Hlavní obsah

Co nabízejí tradiční kachlová kamna

Právo, Karolina Černá

Kachlová kamna si spojujeme s hřejivou atmosférou domova. Velmi dobře udržují teplo, vyznačují se vysokou účinností.

Foto: Temr (5x)

Kombinovaná kachlová kamna s lavicí s vyhřívaným opěradlem mají vestavěnou kamnovou vložku s velkým prosklením. Akumulační část ohřívá místnost a zároveň poskytuje příjemné posezení.

Článek

Klasická kachlová kamna nezahřívají vzduch, ale stěny a okolní předměty. Na jejich roztopení obvykle potřebujeme delší čas. Odmění se však dlouhodobým udržením tepla, kterého dosahují jímáním tepelné energie spalin do hmoty kamen.

Typy kachlových kamen

Při výběru rozhoduje, zda mají kachlová kamna plnit funkci zásadního zdroje tepla, či nikoli.

Chceme-li, aby nás těšila jen pohledem na mihotavé plameny a doplňkovou výhřevností, vybereme si jednodušší kachlový krb.

Foto: BH Kamnářství

Stylová kachlová kamna – jádro ze šamotu, topeniště BIO3, tahy ze šamotových desek, kachloví Hein. Automatická regulace hoření.

Kachlová kamna s teplovodním výměníkem vytápějí místnost, v níž jsou umístěna, dlouho sálajícími kachli. Moderní rozvody se pak postarají o prohřátí vzdálenějších prostorů, minimálně polovinu energie předávají do vody pro ústřední vytápění.

V kamnech bez výměníku se akumuluje teplo v keramickém obkladu a ve hmotě jádra kamen. Po vyhasnutí ohně kamna sálají ještě několik hodin.

Foto: Hornbach

Jednoduchá krbová kamna Skive-C s keramickým opláštěním mají tepelný výkon 12 kW. Objem vytopeného prostoru 220 m3.

Kachlová kamna si můžeme nechat navrhnout a postavit na míru. Jejich typ a odpovídající stavební připravenost bychom ale měli plánovat s kamnářem. Na základě příslušných výpočtů i zkušeností z realizovaných staveb kamnář určí, zda použít např. stavěné šamotové topeniště a akumulační tahy, nebo litinošamotovou kamnovou vložku a tahy z prefabrikovaných kusů. Design je možné dohodnout.

Foto: Temr

Kachlový kobkový sporák v tradiční šarlatově červené glazuře a nerezovým kováním doplňuje pracovní plocha s integrovanou sklokeramickou varnou plotnou. V kobce je pečící trouba a kamnovec na ohřívání vody.

Čištění kamen

Nejvhodnější doba pro čištění je na konci topné sezóny, někteří uživatelé kamna vyčistí až před následující zimou.

Kromě občasného vybírání popela v průběhu topení v kachlových akumulačních kamnech je nutné po sezóně vyčistit akumulační tahy od pevných usazenin, sazí a dehtu.

Foto: Mountfield

Kachlová kamna Broto bez výměníku disponují horním i zadním vývodem kouřovodu. Kachle jsou vyrobeny tradiční metodou – ručně. Hořeniště s roštem je obložené šamotem.

Očistu kachlových akumulačních kamen může provést i kamnář, který je projektoval a stavěl. Akumulační tahy jsou přístupné skrz čisticí kachle (otvory) v kachlovém nebo omítaném plášti nebo samostatnými víčky. Jejich otevření někdy vyžaduje speciální nářadí či přípravek, občas je nutná speciální čisticí štětka, která nepoškodí materiál tahů.

Jindy je třeba řemeslného fíglu, který zajistí, aby nedošlo k nenávratnému propadnutí demontovaného víčka do dutiny kamen.

Foto: Temr

Kachlová kompaktní kamna Diva mají robustní litinošamotové topeniště s ukrytým akumulačním výměníkem. Min. možná plocha k jejich umístění je 80 x 80 cm.

Chladné plochy teplovodních výměníků se zanášejí rychleji než ohřívající se plochy šamotu. Správné dávkování dřeva a ovládání regulačních prvků jejich znečištění minimalizují, s regulací pomůže tzv. automatická elektronická řídicí jednotka spalování.

K běžné údržbě patří také přespárování kachlů, jde však spíše o estetickou záležitost než funkční.

Foto: Temr

Designová kachlová kamna Diva s vestavěným litinošamotovým výměníkem Burnet 220 nabízejí komfort starých akumulačních kamen s bonusem prosklených dvířek a s rychlým náběhem na provozní teplotu.

Kachlové kuchyňské sporáky odpopelňujeme mnohem častěji než pokojová akumulační kamna. Vnitřní části topeniště i šamotové cesty spalin čistíme nejlépe jednou ročně po topné sezóně (resp. do začátku té další), vymažeme šamotovou výmazovou hmotou nebo speciálním tmelem s vysokou tepelnou odolností.

Od sazí je potřeba vyčistit nejen topeniště, ale i celý tahový systém vedoucí ve sporáku pod plotnou k troubě, případně ke kamnovci na teplou vodu a dále do kouřovodu. Čistíme také nánosy na samotném těle trouby a kamnovce.

Péče o sklo a těsnění

Sklo pohledových dvířek je dobré omývat hned, jakmile se nečistoty objeví. Nemají tak čas vytvořit silné vrstvy, které se těžko odstraňují.

Foto: BH Kamnářství

Moderní kachlová kamna – jádro z kamnářského šamotu, kachloví Hein, omítané plochy z akumulačních desek. Automatická regulace hoření. V zadní části je integrovaný kachlový sporák pro přípravu stravy.

Se stékavými přípravky na čištění skel kamen zacházíme opatrně. Může se stát, že přípravek zateče do mezery mezi rámem dvířek a po vyschnutí vytvoří spolu se sazemi tvrdou hmotu, která zabrání tepelné dilataci skla, a to pak praskne.

Foto: Temr

Kachlová kamna vytvářejí hřejivou atmosféru tradičního domova.

K běžné údržbě patří také výměna těsnicích provazců (šňůr) v rámu dvířek a pod jejich sklem, které v horizontu 3–5 let ztrácejí pružnost, a neplní tak těsnicí funkci.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám