Hlavní obsah

Infrasauna je vhodná pro alergiky i astmatiky, lépe se v ní i hubne

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zapotit se v sauně a pak skočit do studené vody nebo sněhové závěje mohou jen zdraví milovníci saunování. Vlhkost a horko totiž nesvědčí kardiakům, alergikům a astmatikům. Přitom se ale ani oni nemusejí saunování vzdávat.

Článek

Rozhodující je však výběr sauny. Po zdravotní stránce lidé daleko lépe než klasickou vlhkou saunu snášejí infrasaunu, v níž se saunuje při teplotě do 55 °C. Dosáhne se přitom daleko vyšší potivosti než v sauně klasické, protože infrateplo je pro lidské tělo přirozené. Tkáně je vstřebávají do hloubky, což působí blahodárně na cévy a pohybový aparát. A také se v infrasauně snadněji hubne.

Infrasauna versus klasická sauna

Klasická sauna se předehřívá zhruba 40 minut a pak se doporučují tři saunovací cykly - třikrát za sebou asi 12minutový pobyt v sauně a 20 minut odpočinku. Vedle musíme mít tedy i nějakou odpočívárnu. Na klasickou saunu si tedy musíme udělat čas tak 2 až 3 hodiny. Proto se prostorově řeší tak, aby se do ní vešla celá rodina. Klasické sauny vyžadují speciálně upravený prostor (dlažba, odvětrání, elektrický přívod 400 V, odpočívárna).

Časově méně náročnou infrasaunu lze bez problémů umístit či vestavět do běžné koupelny nebo kamkoli do interiéru. Nutný je ale elektrický přívod 230 V. Infrasauna šetří čas: nahřívá se 10 minut a saunování by pak mělo probíhat ve 25-35minutovém cyklu bez přerušení. Nezanedbatelný je fakt, že provoz infrasauny stojí 10x méně než provoz klasické sauny při přibližně stejných pořizovacích nákladech. Ale co když chceme mít doma k dispozici oba typy saunování?

Kombinovaná sauna jako kompromis

Kombinovanou saunou nazýváme finskou saunu a infrasaunu v jednom. Zároveň ji lze doplnit solnou terapií. Při ní jsou kamna v sauně opatřena solnými panely, které umožňují inhalovat sůl, obvykle himálajskou. Na trhu je k dostání také solné osvětlení a generátor suchého solného aerosolu, který vytváří výrazně antibakteriální prostředí. Z kombinovaných saun si lze vybrat jejich suchou a mokrou variantu.

Suchá varianta zahrnuje instalaci infratechnologie (keramické panely), saunových elektrických kamen s ovládáním na plášti nebo s externí řídicí jednotkou, bez možnosti polévání lávových kamenů (poškodil by se keramický povrch infrazářičů). Kdo bude chtít, může si nechat instalovat také doplňkové solné terapie v podobě solných kamenů zapuštěných do speciální hmoty na bázi pryskyřice nebo solných cihel. Využít lze samostatně infrasaunu i finskou saunu, nebo kombinovat oba systémy.

Pro představu: saunová kamna se nastaví na 70-75 °C a souběžně je zapnutý infrasystém. Saunování v této kombinaci přináší našemu organismu optimální detoxikaci a umožňuje i závěrečnou ochlazovací koupel.

Mokrá varianta zahrnuje instalaci infratechnologie (plošné infračervené panely se speciálním krytím umožňujícím provoz v mokrém prostředí), saunových elektrických kamen s externí řídicí jednotkou či s ovládáním na plášti, s možností polévání lávových kamenů vodou nebo se zabudovaným výparníkem na vodu a solné terapie.

Samostatně lze využít saunová kamna pro vlhkou finskou saunu. Při kombinaci obou systémů je nejvhodnější rozpětí teplot 55 až 80 °C.

Pozor! Při výběru kombinované sauny je dobré dbát na kvalitu infrazářičů a infrapanelů. Na trhu se totiž objevují tyto výrobky s vysokou hladinou elektrosmogu a s nekvalitním povrchem (fólie, omítková vrstva, kovové trubice). Při zahřátí produkují škodlivé látky pro lidský organismus!

Pravidla zdravého saunování

Jakým způsobem a jak dlouho má probíhat saunování, se dozvíme u výrobce či prodejce. Jsme-li nemocní, pak samozřejmě u svého lékaře. Pro infrasauny platí jiná pravidla než např. pro ruské či finské. Nicméně existují obecné zásady, které se vyplatí dodržovat v každém případě:

  • Sauna, nikotin a pití alkoholických nápojů se vylučují!
  • Naposledy jezme minimálně dvě hodiny před saunováním. Vyhýbejme se tučným jídlům.
  • Bezprostředně před saunováním se osprchujeme a osušíme.
  • Zahříváme se v sauně nejprve maximálně 15 minut. Dýcháme zásadně nosem.
  • Chceme-li jít poté do studené vody, dbáme na to, že doba ochlazování musí být delší než doba zahřívání. Také se předtím osprchujeme, nejlépe studenější vodou.

Požadavky pro stavbu sauny

Větratelná místnost, v případě projektu do obezděné části je nutné řešit větrání individuálně.

Sauna vyžaduje přívod a odvod vzduchu. U saunových kabin je zajištěn výrobcem, u vestavěných saun je nezbytné dodržet přívod vzduchu pod topidlo (cca 50 cm2), odvod vzduchu otvorem pod stropem (cca 100 cm2).

Montáž sauny se provádí na rovný povrch, z hygienických důvodů je vhodná dlažba.

Sauna vyžaduje samostatně jištěný přívod elektrického proudu: v případě saunových kabin vyvedený na boční stěně zdiva, u vestavěné sauny v místě osazení regulace.

Při výběru saunové kabiny počítáme s dilatační mezerou 4 až 5 cm mezi stěnou sauny a zdivem prostoru.

Saunu lze vyrobit na míru se šikmou střechou v podkroví, v půdorysech "L" či "T", nebo se zkoseným rohem.

Materiál pro saunu - dřevo

Během saunování můžeme ocenit vůni i vzhled dřeva, z něhož je sauna vyrobena. Dřevo ovšem také výborně izoluje teplo, absorbuje vlhkost ze vzduchu a lze se ho dotýkat, i když je horké. Pozor, před použitím pro výrobu sauny musí dřevina projít termoúpravou. Jaké druhy dřeva jsou pro výrobu saun vybírány a jaké mají vlastnosti?

Severský smrk - jsou pro něj typické drobné suky. Používá se k vnějším i vnitřním obkladům. K výronům pryskyřice dochází ojediněle, když při zpracování dojde k porušení smolného kanálku.

Severská borovice - hustá dřevina s drobnými suky je ideální pro vnitřní i vnější obklad stěn zejména u infrasaun. Má nejkvalitnější míru odrazu infratepla a designovou stálost.

Topol - dřevo je měkké, bez suků, pryskyřice a třísek. Má vynikající absorpční vlastnosti. Nezahřívá se. Patří mezi nejvhodnější tuzemský materiál pro veškeré vnitřní vybavení sauny včetně obložení stěn.

Cedr - exkluzivní dřevo s extrémní odolností vůči vlhku, má antiseptické vlastnosti, obsahuje silice. Jeho typická vůně uchovává v interiéru příjemné aroma po několik let. Vhodný pro vnitřní i vnější obklady.

Abachi (africká vrba) - exkluzivní dřevo pro vnitřní vybavení (lavice, rošty, opěrky), bez suků, pryskyřice a třísek. Toto měkké dřevo jen velmi pomalu přijímá teplo z okolí a zůstává příjemné na dotek.

Hemlock - exkluzivní saunové dřevo s velmi jemnou strukturou bez suků a pryskyřice. Extrémně stabilní, minimálně pracuje. Vhodné pro vnitřní i vnější obklady.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám