Hlavní obsah

Hravé podzimní dýňování

Novinky, Pavel Hruška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkoplodou dýni většina lidí používá buď na polévku, či kompot. Někdo podle halloweenské tradice vyřízne otvory, vloží svíčku a má podzimní dekoraci hotovou. Floristicky a neobvykle zpracované dýně pro nás exkluzivně připravil florista Pavel Hruška. Nechte se inspirovat!

Foto: Petr Horník, Právo

Podzimní špíz

Článek

Věneček na stůl

Tato podzimní dekorace se hodí i do moderního interiéru. Základem je oasisová podložka – zelená aranžovací hmota s plastovou podstavou, nasáklá vodou. Není vůbec složité do tohoto základu aranžovat různé podzimní rostliny, jako jsou hortenzie, plody a listy kaliny, květenství rozchodníku, nádherně zářící žluté chryzantémy a dvě malé proužkované dýně, které jsou napíchnuté na dřevěném klacíku.

Foto: Petr Horník, Právo

Věneček na stůl

Milý dárek pro návštěvu

Malé okrasné dýně jsou vydlabané, takže téměř suché. Vnitřek je vyplněn šedou aranžovací hmotou pro sušené květiny, která je přilepena tavnou pistolí.

Po obvodu je postupně přidáván přírodní materiál – např. žaludy, oříšky, choroš, světlice barvířská, šípky, hobliny. I tyto doplňky jsou přilepeny tavnou pistolí. Pokud aranžmá nebude mít stabilitu, vytvořte nožičky – buď z párátek, nebo jako v našem případě z okrasných špendlíků.

Podzimní špíz

Je velmi jednoduchý na zpracování. Na kousek klacíku napíchněte dýni nebo tykvičku, vytvořte z opadaných šípků a drátu kouli, tu napíchněte vedle ní a prostřídejte.

Oba konce začistěte ozdobným drátem a šípky podle libosti, v našem případě do špičky.

Sendvič k nakousnutí

Nařezané pláty (v podstatě celou dýni) jsem zbavil semen a vyplnil zelenou, namočenou aranžovací hmotou. Jednotlivé pláty jsem propíchl na zhruba 5 místech dřevěnou špejlí, asi po 5 cm vrstvil na sebe a tak zajistil pevnost tvaru.

Foto: Petr Horník, Právo

Pak už jsem jen ostrým nožem seřezával stonky chryzantém a minišípku, které jsem zapichoval do aranžovací hmoty. Lehce zvlněnou linii vytváří rozchodník (Sedum), který je stonkem opět zapíchnutý v aranžovací hmotě, a zbytek rostliny je přichycen floristickým lepidlem na živé rostliny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám