Hlavní obsah

Deka a pléd nás spolehlivě zahřejí za každého počasí

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za okny vládne královna zima a my se raději než jindy zachumláme do deky s knížkou. Šíjové svaly a ramena uvolní teplo plédu, který nepřekáží při odpočinku ani při domácí činnosti.

Foto: Westwing

Deky s veselými bambulemi opticky ladí s pohovkou. Můžeme se do nich zachumlat, nebo jimi potáhnout sedací nábytek.

Článek

Deky i plédy svou měkkostí slouží nejen k mazlivému přikrytí, ale také jako dekorativní přehozy přes ustlané lůžkoviny. Nahradí potah pohovky či křesla.

Ideální je souprava zahrnující povlak na polštář, teploučkou podložku a samotnou přikrývku. Izolace tepla je potom dokonalá, set navíc působí esteticky.

Foto: Decodoma

Luxusní dvouvrstvé deky mají z jedné strany pletený plastický vzorek, z druhé imitaci beránčího rouna. Materiál pletené části 100% akryl, beránek 100% polyester. Rozměry 130 x 180 cm za 995 Kč.

Foto: Bonami

Jako potah na sedačku nebo křeslo s designovými polštáři využijeme deku Chevron (50 % akryl a 50 % bavlna). V létě z ní může být pikniková deka. Rozměr 140 x 180 cm za 959 Kč.

V hebkém objetí

Od deky a plédu vyžadujeme kvalitu, která nepřipustí tvorbu žmolků, uvolňování vláken. Chceme-­li je použít jako přehozy, vybereme materiál pevný v tahu.

Pružnější typy vhodné pro potah na sedačku a křesla by měly být odolnější proti oděru. Samozřejmostí je hřejivost a hebkost.

Foto: Decodoma

Beránková souprava z mikrovlákna zahřeje i ty největší zmrzlíky. Dvouvrstvá přikrývka má z jedné strany mikroplyš s jemným vlasem a z druhé imitaci ovčího rouna Sherpa s vysokým vlasem. Materiál: 100% polyester­mikrovlákno.

Pohodlnými rozměry přikrývky, do níž se můžeme celí schovat, jsou 140-150 x 180-200 cm. Existují také partnerské rozměry 200-220 x 240 cm.

Komfortní šířka plédu je 140 cm, délka závisí na výšce naší postavy a na části zad, kterou chceme chránit.

Foto: Textile art

Každá ručně tkaná, ryze přírodní vlněná deka s ručně stáčenými třásněmi je originálním kouskem. Tyto pocházejí z dílny textilní výtvarnice Kateřiny Soukupové. Rozměr 140 x 200 cm. Cena 2790 Kč/kus.

V nabídkách jsou časté jednobarevné modely, ladící s jakýmkoli interiérem. Designové kousky vynikají geometrickými, květinovými nebo abstraktními vzory. Trendem je africké etno či tradiční lidové motivy.

Foto: Bonami

Deka Glen (50 % akryl a 50 % bavlna) se stylovým vzorem a třásněmi zdobí i hřeje. Pereme v pračce na 40 °C. Rozměr 140 x 180 cm za 959 Kč.

Spousta dek je oboustranná, k oblíbeným kombinacím patří pletený vzor s imitací rouna, krátký a delší vlas. Originální plédy jsou většinou ručně pletené, tkané.

Foto: Fler

Ručně pletený krajkový pléd je ze směsové příze – 54 % bavlny a 46 % viskózy. Romantický pléd je velice měkký, jemný, poddajný, doplněný háčkovanou broží (květinou) ze stejného materiálu. Cena 999 Kč.

Použité materiály

Nejrozšířenější je na omak příjemné mikrovlákno, výrobek z umělých vláken, obvykle z polyesteru. Neuvěřitelně jemné jsou deky z mikroplyše. Prát je můžeme na 40 °C, rychle schnou. Mikroplyš je vhodný pro alergiky i astmatiky (nepouští chloupky), nesaje vlhkost.

Podobně měkoučký bývá fleece (čti flís) ze směsového materiálu (70 % polyesteru a 30 % viskózy) nebo umělá kožešina, která jako přehoz přes postel dodá ložnici punc luxusu.

Foto: Ikea

Vzory plédu Vilmie Rund si rozumějí s povlaky dekorativních polštářů na sedačce. Cena 399 Kč.

Vlněné výrobky jsou dražší, vynikají však hřejivostí. Originální výrobky tkané z ovčí vlny (merino) nebo z vlny lamy alpaky obsahují stopy organického materiálu, takže nejsou vždy vhodné pro alergiky.

Bavlněné deky dobře sají vlhkost, s příměsí jsou pevné v tahu a odolávají oděru. Tradiční je tzv. larisa, často z akrylu s podílem bavlny a polyesteru.

Foto: Bonami

Pléd Boucle Silver je utkaný z vlny lamy alpaka, považované za nejkvalitnější přírodní vlákno na světě. Materiál je doplněn o 5 % nylonu pro větší odolnost a pevnost. Rozměr 130 x 180 cm za 1699 Kč.

Originálními kousky jsou ručně tkané, pletené, háčkované krajkové plédy, sloužící jako samostatný oděv. K používaným materiálům přehozů patří vlna, bavlna s příměsí např. bambusu, mikrovlákna, levnějšího 100% akrylu. Jsou stejně měkké a pevnější v tahu. Více než dekám jim sluší efektnější lemy, a to nejen třásňové, ale třeba i s chlupatými bambulkami různých barev.

Foto: Decodoma

Originální pletený pléd pro malé mořské panny je ze 100% akrylu. Rozměry 175 x 90 cm. Cena 599 Kč.

Foto: Tchibo

Lehký pléd zahřívá ramena a záda, zatímco si chodidla lebedí v elektricky vyhřívané botě.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

S péčí opatrně

Při praní dodržujeme pokyny výrobce, tj. max. teplotu 40 °C, u přírodních materiálů 30 °C s použitím pracího prostředku s lanolinem.

Pereme na velmi šetrném programu nebo lehce v ruce, nikdy nedrhneme!

Materiál neždímáme! Zabalíme ho do osušky, která vodu vysaje.

Deku či pléd necháváme doschnout rozprostřené. Zapomeneme na kolíčky a prádelní šňůru!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám