Hlavní obsah

Jak správně vybrat ideální dveře

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaké dveře si pořídit do bytu či domu? Tuto otázku si položí nejeden stavebník. Možnosti jsou totiž takřka nevyčerpatelné. Vybírat budeme od masivu přes dýhu k levnější dřevotřískové desce potažené laminátovým povrchem až po plastovou fólii. Nabízejí se také dveře z plastu, hliníku, nerezu i ze skla.

Článek

Podle odolnosti rozlišujeme dveře vchodové, které musejí nejen odolávat rozmarům počasí, ale mít tepelně izolační a bezpečnostní vlastnosti, a vnitřní, které by měly splňovat minimálně požadavky estetické.

Bezpečný vstup

Nejobvyklejším materiálem pro vchodové dveře je povrchově upravené masivní dřevo (smrk, dub i některé exotické druhy) ve formě lepených lamel o tloušťce 5-7 cm a šířce 80-90 cm. Na zakázku lze vyrobit také jakýkoli atypický rozměr.

Vstupní dveře mohou být prosklené neprůhledným izolačním dvojsklem nebo uvnitř vyplněné tepelně izolační vložkou. Levnější variantou jsou dveře laminátové, které se hodí spíš do bytu, u minimalistických staveb pak dražší dveře skleněné či z nerez oceli.

Podle druhu dřeva se cena typových dveří bez speciálního zabezpečení pohybuje od 20 do 50 tisíc korun.

Masiv v interiéru

Také v interiéru vypadá dobře masivní dřevo, navíc je stálým, ekologickým a po léta vyzkoušeným přírodním materiálem, který vytváří příjemné klima a pohodu. A protože na vnitřní dveře nejsou kladeny tak vysoké požadavky jako na dveře vstupní, i cena je přijatelnější a pohybuje se na nižší úrovni.

Zajímavě vypadají v interiéru celoskleněné dveře.

Interiérové jednokřídlové dveře se běžně vyrábějí v šířce 60 až 90 cm a z dřevin se kromě dubu a smrku osvědčil také buk a olše.

K ceně takových dveří (4 až 20 tisíc korun) je třeba připočítat 5 až 10 tisíc korun za obložkovou zárubeň.

Nejpočetnější dýha

Vysoce kvalitní i elegantní jsou levnější dveře dýhované. Rám tohoto typu dveří se obvykle vyrábí z masivního měkkého dřeva a výplň tvoří odlehčené či plné dřevotřískové desky. Na povrchovou úpravu se používá buk, bříza, dub, gabon, hruška, javor, jasan, mahagon, olše, ořech či třešeň.

Kvalitní dýha je na pohled k nerozeznání od masivního dřeva, navíc umožňuje přírodní kresbu dřeva nebo vkládání proužků a čtverců jiného odstínu.

Typové dveře bývají široké 60 až 90 cm a jejich cena se pohybuje od 1700 do 17 tisíc korun.

Laminátové imitace

Také u laminátových dveří tvoří konstrukční základ měkké dřevo. Vstupní dveře vyžadují zvýšenou odolnost, proto musí být navíc opláštěné z obou stran speciální vrstvou z dřevovláknité desky v kombinaci s hliníkovým plechem.

Dřevěné dveře působí originálně.

Takto konstruované dveře odolají rozdílným teplotám i vlhkosti. Teprve povrchová úprava dveří je z laminátu. Používají se dvě kategorie: střednětlaký laminát o tloušťce 0,2 mm je vysoce odolný proti oděru a vysokotlaký laminát o tloušťce 0,7 mm má navíc vysokou tvrdost povrchu. Také laminátový povrch většinou imituje již zmíněné druhy dřeva.

Cena základní varianty se pohybuje od dvou do pěti tisíc korun, prosklené dveře jsou o další dva tisíce dražší.
Systémy otvírání:
otočné dveře jednokřídlové
otočné dveře dvoukřídlové
dveře kyvné (tzv. lítačky)
dveře posuvné od sebe
dveře posuvné za sebou
dveře lamelové skládací
dveře lamelové harmonikové

Přednosti plastu

Technologie výroby dveří potažených plastovou fólií je totožná s laminátovými dveřmi. Jestliže není fólie bílá, obvykle kopíruje přírodní dřevo.

Ceny jsou o něco příznivější než u lamina (1400 -6000 korun v případě proskleného modelu). Zato plastové dveře se vyrábějí z několika druhů plastu. Vnější pohledovou část tvoří barevně stálé desky odolné mechanickým i atmosférickým vlivům.

Výplň dveří je vyrobena z extrudovaného polystyrenu zpevněného ocelovým nebo hliníkovým plechem, na zasklení se používá izolační dvojsklo.

Cena plastových dveří obvyklých rozměrů se pohybuje od šesti do dvanácti tisíc korun.

Hliník v hlavní roli

Kvalitní a odolné hliníkové dveře se skládají z několika vrstev materiálů. Především je to hliníkový rám, vnější vrstvu tvoří hliníková deska silná 2 mm, jádro představuje extrudovaný polystyren nebo pěnový polyuretan s vysokou izolační schopností a zasklení pak izolační dvojsklo.

Obvyklá cena jednokřídlových dveří je 20 tisíc Kč.
K nadstandardu patří:
zdokonalení zvukové izolace 3000 Kč
ochrana proti požáru 10 000 Kč
hliníková vrstva na udržení vnitřního klimatu 5000 Kč
zvýšení mechanické odolnosti 5000 Kč

Celoskleněné dveře

Dominantním prvkem našeho interiéru mohou být i dveře ze skla. Z bezpečnostních důvodů se zásadně používají skla tvrzená.

Vybírat lze ze skla čirého, několika odstínů ornamentního skla, které zabrání průhledu. Interiér oživí pískované motivy, jež se budou vyjímat na skle čirém, barevném nebo bronzově zbarveném.

Právě míra bezpečnosti skla ovlivňuje cenu, která se může vyšplhat od 10 do 30 tisíc Kč. Přitom je důležité jak zpracování návrhu, zaměření otvoru i vlastní montáž.

Bez zárubní to nejde

Celkový vzhled dveří ovlivňují zárubně. V případě, že nám nevyhovují kovové zárubně, máme možnost nechat si je obložit dřevem či plastem. Jde o čisté řešení bez bourání.

Plastové provedení pořídíme od 3000, dřevěné od 3500 Kč. Nová obložková zárubeň z plastové fólie bude stát dva tisíce Kč, laminátová tři tisíce korun a dýhovaná do pěti tisíc korun. Zhruba čtyři tisíce korun zaplatíme za dveře bezpolodrážkové, které uzavřené zachovávají celistvou plochu se zárubní. Za příplatek si pořídíme i zaoblené hrany zárubní nebo hrany v podobě vlnovky.
Rady závěrem:
Pravé dveře mají viditelné panty na pravé straně, kliku na levé straně a otevírají se k sobě.
Na dveře myslíme již při projektu nebo v průběhu hrubé stavby.
I kovové zárubně lze rychle, čistě a bez bourání obložit dřevem.
Dveře se vzhledem dřeva mají být buď světlejší, nebo tmavší než podlaha.
Umístění dveří a způsob otevírání promyslíme s ohledem na vybavení bytu.
Zaoblené hrany dveří a zárubní lépe odolávají poškození.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám