Hlavní obsah

Jak poznat kvalitní pracovní desku do kuchyně

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pracovní desce probíhá příprava pokrmů, je každodenně zatěžovaná. Potřebujeme, aby odolávala vodě, mechanickému namáhání, teplotě, byla příjemná na dotek i na pohled. Je jasné, že šetřit právě na ní se nevyplatí.

Foto: Kika

Pracovní deska v kuchyni je dominantní, proto její odstín ladíme podle korpusu kuchyně. Může být kontrastní nebo naopak v dekoru skříněk.

Článek

Jak dobře vybrat a neudělat chybu? Musíme si správně zvolit materiál desky, její tloušťku, podcenit nesmíme ani vzhled.

Materiál: Když si vybereme laminát, připravíme se na šetrnější zacházení, které třeba žulová deska nevyžaduje. Ta je velmi odolná, ale zase má jiné minusy: je dražší a studenější.

Foto: IKEA

Pracovní deska v designu dřevěné fošny, zajímavá kombinace se vzory vláken a přírodní barvy. Horní vrstva z masivu. Velmi odolný materiál se dá podle potřeby přebrousit a ošetřit. Cena 3490 Kč

Tloušťka materiálu: U laminátu se nabízí 28 nebo 30 mm, technistone a žula mají tloušťku od 10 mm do 30 mm, corian a další obchodní značky umělého kamene 40 mm.

Vzhled desky: Deska může být v barvě kontrastní - výrazné, nebo sladěná v odstínech kuchyně. Tmavá nám prostor opticky zmenšuje, světlá naopak zvětšuje.

Poznejte materiály

Oblíbený laminát

Nejpoužívanější je vysokotlaký laminát, což je vlastně dřevotříska s odolným lamino povrchem. Na ní je ještě svrchní vrstva, tzv. overlay (může být v matu, lesku či polomatu).

Foto: GORENJE

Laminát dokonale imituje i přírodní kámen. Lze ho použít na pracovní desku i k obkladu kuchyně.

Obliba lamina je jasná: nabízí mnoho dekorů, barev a povrchů, a to vše za přijatelnou cenu (kolem 1000 Kč/bm - běžný metr - při standardní hloubce 60 cm).

Laminátové desky jsou dostatečně odolné vůči oděru, běžně používaným chemikáliím, lehké, snadno opracovatelné, zvládnou i teploty do 180 °C.

Foto: IKEA

Hnědá laminátová deska o menší tloušťce, která se hodí spíše do moderních kuchyní. Působí decentně a nadčasově. Cena 1490 Kč

Pozor je třeba dávat na vodu, která by mohla vniknout z vrchní poškozené strany (vrypy od nože). Dřevotříska totiž vlhkost natáhne, zbobtná a na povrchu vytvoří hrboly jednou provždy.

Choulostivé jsou zejména hrany, o které výrobci náležitě pečují. Zvolit lze tzv. postforming, který je zakulacený a v různých profilech může být ve tvaru písmene U, L či s tzv. úkosem.

Hrany dřevotřísky jsou přetáhnuty laminátem, případná voda nemá možnost dostat se dovnitř.

Foto: IKEA

Silnější laminátová deska o tl. 3,8 cm s oblou přední hranou. Desku lze upravit na požadovanou délku a seříznutý okraj skrýt přiloženou krycí lištou. Cena 999 Kč

Další možností je tzv. ABS hrana, což je plast, který se nabízí v dekorech nerezu, rozmanitých dřevin, hliníku, různých barev. Lepí se na dřevotřísku a je v různé tloušťce. Pracovní desky také mohou mít dřevěný, masivní nákližek, což vypadá elegantně.

Laminát je vděčný materiál, ale musíme se k němu náležitě chovat. Určitě na něm nekrájíme nožem, neodkládáme horké nádobí. Důležitá je i perfektně odvedená montáž pracovní desky. Zejména pozor na hrany, které je nutné dobře spojit, namazat pečlivě silikonem.

Technistone

Je to tvrzený kámen, z větší části přírodní, menší část tvoří pryskyřice a barevné pigmenty. Má vzhled přírodního kamene, ale pro uživatele praktičtější užitné vlastnosti než přírodní kámen. Je velmi pevný, odolný i proti vysokým teplotám, jen tak snadno se nepoškrábe ani nožem, nevadí mu odstřikující voda, běžně používané chemikálie.

Technistone se prodává v různých tloušťkách, nabízí zajímavé tvarování přední hrany desky (zakulacení, zkosení), odstíny, struktury a povrchové efekty (třpytky).

Foto: TECHNISTONE

V kolekci Noble najdeme vzory podobné mramoru a zajímavé odstíny šedé, hnědé, ale i vzorky s 3D efektem.

Desky se obvykle vyrábějí v tloušťce 3 cm, maximální délka jednoho kusu pracovní desky je 306 cm. Cena se pohybuje od 5900 Kč/bm, ale záleží na druhu materiálu, jeho opracování, hloubce pracovní desky apod.

Materiál se udržuje snadno, nepotřebuje žádné speciální leštění, stačí ho na povrchu omýt vlhkým hadrem s běžným saponátem.

Foto: TECHNISTONE

Technistone má skvělé užitné vlastnosti: nenasákavost, neporéznost, odolnost proti poškrábání a chemikáliím. Výhodou je široká škála barev, úpravy povrchu, variabilita tlouštěk a rozměrů.

Nadčasová žula

Kdo miluje přírodní materiály a přeje si krásnou, elegantní a originální desku, zvolí žulu. Je ze všech materiálů nejtrvanlivější, velmi odolná, snese jakoukoliv teplotu a je naprosto neopakovatelná ve své struktuře, odstínech.

Je ale na povrchu chladná na dotek, a ne všem to může být při vaření příjemné.

Foto: TECHNISTONE

Desky se nabízejí v rozmanitých odstínech. Oblíbená je bílá, béžová, šedá a hnědá s černými nebo šedými žilkami. Struktura rozmanitá, možné provedení v lesku či matu.

Žulová deska se obvykle vyrábí v hloubce 60 cm, spoje jsou zalepeny a takřka neviditelné. Přírodní kámen se nikdy nerozbije, desce nevadí ani položené horké hrnce, je naprosto zdravotně nezávadná (hygienická, zamezuje vzniku bakterií). V matném provedení je však nasákavý, proto se doporučuje jednou za půl roku impregnovat.

Povrch lze kdykoliv přebrousit a obnovit tak původní lesk. Údržba není náročná, spočívá v pravidelném omytí teplou vodou, hrubší nečistoty lze seškrábnout i nožíkem.

Foto: TECHNISTONE

Pevnost, odolnost proti poškrábání a nízká nasákavost povrchu jsou vlastnosti, kterými se pyšní kuchyňské desky technistone. Materiál kombinuje přírodní suroviny s moderními technologiemi míchání a lisování.

Cena za přírodní materiál je samozřejmě vyšší, pohybuje se od 4000 Kč/bm v hloubce do 65 cm. Finální cena je ale hodně individuální, ovlivňuje ji opracování materiálu, umístění dřezu, varné desky apod.

Tvarovatelné a beze spár

Obchodní názvy jako Corian, Staron, Himacs patří materiálům, které lze výborně tvarovat, jednotlivé desky se lepí beze spár (což je estetické a praktické), jsou teplé a příjemné na dotek, hygienicky nezávadné, snadno se udržují, nenasákavé.

Foto: DUPONT

Corian je beze spár, dokonalý hladký, příjemný na omak. Skvěle se udržuje v čistotě, je hygienický, nabízí stovky barevných odstínů.

Majitelé si pochvalují pestrou škálu odstínů (stovky variant), mohou být saténově matné, ve středním či vysokém lesku. Snadno se udržují, jsou naprosto hygienické.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Pozor ale musíme dávat na menší odolnost vůči chemikáliím (čističe) a potravinářským barvivům. Cena je vyšší, pohybuje se v průměru od 4500 Kč/bm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám