Hlavní obsah

I v malém bytě se vyplatí šetřit energií

Právo, Sylva Svobodová

Zvyšující se účty za energie nejsou dobrou zprávou pro konečného spotřebitele, a tak mnozí začínají přemýšlet, jak snížit náklady na vytápění, elektrický proud a vodu. Jednou z možností je výběr správných produktů, které pomůžou šetřit nejen naše peněženky, ale i životní prostředí.

Článek

Důležitý je např. výběr úsporného spotřebiče. Nekupujeme tedy pasivně, ale podle etiket EU hledáme ke každému elektrickému spotřebiči technická data týkající se spotřeby energie. Díky údajům se snadno zorientujeme i vybereme.

Rozdělení energetické účinnosti má sedm tříd označených písmeny A až G. Kupujeme-li výrobek označený A, AA nebo AA+, máme jistotu, že spotřebujeme nejméně energie. Pořizovací cena je sice o něco vyšší než u spotřebičů vyšší energetické třídy, ale vstupní investice se časem vrátí uspořenou energií.

Další možnosti úspory

Ze statistik vyplývá, že průměrná rodina hodně peněz tzv. prosvítí. Nešvar nezhasnutého světla na chodbě, v dětském pokoji nebo v koupelně je častý a zbytečný.

Tipem pro chronické zapomnětlivce jsou úsporná svítidla (v Bauhausu pořídíme od 739 Kč) nebo ještě lépe zakoupíme čidla se senzory, která reagují na pohyb. Osvětlení se zapne jen v případě, kdy ho skutečně potřebujeme. Jakmile opustíme prostor, osvětlení se samo vypne a my nemusíme po cestě do práce usilovně přemýšlet, zda doma nesvítíme. Pořizovací cena těchto čidel není vysoká, v baumarketech je pořídíme za cenu pod 200 Kč.

Rady a tipy

V domácnosti se zaměříme na spotřebič, který je stále zapnut, a tudíž nejvíce energeticky náročný. Zjistíme určitě, že nejnáročnější na energie je lednice s mrazákem. Při nákupu tedy sledujeme energetický štítek, ale dobře si rozmyslíme i objem mrazáku. Lednice v energetické třídě A+ nám zajistí úsporu až 25 %, typ s označením A++ až 45% úsporu.

Povinný energetický štítek mají pračky, sušičky, chladničky, mrazáky, myčky, elektrické trouby, žárovky a úsporné zářivky. Dražší výrobek přináší úsporu energie, levný nákup se může časem prodražit.

Na internetu jsou k dispozici adresy, díky nimž si lze přesně spočítat, kolik vydáme za energie, jak změnit dodavatele atd. Vydejte se na: www.uspornespotrebice.cz, www.nazeleno.cz, www.cenyenergii.cz

Velkými žrouty proudu jsou elektronické přístroje jako televizor, CD nebo DVD přehrávač, a to i v tzv. stand by režimu. Jestliže si ale pořídíme prodlužovací šňůru s několika zásuvkami a vypínačem, který spotřebiče jedním stisknutím zcela odpojí od sítě, můžeme ročně ušetřit až 2500 Kč. A cena šňůry? Jen 79 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám