Hlavní obsah

Havlíčkobrodskou vilu krášlí decentní historizující i secesní motivy

Novinky, Text: Eva Ugrinová, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Působivá havlíčkobrodská vila ze začátku dvacátého století má na vrcholu štítu efektní rostlinný motiv. U jižní fasády domu zase nechybí dřevěná terasa s trámy zdobenými řezbou. Jde o stavbu, která se zapsala do historie architektury jako elegantní vila s historizujícími i rostlinnými secesními prvky.

Foto: Jiří Podrazil

Vila s adresou: Havlíčkův Brod, Masarykova čp. 2190

Článek

Vila byla postavena na začátku dvacátého století na žádost opavského profesora Jana Svobody podle projektu Prokopa Šupicha. Jeho otec Josef založil stavební firmu, kterou po něm syn později převzal a úspěšně vedl.

Vila je složena z jednoduchých prolínajících se objemů. Na východní straně vystupuje z fasády ve štuku jemně dekorovaný výstupek, na jižní straně věž zakončená jehlancovou střechou.

Foto: Jiří Podrazil

Štít stavby zdobí iniciály původního vlastníka.

Fasáda působí střízlivě, celkově je podoba ještě poznamenána vlivem pozdního historismu. V přízemí je vila zdobena především pásovými kvádry, v patře zase barevně odlišenými prvky ve svrchní vrstvě omítky, prozrazujícími snahu o modernější secesní styl.

Jinak se veškerá zdobnost uplatňuje hlavně na dekoraci oken. V přízemí jsou zvýrazněna jen jednoduchými, nahoře zaoblenými dekoračními pásy, po stranách a dole rovnými římsami.

Foto: Archiv publikce Slavné vily kraje Vysočina

Rozměry místností se v různých patrech opakují.

Pod střední částí rovných nadokenních říms v patře najdeme jak geometrické prvky, tak i dekorativní plastické tváře. Po jejich stranách jsou obvykle plastické rostlinné motivy. Uprostřed štítu čelního výklenku je okno zakončeno půlkruhovým zaklenutím.

Vstup do vily je v zadní části domu. V přízemí byl jeden a v prvním patře dva samostatné byty. Z provozní chodby býval v zadní části vily také umožněn vstup do zahrady. Vila Jana Svobody byla později využívána jako Dům dětí a mládeže.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám