Hlavní obsah

Dekorativní obklady nabízejí klasiku i originální a netradiční řešení

Právo, Gisela Růžičková

I když někteří z nás zůstali věrni barvám a tapetám, moderní řešení nabízejí elegantní způsoby, jak stěny originálně obložit a přitom se velkým obloukem vyhnout klasice.

Foto: Jap (2x)

Grafosklo (od 8258 Kč) ve vzhledu rezavého plechu jako zástěna za kuchyňskou linku. Je odolné proti vodě, vlhkosti i teplu, takže může být i za varnou deskou.

Článek

Existují stěrky, které vyniknou na stěnách a zároveň dokážou nahradit podlahové i obkladové materiály.

Foto: Obklady Řepa

Umělý kámen Incana Qubo Industrial (1140 Kč) představuje nevídaný styl čtverců malých velikostí kladených vedle sebe, které jsou nepravidelně povysunuty do prostoru a působí elegantně.

Originální a dokonale hladké stěny nabízejí obklady ze skla, které oživí stěnu kuchyně, koupelny i obýváku stejně tak jako obklady z frézované dýhy.

To ale neznamená, že si v interiéru nemůžeme dopřát klasiku v podobě keramických dlaždic, přírodního či umělého kamene nebo dřeva. Vše je možné!

Kuchyň s vlastním motivem

Prostor za linkou se dá docela snadno obložit sklem. Nejenže oceníme jeho snadnou údržbu, je jen na nás, jestli bude jednobarevné, nebo si vytvoříme originální dekoraci. Stačí si vybrat motiv, který se bude do naší kuchyně hodit.

Foto: Jap

Stylový i praktický - to je obklad z Grafoskla (od 8258 Kč). Do kaleného skla je zalaminovaný motiv, který nejlépe doladí celkový vzhled interiéru.

Stejný motiv zvolíme třeba i pro celoskleněné dveře, které oddělují kuchyň od obývací části. Ze skla v interiéru nemusíme mít strach. Vyrábí se z bezpečnostního kaleného skla a nehrozí ani rozbití, natož poškrábání.

Sklo jako dekorativní prvek

Pokud patříme k milovníkům skla, ani se nezalekneme skleněné stěny v obývacím pokoji. Použít ho můžeme jen tak za sedací soupravu pro oživení nebo za televizi.

Skleněné obklady v interiéru představují elegantní, praktický a moderní design. Neotřelý vzhled, široká škála barev i snadná údržba činí barevná skla žádaným dekorativním prvkem. Nahrazuje běžné materiály, na kterých se po čase usazují nečistoty.

Důmyslný panel

Dekorativní panely jsou kouzelným prvkem, který je krásný a přitom velmi důmyslný pro vlastní montáž kdekoli v domě či bytě.

Tělo panelu tvoří kvalitní MDF deska o tloušťce 18 mm, na níž lze aplikovat povrchovou fólii. Výhodou jsou i rozměry, ve kterých lze tyto panely pořídit - 1200 x 2500 mm.

Foto: Parket atelier

S frézovanými dřevěnými panely Luxury panels (od 3690 Kč/m2) stěny ožívají, hrají si se světlem, poutají naši pozornost. Jedno- nebo vícevrstvé dýhové panely mohou být vytvořeny použitím více druhů dřeva.

Obklady se dají opatřit i grafikou Overface, která se běžně používá pro nábytková dvířka. Vše pak může být dokonale sladěno.

Díky rozmanitosti barevného provedení povrchových fólií se panely snadno sladí s nábytkem nebo interiérovým stylem. Naprostým hitem je plastické frézování.

Foto: Trachea

Naprostým hitem je plasticky frézovaný dekorativní panel, který se objevuje v interiéru jako solitérní výtvarný prvek na stěně a současně jako pás identického frézování kuchyňských dvířek.

Ať už sáhneme po ladných vlnkách, jemném dekoru nebo motivu připomínajícím včelí plástve, vždy vybereme nadčasový prvek.

Variace s dlažbou i mozaikou

V moderních interiérech se objevují nápadité mozaiky a dlažby nejen na podlahách, ale i na stěnách.

Bílou koupelnu oživíme dlažbou s věrnou imitací cementové stěrky, nebo dřevěnými kolority či oživlými kameny. O splynutí a čistotu se postarají univerzální série keramických dlažeb a obkladů v aktuálních dekorech a barvách.

Foto: Jika

Série Aspen Forest (799 Kč) dodá prostoru jedinečný vzhled díky trojrozměrné mozaice s texturou přírodního dřeva, která doplňuje shodnou kresbu dlažeb připomínající prkna. Mozaika má rozměry 24,6 x 24,6 cm.

Stěny obložené kamennými mozaikami vnesou do prostoru dynamiku a svěžest, některé varianty jsou dokonce prokládané sklem.

Dřevěné dekory zase navozují klid a harmonii. Měkké dřevité odstíny s efektem neopracovaných prken vyniknou jak na podlaze, tak i jako obklad.

Foto: Jika

Mozaika Arty Juliano Negro (1799 Kč/m2) oživí celý interiér. Stěny obložené kamennými mozaikami vnesou do prostoru dynamiku a svěžest. Mozaiku nalepenou na síti lze pořídit např. v rozměru 30,5 x 30,5 cm.

Stěny obložené dřevem

Novým směrem, kterým se vydávají výrobci dřevěných podlah i designéři interiérových studií, je využití podlahy k obkladu stěn a stropů.

Dominantní vliv dřevěné podlahy v moderních vzdušných interiérech se tak ještě umocňuje.

Foto: Silveko

Exkluzivní ručně opracované špalíky z kolmo řezaného českého dřeva (4467 Kč) vytvářejí originální a elegantní obklad navíc s výbornými akustickými i tepelně izolačními vlastnostmi.

Podlahové palubky se ke zdi většinou lepí napevno, alternativou může být připevnění na rošt. Neméně efektní je i využití vícevrstvých palubek ke kompletnímu obložení schodišť. Dosáhne se tím čistého, jednolitého provedení v designu s podlahou. Možnosti jsou v podstatě neomezené.

Foto: Obklady Řepa

Stěna obložená umělým kamenným obkladem Sierra Dune (1140 Kč) vzbuzuje dojem pokládky stovek malých kamenných pásků, mezi nimiž je výrazně malá hloubka. Tento obkladový kámen zaujme svým jemným povrchovým reliéfem.

K obkladům stěn lze využít i efektní špalíky - masivní, ručně opracované, kolmo řezané bloky čtvercového nebo obdélníkového tvaru s různou výškou, nejčastěji od 10 do 40 mm, které se lepí na pevnou podkladovou desku.

Náhodným poskládáním špalíků vznikne jedinečná plastická mozaika. Standardizovaný rozměr jednoho segmentu je 452 x 452 mm.

Další možnosti dekorování stěn

Imitace pohledového betonu (od 140 Kč/kg) - jde o zcela vápenný, 100% přírodní a ekologický materiál s obsahem mramorové moučky.

Foto: Parket atelier

Dekorační stěrka Acrid (od 2850 Kč/m2) je dokonalou imitací litého betonu. Je odolná proti mechanickému poškrábání i vodě, má dlouhou životnost a různé struktury povrchu.

Na rozdíl od benátského štuku je hrubší, což umožňuje vytvářet nejen hladké povrchy, ale i různé hrubší a reliéfní struktury podobné pohledovému betonu, opotřebovanému kameni s patinou, leštěnému kameni, popraskanému kameni s výraznými žílami, mramoru, přírodnímu cementu, dřevu, bambusu a dalším efektům.

Vyniká výbornou prodyšností, po vytvrdnutí vysokou mechanickou odolností a po konečné úpravě voskem nebo lakem omyvatelností a odolností proti nepříznivým vlivům.

Foto: Trachea

Šatní skříň a komoda potištěná technologií Overface, umožňující potiskovat nábytková dvířka i další plošné materiály libovolnými motivy a to až ve fotorealistické kvalitě.

Benátský štuk (od 140 Kč/m2) je stěrková hmota vytvářející efektní přechody matných a lesklých ploch s krásnými barevnými přechody. Je to materiál, jehož základ tvoří dobře vyzrálé hašené vápno s jemným mramorovým práškem, oleji a vosky a podle potřeby přírodními pigmenty. Je snadno zpracovatelný, má vysoký lesk, je prodyšný, omyvatelný a ekologický. Tento materiál je krásný a vysoce dekorativní.

Tekuté tapety (od 121 Kč/m2) jsou vyrobeny z bavlny, hedvábí a celulózy s bezešvým povrchem. Neobsahují žádná chemická ředidla a vynikají tepelnou a zvukovou izolací.

Pohlcují zvuk, vyrovnávají zdi, lze je nanášet na jakékoli geometricky složité povrchy i na staré povrchy s trhlinami (do 3 mm). Hodí se do všech interiérů. Snadno se zpracovávají i opravují. Stačí postříkat vodou a opravit hladítkem.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám