Hlavní obsah

Jak se žije v moderní oáze v centru města

Parcela, kterou si majitel vybral pro výstavbu rodinného domu, se rozprostírá na rozhraní dvou zcela odlišných světů: leží v bezprostřední blízkosti historického jádra města, a zároveň sousedí s komerčním objektem.

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.mujdum.cz

Bydlení v oáze v centru města

Článek

Navíc na pozemek vede přístup z jižní strany, což vždy znamená určitý handicap. Úkolem architekta Jana Rampicha bylo vyrovnat se s tímto zadáním a navrhnout příjemné bydlení pro manželský pár středního věku, který nebude postrádat moderní komfort ani soukromí.

„Klient měl poměrně jasné představy," říká architekt na úvod rozhovoru, „jeho vizí byla moderní architektura, která využívá moderní technologie a poskytuje dostatek místa pro všechny činnosti, které se v domě odehrávají. Přál si také přírodní materiály a valbovou střechu, přestože v daném místě není nařízena. Přivítal jsem to, protože tento tvar sám o sobě odkazuje na vilovou, městskou ikonografii."

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.mujdum.cz

Přesahující nízká valbová střecha a dřevěné obložení se šikmým podbitím opticky snižují hlavní obytnou část domu. Bazén pokrývá zelená střecha se suchomilnou vegetací.

Problematickou situaci na parcele řeší architektonická kompozice ve tvaru písmene T, která se skládá z dvoupodlažní obytné části s valbovou střechou a přízemního „křídla" s bazénem a zázemím pro hosty. Ve vnitřním rohu, obklopeném ze dvou stran domem, z jihu zelení a ze západu zdí sousedního objektu, se ukrývá zahrada, která poskytuje příjemné soukromí a slunce po celý den. K obytnému „křídlu" je z východní strany přistavěna garáž navazující na příjezdovou zpevněnou plochu.

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí

Za zádveřím následuje prostorná centrální schodišťová hala, která propojuje obytnou část domu s bazénem. Hlavní náplň přízemí tvoří společný obývací prostor s kuchyní, jídelnou a sezením, orientovaný do zahrady, nechybí nezbytné technické a sociální zázemí. Velkou předností promyšlené dispozice je, že téměř všechny místnosti v přízemí mají přímý výstup francouzskými dveřmi na zahradu.

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.mujdum.cz

V kuchyňské a jídelní části pokrývá podlahu odolná a bezúdržbová dlažba. Atypickou nábytkovou sestavu z dubového dřeva navrhl na míru architekt Mojmír Ranný.

V patře se nacházejí dvě ložnice s okny na slunné strany, severní fasádu lemují prostory, které se obejdou bez sluníčka - pracovna, šatna, WC, koupelna. „Chtěli jsme se vyhnout běžným problémům klasického podkroví - omezenému využití prostoru pod šikmými stropy a letnímu přehřívání místností," vysvětluje majitel domu, „proto mají ložnice masivní rovné stropy a nad nimi se nachází půda s nízkým krovem."

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.mujdum.cz

Hlavní obytný prostor je oděn do světlých barev, smetanově bílá sedačka vyniká na pozadí dřevěné podlahy mořené do koňakového odstínu. Architekt si vyhrál s kompozicí krbu, televize a hi-fi techniky.

Již z prvního pohledu do vzdušného interiéru je patrný důraz na otevřený prostor a dobré prosvětlení. S touto zásadou jasně koresponduje řada francouzských oken, bohaté uplatnění čirého i pískovaného bezpečnostního skla, různě komponované volné průhledy jednotlivými místnostmi a z domu ven, i použití světlých barev a bíle lakovaný nábytek.

Druhou základní součástí konceptu je přírodní ladění, založené na výběru kvalitních přírodních materiálů, zejména keramických dlažeb a obkladů a dubového dřeva.

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.mujdum.cz

Půdorys patro

Návrh a realizaci vybavení interiéru provedlo studio Ranný Architects, majitelé do něj vnesli řadu vlastních nápadů. V kuchyni akcentovali pohodlné každodenní používání, proto zvolili pracovní desku z přírodního kamene (žula) a výsuvnou vestavěnou troubu, která byla ve své době na našem trhu raritou.

Malé elektrospotřebiče (kávovar apod.) jsou umístěny na pracovní desce v nikách ve stěně, vybavených elektrickými zásuvkami a zakrytých roletovými dvířky.

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.mujdum.cz

Bazén a sousední koupelnu odděluje prosklená stěna s posuvnými dveřmi. Matná úprava propouští světlo, ale je neprůhledná a zajišťuje potřebné soukromí.

Koupelna v patře nepostrádá shoz na prádlo, na rozdíl od běžných řešení je rafinovaně ukrytý pod dlaždicí v podlaze. A najdeme tu řadu dalších drobných nápadů, které zjednoduší každodenní chod domácnosti. Protiváhu tradičních materiálů přestavuje moderní technologie vytápění. Majitelé zvolili tepelné čerpadlo systému země/voda se dvěma zemními vrty o hloubce 130 m a podlahové vytápění.

Autor projektu
Ing. arch. Jan Rampich (1953)
Autorizovaný architekt, absolvent Fakulty architektury ČVUT Praha. Pracoval v projektovém útvaru ČKD Praha (atelier Ing. arch. Dejmala, Csc.), na Útvaru hlavního architekta města Plzně, jako městský architekt ve Strakonicích, později jako poradce městského architekta v Českém Krumlově, ve Strakonicích a v Dobřanech. V r. 1991 založil vlastní architektonickou kancelář.
Realizoval na 90 novostaveb a rekonstrukcí rodinných domů. Věnuje se rovněž návrhům a realizaci bytových, komerčních, průmyslových i kulturních staveb, urbanistickým návrhům, grafickému designu a bohaté publikační a osvětové činnosti v tisku a v televizních a rozhlasových pořadech. Je spoluzakladatelem časopisu Můj dům, v r. 2004 vydal publikaci 21 pohledů na rodinný dům, v současné době připravuje další knihu na téma bydlení v rodinném domě a věnuje se další publikační činnosti. Od r. 1999 působí v projektovém ateliéru A. I. S. - Architekti a inženýři Strakonice.

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha: 242 m²

Užitná plocha: 105 m²

Konstrukce: betonové základové pasy, zdicí systém Porotherm, fasáda zateplena 120 mm minerální vlny, v patře větraný dřevěný fasádní obklad, stropy keramobetonové z tvarovek MIAKO, železobetonové monolitické průvlaky, železobetonové schodiště, 2. podlaží - dřevem obložená fasáda s větranou vzduchovou mezerou, dřevěný krov s dvouplášťovou střechou, bazén - plochá vegetační střecha s úpravou pro suchomilné rostliny, garáž - plochá střecha krytá PVC fólií

Výplně otvorů: plastová okna s izolačními trojskly, vnitřní dveře dýhované do obložkových zárubní

Vytápění: podlahové vytápění, zdroj energie tepelné čerpadlo IVT systém země/voda, zemní vrty o hloubce 130 m, krb s krbovou vložkou

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám