleje a kaučuku. Teakový nábytek lze bez obav ponechat na zahradě celou sezónu. Vítr, déšť, mráz, střídání teplot ani hmyz nevadí.

Exotický nábytek vyrobený moderními technologiemi zušlechťování je odolný, má dlouhou životnost, kterou lze prodloužit správnou péčí.

Nevýhodou nábytku z exotických dřevin je rozměrová nestabilita, dřevo se může kroutit, a také jeho vysoká cena.

Foto: OBI

Sestava Pohoda (4999 Kč) z borovicového masivu bez povrchové úpravy. Obsahuje: 4 pevná křesla s polstrováním, stůl 130 x 80 cm, 2 ubrusy 120 x 40 cm, slunečník terakota, průměr 200 cm, s naklápěcím kloubem a plastovým stojanem.

Hitem posledních let je zahradní nábytek z tepelně upravené severské borovice. Je rozměrově mnohem stabilnější s minimální životností 30 let. Převyšuje tak vlastnosti tropických dřevin a je optimální volbou pro pořízení dřevěného nábytku na zahradu.

Materiál je ve srovnání s exotickými dřevinami levnější a srovnatelný s méně kvalitními materiály. Borovici nevadí vlhkost a na zimu ji stačí přikrýt neprůhlednou plachtou. Nábytek neobsahuje žádnou pryskyřici ani biologické látky, takže je odolný vůči dřevokazným škůdcům a snadná je i jeho údržba.

Foto: KETTLER

Nová sestava Liane klasického vzhledu má konstrukci z hliníku, sedací část a opěrka je z příjemného textilního materiálu, který zaručuje lehkost a pravé pohodlí. (Ceny: Polohovatelné křeslo: 8990 Kč; nízké křeslo 6490 Kč; stolička 4490 Kč).

Hliníkový nábytek je lehký a odolný

Hliník je díky své lehkosti, ohebnosti a eleganci již několik let nejoblíbenějším materiálem jak pro výrobce, tak pro uživatele zahradního nábytku. Není se čemu divit, tento kov je přímo předurčen pro výrobu zahradního nábytku.

Hliník lze zpracovávat mnoha různými metodami, zejména zušlechťováním povrchu speciální práškovou barvou, díky čemuž získávají hliníkové sestavy nezaměnitelný lesk.

Foto: MOUNTFIELD

Bestselerem loňského roku byl hliník, kov s perfektní pevností a vysokou odolností vůči korozi. Jednotlivé prvky mají nízkou hmotnost a výplet z umělé tkaniny. Křesla vyšší kategorie jsou vybavena područkami z teaku a mnohastupňovým systémem polohování.

Hliníkový nábytek je méně náročný na údržbu a odolnější vůči nepříznivým vlivům počasí.

Oblíbené jsou kolekce zahradního nábytku v kombinaci hliníku např. se dřevem s vysoce moderním vzhledem, jednoduchou údržbou i manipulací.

Foto: WWW.AUSINTERIER.CZ

Jednoduchá lavice Honey z mangového lakovaného dřeva (7900 Kč) dlouhá 120 cm se hodí na terasu i na zahradu.

Textilní výplet získává na oblibě

Dnes je stále populárnější kombinace tzv. textilních výpletů s hliníkovou konstrukcí, která zaručuje lehký a stabilní nábytek. Tyto umělé výplety jsou charakteristické jemnými drobnými oky, pružností, prodyšností a vysokým komfortem při sezení. Díky těmto vlastnostem není nezbytně nutné nábytek doplňovat poduškami.

Foto: BAUHAUS

Set ratanového zahradního nábytku Neila (vč. podsedáků a polštářů za 11 890 Kč) obsahuje stolek 80x50x37 cm s deskou z tvrzeného bezpečnostního skla, 2 křesla 70x68x79 cm a sofa 70x131x79 cm. Hliníková nosná konstrukce s výpletem z PE ratanu v šedé barvě.

Výplet je z odolného materiálu, který je přizpůsoben pro venkovní použití. Nábytek je tudíž vysoce odolný proti vlivům počasí a nevyžaduje žádnou speciální péči. Na oblibě získávají také tzv. lounge (lenošivé) sestavy zahradního nábytku, ve kterých se můžeme pohodlně uvelebit a užívat si tak vzácné chvíle odpočinku.

Pro tyto sestavy je typická hliníková konstrukce v kombinaci s širokým výpletem, který vzniká spletením více drobných vláken. Často jde o tzv. umělý ratan, tedy nábytek se vzhledem přírodního ratanu s ideálními vlastnostmi pro dlouhodobé a bezproblémové užívání venku.

Foto: WWW.ZAHRADNI-NABYTEK-KETTLER.CZ

Relaxaci si užijeme naplno také s novou sestavou Oxford (54 990 K). Elegantní zahradní nábytek v koloniálním stylu poskytne skutečný komfort. Hliníková konstrukce v kombinaci s širokým výpletem zaručuje největší možné pohodlí.

Ocelový nábytek vydrží snad všechno

Zahradní nábytek z oceli je vysoce odolný a má dlouhou životnost. Větru a dešti může být vystaven ocelový nábytek s nerez nebo antikorozní povrchovou úpravou. Design kovového nábytku ocení hlavně milovníci minimalismu a puristé.

Nevýhodou oceli je vodivost tepla, takže v chladném počasí studí a v horku naopak pálí. Ocel se proto často kombinuje se dřevem, které eliminuje tuto nepříjemnou vlastnost. Někdy se na sedací část používá hi-tech materiál Alucobond - odolná syntetická látka s příměsí hliníku, která neprochladne.

Foto: MOUNTFIELD

Nábytek z tahokovu od německého výrobce MWH je chráněn povrchovou úpravou Elotherm, speciálně navrženou pro venkovní použití. Zaručuje ochranu kovu před korozí, poškozením a povětrnostními vlivy.

Foto: MOUNTFIELD

Ocení jej všichni, kteří žádají moderní, funkční, pohodlné a bezúdržbové posezení.

Plast se vrací v novém provedení

Doba, kdy byly zahrady plné plastového nábytku pochybné kvality v jednotném designu, je již nenávratně pryč. Dnes se umělé materiály stále vylepšují a díky tomu nabízejí širší možnosti použití.

Materiály jsou vysoce odolné vůči vlivům počasí, zachovávají barevnou stálost a jsou naprosto bezúdržbové. Navíc se skvěle kombinují s hliníkem i s dalšími materiály. Výsledkem jsou pak moderní zahradní sestavy, které jsou krásné i praktické.

Foto: MOUNTFIELD

Pro zahradní sestavy z exotického dřeva Meranti z rodu Shorea pocházející z jihovýchodní Asie je typický atraktivní design, robustní konstrukce a červenohnědé zbarvení.

Výhodou levnějších verzí plastového nábytku je nízká pořizovací cena. Plast je navíc lehký, stohovatelný a snadno přenosný. Není náročný ani na údržbu, stačí voda a saponát.

Nevýhodou je, že méně odolává mechanickým vlivům, často se láme a praská, není odolný vůči UV záření a barvy na letním slunci brzy vyšisují. Plastovému nábytku nesvědčí ani mráz, proto jej na zimu uložíme do kůlny nebo do suchého sklepa.

Foto: MOUNTFIELD

Zahradní sestava ze severské borovice vyniká mimořádnou odolností proti vlhkosti, hnilobě, plísním i atakům škůdců. Tento nábytek se rodí v dílně světově proslulé rodinné společnosti KWA.

Betonu na zahradách už odzvonilo

Betonový zahradní nábytek se kombinuje obvykle se dřevem nebo s plastem, protože tak jako ocel v létě pálí a v zimě studí. Výhodou betonového nábytku je stabilita, dlouhá životnost a snadná údržba.

Přesto se beton hodí spíš do veřejných parků než do zahrad rodinných domů. Proč? Betonový nábytek má strohý vzhled a vysokou hmotnost, dost obtížně se s ním manipuluje.

Foto: LIGNE ROSET

Vnitřní a venkovní kompatibilní židle Grillage se skládá z ocelové trubky a sedáku z jednoho kusu průsvitného kovu s oky vytvářející jednoduchý a originální styl. Poskytuje vynikající podporu.

Foto: LIGNE ROSET

Pohodlné křeslo Serpentine s prošívanými „boulemi“, protkanými jemnou kovovou konstrukcí, se hodí ven i dovnitř. Konstrukce je chráněna dvojitou vrstvou polyester/epoxy laku. Materiál Tempéte (100% akryl), je vodotěsný a odolný vůči UV záření.

Foto: VÝROBCE FERMOB, DISTRIBUTOR DECOFORM.CZ. DECOFORM

Barevné sezení tvoří židle Bistro metal (1790 Kč) a lavička Louisiane (11 800 Kč) s celokovovou konstrukcí v různých barvách.

Reklama

Související témata:

Související články

Je to kůlna, nebo kancelář? Obojí

Majitelé řadového domu v severozápadní části Londýna potřebovali na své nevelké zahradě vytvořit cosi, co by mohli využívat nejen jako kůlnu, ale především...

Šikovné prostory v koupelnovém nábytku

Moderní koupelnový nábytek umožňuje skrýt prací, čisticí i kosmetické prostředky tak, abychom o nich v případě potřeby měli přehled, ale jinak nám nepřekážely.

Výběr článků

Načítám