Hlavní obsah

Designéři si mohou zasoutěžit o nejlepší návrh venkovního nábytku pro Prahu

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrháři se budou moci zúčastnit designérské soutěže o novou podobu prvků pražského mobiliáře - uličního vybavení a zastávek. Místa, kde si člověk může venku pohovět téměř jako doma, vznikají stále častěji i v Česku. Jde o vítaný trend, který by měl ovlivnit i hlavní město.

Foto: Novinky

Loňský Designblok představil lavičky z navrhovaného nového městského mobiliáře pro Prahu.

Článek

Institut plánování a rozvoje ve spolupráci s odborem evidence, správy a využití majetku Magistrátu hlavního města Prahy zadal designérskou soutěž o návrh nové podoby prvků pražského mobiliáře – uličního vybavení a zastávek.

Na základě analýzy současného stavu pražského mobiliáře v Pražské památkové rezervaci byly vytipovány objekty, které mají největší nedostatky a které je vhodné postupně nahradit.

Předmětem aktuální soutěže je návrh setu pražského městského mobiliáře, který má obsahovat lavičky, odpadkové koše a stojany na kola.

Foto: Novinky

Zdařilý venkovní nábytek v Berouně před stavbou Verona.

Vzorem pro vytvoření standardů mobiliáře a získání nového designu vybraných prvků na základě veřejné soutěže mohou být evropská města, jako například Ženeva, Curych nebo Basilej.

Vítězné kousky se představí za rok 

Soutěžit se má dvoukolově. Z prvního kola vybere odborná porota několik postupujících, jejichž prototypy pak budou na půl roku umístěny do města. Nábytek tak bude hodnotit nejen porota, ale i obyvatelé.

Prvky budou umísťovány jak do uličních prostranství a na náměstí, tak do parků převážně v centru a širším centru Prahy. Na podzim 2017 porota vybere nejlepší sadu mobiliáře, která bude zadána do výroby.

Cennou inspirací je pro designéry i nedávná práce architekta Jurgena Mayera H. Ten se rozhodl oživit veřejný prostor na newyorském náměstí Times Square. Navrhl výrazné sedačky, které měly tvar křižovatky, a pomyslně tak kopírovaly tvar tohoto veřejného prostoru a skvěle zapadly do prostředí. Mobiliář pro Prahu by měl samozřejmě respektovat osobitou historickou podobu hlavního města, která je bezpochyby jiná.

Foto: Archiv ateliéru Jurgena Mayera H.

Lenošky umožnily užít si klidný výhled lemovaný městskými budovami.

Newyorský projekt byl ale velmi trendy. Ve vyhledávané lokalitě se objevila tři nová venkovní lehátka ve tvaru písmene X. Byla navržena na zakázku speciálně pro tento prostor a jsou součástí plánovaného rozvoje mobiliáře dané městské oblasti. Každé lehátko je určeno až pro čtyři osoby.

Křesla a lenošky jsou v poslední době častěji k vidění i v Česku. Jde hlavně o masivní kusy z betonu, které je těžké zcizit i poškodit. Krajině takové kousky dodávají nový rozměr a jsou signálem, že je lokalita vstřícná k návštěvníkům.

Foto: Novinky

V okolí Berounky je možné vychutat si pohledy do krajiny z různě barevných sezení.

Taková posezení skvěle poslouží jako prostor pro piknik i setkání s přáteli. Jsou důkazem toho, že veřejný mobiliář nemusí mít jen nudné klasické tvary.

Foto: Novinky

V Kytíně mají působivé ušáky z betonu. Jsou umístěné na břehumenšího rybníka.

Zajímavým kouskem ve veřejném prostředí, který nabízí velkou přidanou hodnotu, je i solární lavička, která umožňuje nabít si na veřejnosti mobil. [celá zpráva]

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám