Hlavní obsah

Dům obývaný bezdomovci se po rekonstrukci proměnil v příjemný domov

Novinky, nes

Rozsáhlou a důkladnou rekonstrukci si vyžádal velký dům s garáží, komerčním prostorem a se zahradou, který ve Vrchlabí koupila se svým manželem naše čtenářka Lucie. Byl starý deset let, opuštěný a bydleli v něm bezdomovci. Dnes, po několika letech, je pěkně a nově zařízený, v suterénu je spousta volného místa, takže se tam vešla malá posilovna i vinný sklep.

Foto: Archiv čtenářky (13x)

Rodině čtenářky se podařilo sehnat velký rodinný dům, který postupně zrekonstruovali.

Článek

Práce na domě začaly jeho kompletním vystěhováním a likvidací veškerého nepořádku, který v něm byl. Poté bylo třeba nechat jej důkladně vydezinfikovat. Následovala oprava vnitřních štuků a vybílení.

Foto: Archiv čtenářky

Při výkopech kvůli izolování sklepů odhalili majitelé pod povrchem zahrady nečekané poklady.

Velkou změnou prošlo přízemí domu, kde byla kuchyň, jídelna a obývací pokoj. Příčky mezi nimi nechali majitelé vybourat a propojili všechny místnosti v jeden funkční prostor. Zachován zůstal pouze nosný sloup.

Foto: Archiv čtenářky

Kuchyň si majitelka navrhla v červené barvě a intenzívním lesku s doplňky v nerezu.

Foto: Archiv čtenářky

První vánoce trávila rodina v kuchyni bez dvířek. Když firma majitelům vezla skříňky domů, auto mělo nehodu a dvířka se poškodila. O dalších Vánocích byla již kuchyň ale kompletní.

Jednou z prvních místností, které majitelé zařizovali, byla samozřejmě kuchyně, aby bylo kde vařit. Naše čtenářka bydlela předtím 15 let v panelákovém bytě, a tak toužila konečně po velké kuchyni, se spoustou prostoru a s centrálním ostrůvkem umístěným tak, aby při vaření nemusela být otočená zády k rodině.

Začala si tedy hned kreslit návrhy a diskutovat s vybraným truhlářem nad různými možnostmi. Nakonec si vybrala tmavě červenou v hodně vysokém lesku s nerezovými doplňky. Do jídelny paní Lucie vybrala skleněný stůl s plastovými židlemi.

Foto: Archiv čtenářky

Z původních příček oddělujících jednotlivé místnosti zbyl pouze nosný sloup. ten majitelka ozdobila prostými hodinami. V jídelně je skleněný stůl doprovozený čtveřicí židliček z čirého plastu. Propojením s kuchyní jsou červené podsedáky.

Zajímavou vlastností domu bylo velké množství výklenků, které noví majitelé s radostí využili na vestavěné skříně. Tímto způsobem se povedlo zabudovat i velkou nerezovou lednici.

Foto: Archiv čtenářky

Krb vznikl až později, když rodina zjistila, že by v obýváku uvítala možnost hledět na živý oheň.

Foto: Archiv čtenářky

Posezení na terase před obývákem

Zatímco se naše čtenářka věnovala kuchyni, všude po domě zatím řemeslníci vyměňovali podlahy. Ve většině místností jsou plovoucí v designu tzv. selských prken.

V pokoj pro návštěvy je podlaha v čokoládově hnědé barvě, v hlavní ložnici pak v březově bílé.

Foto: Archiv čtenářky

V horním patře je pětice pokojů.

Propojením úzké chodbičky, malé toalety a původní koupelny vznikla nová, velká koupelna. Znamenalo to sice přemístit potrubí a znovu napojit kanalizaci, což oslovení řemeslníci Lucii rozmlouvali, ovšem ta si prosadila svou a díky tomu má koupelnu přesně v takové podobě, v jaké si ji vysnila.

Zatímco řemeslníci pracovali, čtenářka s odborníky v koupelnových studiích vymýšlela ideální návrh koupelny. Nakonec zvolila průhledný sprchový kout, v něm hranaté baterie sprchy ladící s hranatým sprchovým deštníkem.

Foto: Archiv čtenářky

Ve sprchovém koutě jsou sladěné hranaté baterie s hranatým sprchovým deštníkem.

Jak ve svém dopise poznamenává naše čtenářka, bylo výhodou, že oslovený instalatér pracoval několik let ve Švýcarsku, a tak pro něj nové materiály a prvky nebyly ničím neznámým.

Na druhé straně, jak Lucie uznává, náklady na rekonstrukci koupelny i kvůli náročnému přenášení potrubí a kanalizace byly hodně vysoké.

Foto: Archiv čtenářky

Koupelna v přízemí

Dům má v současné době, po všech úpravách, jednoduchou a praktickou dispozici. V přízemí je velký společný prostor slučující v sobě obývák, jídelnu a kuchyni, z nějž se vychází ven na terasu, spíž a velká koupelna s toaletou a bidetem, která má vytápěnou podlahu.

V prvním patře je pět pokojů a koupelna se sprchovým koutem. Zajímavě je řešen suterén, kde jsou sklepy.

Vinný sklep
Sklep původně vybudoval vinař. Má tedy ideální vlhkost, pod štěrkem na podlaze je voda, jejíž hladina za jarního tání stoupá a ze stropu rostou krápníky. „Vinný sklep v této podobě opravdu není vhodný na uskladnění brambor. To jsem zjistila už první rok. Druhý rok jsem zkusila jablka, ale všechno rychle plesnivělo a brambory klíčily. Nezbývá, než ho mít opravdu plný vína,“ poznamenává čtenářka.
Foto: Archiv čtenářky

Pokoj pro návštěvy je laděn v kombinaci čokoládově hnědé, bílé a fialové.

Děti si pokoje zařídily samy

Velké děti dostaly na zařízení svých pokojů každý stejnou částku. Za ni si pořídily postel, knihovnu, skříň a komodu.

Aniž by se předem domluvily, vyšlo nakonec najevo, že syn i dcera si veškerý nábytek vybrali ve stejném obchodě, od stejného návrháře a stejný typ nábytku, který si postavili jako z Lega. Což je samozřejmě praktické z hlediska variability sestavení i z hlediska možnosti dokupování dalších kusů.

Foto: Archiv čtenářky

Hlavní ložnice je na rozdíl od pokoje pro návštěvy ve velmi světlých barvách.

Technické údaje

Velikost parcely: 1194 m2

Zastavěná plocha: 380 m2

Užitná plocha: 480 m2

Obytná plocha: 240 m2

Vytápění + ohřev vody: plynový kotel se zásobníkem, sluneční kolektory a krbová kamna v obývacím pokoji

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám