Hlavní obsah

Domácnost se zvířaty může být čistá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máme-li doma kočku nebo psa, snažíme se eliminovat nejen špínu po nehodách a návratech z procházky, ale i všudypřítomné chlupy a zvířecí alergeny. Úklid usnadní správná péče o zvíře a chytří pomocníci.

Foto: Kärcher

Čistička AF 20 zbavuje vzduch alergenů a škodlivin vícevrstvou filtrací a náplní z aktivního uhlí. Hodí se do místností o 20 m2. Cena 3990 Kč

Článek

Základním krokem k omezení vypadávání chlupů je pravidelné kartáčování kožichu, a to aspoň jednou týdně. V době línání pak každý den. Souvisejícím bonusem je minimalizace zvířecích alergenů z jejich slin, potu, kůže a moči, které ulpívají právě na srsti a po zaschnutí se uvolňují do prostředí.

Starejte se o kožich

Čtyřnohé kamarády obdařené dlouhou či krátkou srstí zbavíme přebývajících chlupů kartáčem nejlépe venku na zahradě. V domácích podmínkách raději zvolíme vysavač a speciální kartáčový nástavec.

Zachycené chlupy a zbytky kůže při vyčesávání takovým kartáčem mizí v útrobách vysavače, aniž by se rozptýlily do prostoru.

Jak na čistý byt aneb Co uklízet denně, jednou za týden či po delším čase

Zdraví

U hrubosrstých plemen po vyčesání upravíme kožich ještě trimováním – přebytečný porost chytneme palcem a ukazováčkem a lehkým potáhnutím po směru růstu ho „vyškubáváme“ až na hustou krátkou podsadu.

Periodicky vysáváme a vytíráme. Práci usnadní vysavače s mopem 2v1. Robotické přístroje při správném naprogramování uklízejí na rozdíl od tyčových variant samy. Horká pára výkonného parního čističe zvládne dezinfikovat a čistit i velmi vytížené podlahy, koupelnu i třeba kuchyňskou linku.

Nepoužíváme agresivní chemii!

Dráždí psy i kočky. Spolehneme se na ekologické přípravky pro odstranění zápachu a šetrný rozklad organických nečistot, které aplikujeme na textil, čalounění, koberce, podlahy, pelíšky i zdivo.

Při stírání podlahových krytin a dlažby vystačíme s eko přípravky, s roztokem octa a vody (1:3). Pro větší efekt přidáme do vody kyselinu citronovou a jedlou sodu, která mimo jiné pohlcuje pachy. S fleky na koberci, čalounění si poradí pasta z vody a jedlé sody. Po zaschnutí ji vykartáčujeme/vysajeme.

Nezapomeňte na pelíšek

Pro kočky a malá plemena se vyrábějí podložky, které bez problémů vypereme v pračce. Předtím však pelech s ohledem na spotřebič a odpady důkladně vyluxujeme. Vystačíme si ale i s elektrostatickými rukavicemi, které efektivně zachytí zvířecí chlupy na svém lepkavém povrchu. Chomáče srsti poté bez problému sebereme a vyhodíme.

K dezinfekci využijeme parní čistič. Stačí psí matraci, polštář vyklepat, vysát, nasadit nástavec s kartáčem a přes něj utěrku z mikrovlákna. Horká pára ničí viry, bakterie i plísně, a i na utěrce uvidíme, že nasává nečistoty. Pelíšek necháme vyschnout na slunci, doma na sušáku, v sušičce.

Tip!

Horká pára parního čističe vyčistí a vydezinfikuje rovněž klec andulky či morčete. Čím výkonnější čistič, tím větší pravděpodobnost, že se pára dostane i do těch nejhlubších mezer.

Pravý čas pro vykoupání psa nastává, když začne být cítit. Obecně stačí jednou za 74 dní. V době línání ho koupeme častěji. Hojnější očistu vyžadují psi bezsrstí, jako např. naháči.

Pryč s alergeny a špínou

V bytě, kde žijí alergik, astmatik a zvířecí miláček, je čistička vzduchu nezbytností. Ať už mobilní, či vestavná, kromě prachu, alergenů, virů a bakterií odstraňuje z ovzduší i chemické látky, které se uvolňují z různých syntetických materiálů. Na trhu nechybějí kuchyňské digestoře s čističkou vzduchu. Filtry pro čištění vzduchu s různou účinností mají také modely rekuperace a klimatizace. A jak na povrchové nečistoty? Po každém pobytu venku otíráme kočkám a psům tlapky vlhkým hadříkem.

Anketa

Dává vám úklid po domácím mazlíčkovi hodně zabrat?
Ano, hodně...
31,9 %
Jak kdy.
42 %
Ani moc ne.
10,7 %
Ne, je to v pohodě.
15,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1397 čtenářů.

Tipy na vánoční dárky pro domácí mazlíčky a jejich páníčky

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám