Hlavní obsah

Domu v Zelenči jasně dominuje zelený plech, díky němu dobře zapadá do okolí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netypický rodinný dům v Zelenči má jasný a nekomplikovaný tvar a zajímavou podobu. Je potažen vlnitým plechem v zelené barvě. Dobře tak zapadá do přírodního okolí a na první pohled nepůsobí nijak rušivým dojmem.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Filip Šlapal

Stavba se nachází v Zelenči ve Středočeském kraji.

Článek

Dům, jehož autory jsou architekti z ateliéru 20-20-Architekti, má asymetrickou sedlovou střechu a je tvarován s ohledem na spád pozemku. V horní, severní části je široký a nízký a směrem k jihu se zužuje a zvyšuje. Postupně graduje do převýšeného štítu.

Domu materiálově dominuje vlnitý plech, do kterého je vyřezáno jen několik velkorysých otvorů směrem k západu a jihu, kam se dům otevírá i výhledem. Na opačných stranách jsou zdánlivě nahodile rozházena drobná podélná okna.

Podle stejného principu jsou na východní straně střechy umístěna střešní okna prosvětlující interiéry.

Dispozičně je dům rozdělen na dvě části, přední dvoupodlažní a zadní jednopodlažní, jež jsou vzájemně výškově posunuté o polovinu podlaží.

Do objektu se vstupuje z východu v místě schodiště. Ve spodní úrovni přední části je umístěna garáž a technické zázemí domu, v patře pak pokoj pro hosty s vlastní koupelnou. V zadní části se nachází velký obytný prostor s dvěma ložnicemi a zázemím. Mezi obytné místnosti je vklíněna krytá terasa s venkovní kuchyní a prosklenou střechou.

Stavba patří mezi díla přihlášená do soutěže Česká cena za architekturu.

Chata pod Bukovou horou téměř splývá s přírodním okolím

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám