Hlavní obsah

Co všechno umí zabezpečovací systémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemá-li být váš domov otevřenou pozvánkou pro zloděje, opatřete jej zabezpečovacím systémem. Pokud je dobře navržený, ohlídá veškerá rizika a vy s ním můžete komunikovat pomocí jediné přehledné aplikace. Pojďme si projít, jak lze domácnosti před nezvanými návštěvami ochránit.

Foto: Hikvision

Vždy je lépe volit ucelený systém zabezpečení, který lze pak ovládat přehledně pomocí jedné aplikace.

Článek

Léto je obdobím, kdy se spousta rodin vydává na dovolené a nechává své domovy opuštěné, nezřídka i bez dozoru, případně jen s minimálním zabezpečením, což jim ukládají podmínky pro pojištění. Člověku, jenž chce skutečně ochránit svou domácnost před návštěvou zloděje, by ale tohle stačit nemělo.

Na trhu jsou k dispozici nejrůznější systémy a prvky zabezpečení, které lze kupovat buď jednotlivě, anebo v rámci ucelených řešení navržených pro konkrétní typ nemovitosti.

Samostatné systémy

Pro elementární zabezpečení domu mohou postačit vhodně rozmístěná pohybová či jiná čidla, včetně dalších alarmů sledujících například i přítomnost kouře, vody nebo hladinu CO2 v interiéru. Mnohé z nich mají vlastní způsob, jak komunikovat s majitelem a informovat ho o případném problému.

V případě, že je těchto takto samostatných systémů v domácnosti instalováno více a každý má svou aplikaci, může být orientace v nich po čase poněkud úmorná až nepřehledná. Kdo si nemůže například z finančních důvodů dovolit rovnou pořídit ucelený zabezpečovací systém, měl by volit jednotlivé části tak, aby se dokázaly připojit k jednomu systému chytré domácnosti, který pak doma bude používat pro vše.

Foto: Lomax

Chytré technologie usnadňují fungování celé domácnosti.

Takto lze mít připojené například elektronické zámky, vytápění, osvětlení, stínění atd. Právě stínění přitom může v době dovolené napomoci odradit zloděje. „Předokenní rolety či žaluzie můžete díky moderním technologiím ovládat z jakéhokoliv místa na světě. Vhod to přijde zejména tehdy, když se člověk v domácnosti delší dobu nevyskytuje – typicky během dovolené. Nehybná stínicí technika může být signálem pro nezvané hosty, že nikdo není doma, díky chytrému ovládání je však možné tuto hrozbu eliminovat a potenciální zloděje odradit,“ tvrdí Petr Přichystal ze společnosti Lomax.

Do systému je možné přidat i bezpečnostní kamery, ideálně takové ,které pořizují záznam ve vysoké kvalitě a jsou doplněné inteligentními senzory pro detekci pohybu a zvuku. Samozřejmostí by měla být jejich schopnost nočního vidění. Některé pak mají vestavěný nejenom mikrofon, ale i reproduktor.

Foto: Niceboy

Kamery je vhodné umístit tak, aby každá byla v záběru některé další a případný zloděj tak neměl možnost nějakou vyřadit.

Kamery mohou pomoci i z hlediska psychologie

Bezpečnostní kamery mohou mít na zloděje odstrašující účinek, musí být ovšem správně umístěné. V každém případě venkovní kamery měly být nasměrovány tak, aby se jejich zorná pole překrývala a aby každá kamera byla v zorném úhlu jiné kamery a zloděj tak nemohl žádnou nepozorovaně vyřadit z provozu.

„Instalace viditelných kamer má i významný psychologický efekt. Už jen fakt, že potenciální zloděj kameru vidí, může vést k tomu, že jej odradí. Z našeho aktuálního průzkumu mj. vyplynulo, že kamery, čidla a podobné prvky chytrého zabezpečení doma využívá jen zhruba každá 7. česká domácnost, zhruba 14 % lidí, říká, že nějaké podobné zařízení doma má,“ říká David Krňávek, předseda sboru jednatelů ČPP Servis.

Je-li navíc domácnost zajištěna kamerovým systémem, často to znamená i nižší cenu pojištění proti vykradení domu či bytu. „Pojištěný dům či byt proti vykradení má přitom jen 57 % domácnosti. Čtvrtina lidí navíc vůbec netuší, na jakou částku je jejich nemovitost pojištěna. Proto můžeme lidem jen doporučit, aby při sjednávání pojištění věnovali pozornost i pojištění proti vykradení a investovali i do bezpečnostních opatření, mít pouze bezpečnostní zámek často nestačí,“ dodává.

Ucelené systémy

Ten, kdo si může dovolit vynaložit větší částku najednou, měl by uvažovat o pořízení uceleného zabezpečovacího systému a obrátit se na specializovanou firmu, která jej navrhne přímo na míru jeho domu. Společnost vybere nejenom veškerá zařízení, ale také je instaluje, propojí, odzkouší a zákazníkovi předá hotový, plně funkční systém.

Z toho plyne užitek i samotné firmě, jejíž profesionálové pak mají přehled o jednotlivých částech jimi dodaného systému a o tom, jak která funguje a reaguje, a mohou tak klientovi spíše zaručit, že systém splní svůj účel bez chybičky.

Foto: Jablotron

Elektronický zabezpečovací systém se neobejde bez klávesnice, přes kterou se vše ovládá.

Kromě tradičních zabezpečovacích systémů lze volit řešení s cloudovou správou, jehož veškeré části lze ovládat pomocí jediné platformy. I tato varianta je výhodná jak pro klienta, tak pro dodavatele. Majitel systému vidí všechna zařízení a informace o nich na jednom místě, v jedné aplikaci. Firma pak nemusí jezdit k zákazníkovi kvůli každé ohlášené chybě, ale může problém nejprve diagnostikovat na dálku.

„Z běžné praxe víme, že často dochází k planým poplachům, které je téměř nemožné ověřit. Uživatelé se tak dostávají do stresu a řeší, zda na místo poslat bezpečnostní pracovníky nebo se jet přesvědčit na vlastní pěst. My jsme tuto situaci vyřešili tak, že jsme do čidla integrovali kamery, a uživatel se tak sám vzdáleně může přesvědčit o pravosti poplachu. Další způsob ověření poplachu je možnost využití kamery jako detektoru, která pak reaguje na narušení definovaného prostoru jako běžné čidlo, a vyhlašuje poplach pouze v případě zastřežení systému. Tím je naše řešení nákladově i časově efektivnější,“ vysvětluje Milan Mareš ze společnosti Hikvision.

Co vše systém může umět:

  • Rozpozná vloupání přes dveře, okno, balkon či terasu,
  • detekuje unikající plyn, kouř, požár,
  • detekuje přetékající umyvadlo, vanu či jiný typ záplavy,
  • ovládá brány a vrata,
  • ovládá různá zařízení v domě (topení, chlazení, větrání, osvětlení, zavlažování zahrady atd.),
  • kontroluje sám sebe a veškeré své funkce, aby zajistil svou 100% účinnost a odhalil eventuální útoky z vnějšku,
  • součástí může být i tísňové tlačítko umožňující přivolání pomoci v případě zdravotních potíží.

Doba instalace a kolik to stojí

Dodavatel zabezpečovacího systému zajišťuje také jeho instalaci v domě a následné odzkoušení. V závislosti právě na složitosti systému se pak liší doba potřebná k jeho instalaci. Nejjednodušší řešení, která jsou navržena jako bezdrátová, může firma instalovat během pár hodin.

Naopak, je-li třeba instalovat rozvody, trvají veškeré práce zpravidla několik dní.

Možnosti elektronického zabezpečení jsou široké a většinou se odvíjejí od finančních možností majitele, velikosti bytu nebo domu i od toho, zda bude drátové či bezdrátové. Cena může činit několik tisíc korun za jednoduché bezdrátové řešení, ale i několik desítek tisíc korun za systém s instalovanou kabeláží. Výjimkou nejsou ani řešení v ceně přes sto tisíc korun.

Kdo chce mít naprostou jistotu, že jeho domácnost bude navíc pod neustálým dohledem, nechá si celý systém připojit k pultu centralizované ochrany. Tím má zajištěno, že data z jeho systému jsou pod nepřetržitou kontrolou pracovníků, kteří v případě problému vyjedou na místo, případně uvědomí příslušné orgány (cena závisí na množství služeb, obvykle jde o několik set korun až tisícikorunu měsíčně).

Anketa

Myslíte si, že máte svůj domov dostatečně zabezpečený?
Ano, jsem o tom přesvědčený/á.
23,5 %
Doufám, že ano...
35,2 %
Nejsem si tak úplně jistý/á.
6,8 %
Myslím, že ne.
34,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 162 čtenářů.

Bezpečí domova: myslete na sklep i garáž

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám