Hlavní obsah

Dům v klidné části města splnil všechna očekávání majitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Získat zázemí pro rodinu a vytvořit si příjemné prostředí pro bydlení a odpočinek, takový byl sen majitele tohoto domu. Přál si bydlet v klidné části města, ale současně v dosahu nákupního centra, kina, divadla i restaurace, a to bez nutnosti cestování autem. To vše se mu splnilo na sto procent.

Foto: Archiv majitele (6x)

Z původního plánu zrekonstruovat starý dům sešlo, když majitel zjistil, že by z něho zbylo jen torzo schodiště a jedna obvodová stěna.

Článek

Na ideálně umístěném pozemku stál starší dům, který chtěl nový majitel původně rekonstruovat. Po porovnání vnitřní dispozice stávajícího domu s vlastní představou ale zjistil, že z původního domu by zůstalo pouze torzo vnitřního schodiště a jedna obvodová stěna. Proto se rozhodl pro zbourání starého domu a výstavbu nového.

Foto: Archiv majitele

Obklad fasády z cihlových pásků s nestejnorodou barevností dodává fasádě zajímavý vzhled, jednotná barva by působila fádně.

„Starý dům byl zbourán ručně a staré cihly jsem nechal očistit a použil jsem je na výstavbu plotu okolo domu a na vydláždění vjezdu a krytého stání pro auto,“ popisuje stavebník, který má k cihlám citový vztah i z titulu své profese.

Ze starého domu také použil několik původních trámů na nový strop v pracovně, která je laděna do rustikálního stylu.

Foto: Archiv majitele

Při stavbě domu kladl důraz na maximální využití samočisticí schopnosti materiálů a jejich trvanlivost s minimálním nárokem na údržbu. V domě jsou proto podlahy z keramické dlažby a plovoucí dřevěné podlahy.

Foto: Archiv majitele

Ražené cihlové pásky se ideálně hodí na obložení krbu v obývacím pokoji.

V interiéru je obložen prostor okolo schodiště a stěna okolo krbu cihlovými pásky Moorbrand. Na fasádě je použit obklad z pásků Barok 83 – má vysokou samočisticí schopnost a je bezúdržbový. Každý déšť fasádu omyje a ta je stále krásná a čistá.

Foto: Archiv majitele

Lícové pásky tvoří harmonický celek s šamotovou vyzdívkou otevřeného venkovního krbu i s ruční cihlovou dlažbou.

Foto: Archiv majitele

Cihlový obklad a tropické dřevo dodávají zimní zahradě, přistavěné k domu, hřejivou atmosféru za každého počasí. Koupat se tu dá po celý rok.

„Dům byl dokončen v roce 2012 a bydlí se nám v něm krásně. Všechny naše požadavky a představy o našem novém domě jsou naplněny. Zatím nás nenapadl žádný požadavek na změnu nebo úpravu v domě,“ libuje si majitel.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Markéta Klocová, více na www.stavbadomu.net

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám