Hlavní obsah

Hravé koberce potěší oči i chodidla

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní domácnost kobercům nepřeje, nahradily je podlahové krytiny vyžadující menší péči. Ovšem vzdávat se koberců úplně by byla škoda! Zejména ty designové dodají interiéru sex-appeal.

Článek

Ať máme doma klasické parkety, dlaždice, nebo linoleum, solitérní kusový koberec se zajímavým designem dává ve spojení s nimi místnosti šmrnc. Při nákupu kusového koberce můžeme zvolit nadčasové abstraktní a ryze moderní vzory, podle toho, jaké záměry s kobercem máme a kam ho chceme dát. Kvalitní s menšími nebo abstraktními vzory zvolíme pro frekventované, zastavěné místo, výrazné motivy se hodí k jednodušeji zařízené místnosti.

Šlapat nejen po trávě

I do vzhledu koberců má co mluvit móda. Pro letošní rok jsou trendem přírodní motivy. Šlapeme-li po takovém koberci, zdá se nám, že jdeme po pláži, po oblázcích, brouzdáme se trávou nebo listím. Populární jsou motivy oblohy a vody, barvy zlatavého písku a snad všechny odstíny hnědé a zelené.

Moderní koberce jsou ale také vyrobené s maximálním ohledem k životnímu prostředí. Poznáme je podle mezinárodního označení GUT. Cenově se pohybují v závislosti na materiálu, např. akrylové o rozměrech 70x140 cm stojí od 2400 Kč výše, z pravé vlny je pak rozměr 140x200 cm od 7200 Kč.

Kromě přírodních motivů jsou v módě koberce s pruhy nejrůznějších šířek a jejich pestrobarevné kombinace. Mottem je hravost, takže barvy jsou veselé, na koberci může být tvář třeba blonďaté ikony 50. let Marilyn Monroe (varianta 80x120 cm z pravé anglické vlny stojí 2099 Kč) nebo si můžeme sami vyrobit koberec z malých dílů, vyrobených metodou patchworku.

3D efekt a klasika v novém

Výrobci jdou ve vytváření speciálních efektů na kobercích ještě dál. Kombinují nejen vzory a barvy, ale mixují materiály a textury: lesklý, hedvábný vlas koberce doplňuje vlna. Koberec působí, jako by byl vyrobený z papíru, plastu nebo kovových vláken. Vítězí 3D optika, vzory jsou velmi plastické.

Mezi ručně vázanými koberci zůstává jedničkou klasický perský koberec (cena od 30 000 Kč v rozměru 120x80 cm). V dnešní době přejímá nebo se volně inspiruje vzory tradičních orientálních koberců z Persie, Střední a Malé Asie, Číny a Indie. I jim mohou prospět přírodní tlumené barvy modré, hnědé, fialové, šedé nebo tóny země, okořeněné kombinací jasné žluté nebo růžové. Tyto nadčasové kousky se nemusíme bát položit i do moderně zařízeného interiéru.

Hřiště pro nejmenší

Dominantou dětských kusových koberců bývají motivy měst, cest, skákacích panáků, které rozvíjejí fantazii a umožňují hrát si. Výjimkou nejsou ani obrázky zvířat nebo oblíbených pohádkových postav. Vyrábějí se ale také koberce pro učenlivé děti s celou abecedou nebo čísly. Dětské kusové koberce mají na rozdíl od většiny designových koberců nízký vlas a snadno se čistí.

RADY & tipy

Proč si pořídit koberec

  • Absorbuje prach, takže se nevíří v místnosti, jako je tomu např. u plovoucích podlah a linolea.
  • Tepelně izoluje podlahu, nejstudenější část místnosti, případně znásobuje efekt vyhřívané podlahy.
  • Chůze po koberci vyrobeném z přírodních materiálů je příjemná i na bosou nohu, povrch je jemný a měkký.

CO JE GUT

Gemeinschaft Umweltfreundlicher Teppichboden, GUT, je zkratka německého sdružení se sídlem v Aachenu. Sdružení se snaží motivovat výrobce koberců k maximálnímu ohledu na životní prostředí. Pečeť se uděluje kobercům, při jejichž výrobě byly dodrženy nejpřísnější normy.

Reklama

Související témata:

Související články

Stylová terasa zpříjemní pobyt na zahradě

Terasa rozšiřuje odpočinkovou plochu domu a vytváří nenásilný přechod mezi ním a zahradou. Při výběru materiálu na terasu se řídíme tím, co od ní očekáváme....

Výběr článků

Načítám