Hlavní obsah

Co nabízejí moderní koupelnové baterie

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co chceme od baterie k umyvadlu, sprše, bidetu nebo vaně? Aby tvarem ladila k sanitě a zařizovacím předmětům, komfortně se obsluhovala, měla možnost regulace vody a odolný kvalitní povrch, který se snadno udržuje.

Foto: Alcaplast

Baterie umyvadlová, bidetová, sprchová i vanová (umístěná na podlaze) je v této koupelně ve stejném designu jako zvolená sanita.

Článek

Vodovodních baterií je nespočet, kdo nechce udělat při výběru chybu, měl by se řídit jasnými pravidly: nakupovat pouze u zavedených výrobců a preferovat nabízené kolekce společně se sanitou. Ty jsou promyšlené do posledního detailu, tvarem a materiálem k sobě perfektně pasují.

Typy baterií

Podle umístění se baterie dělí na stojánkové, nástěnné, podomítkové (zapuštěné ve stěně), umístěné na okraji vany, na podlaze vedle vany.

Podle typu ovládání jsou v nabídce baterie termostatické, pákové, bezdotykové (spíše v komerčních prostorech) nebo směšovací se dvěma kohoutky, které se objevují v retro stylu.

Foto: Sapho

Retro styl zastupuje baterie London II. Jde o klasickou pákovou baterii se stylovou pákou. Prodávají se dvě různé výšky umyvadlových baterií včetně podomítkového provedení.

Kdo přemýšlí o rekonstrukci koupelny, měl by kromě baterií myslet i na výměnu stoupaček a rozvodů, rohových ventilů a kvalitního příslušenství: patří sem nerezové připojovací hadice, trubičky rozvodů. Skvělá baterie se špatným „vedením“ nám totiž nikdy neposkytne čistou vodu.

Pozor si dáváme u nástěnných baterií. Setkáme se totiž s požadovanou roztečí, která je 100 nebo 150 mm. Jedná se o vzdálenost rozestupu trubek ve stěně, a proto je nutné předem dobře měřit.

Bezpečné jsou termostatické

Úspora vody a bezpečnost – to jsou hlavní důvody, proč volit termostatickou baterii. Zařízení má přesně nastavenou teplotu vody, nelze se opařit.

Termostat je praktický zejména ve sprše. Tam o baterii nechtěně zavadíme raz dva a v případě pákového typu se nám teplota změní hned. Podstatná je i úspora vody: teplotu vody nekoriguje, tudíž nic zbytečně neodteče.

Foto: Jika

Horní sprcha Jika, termostatická baterie, hlavová i ruční sprcha. Série Mio, cena 1214 Kč.

Termostat namíchá předem nastavenou teplotu za několik vteřin, reaguje hbitě i na změny tlaku v přívodním potrubí. A když chceme jinou teplotu, stačí zmáčknout červené tlačítko a např. z původních 38 stupňů teplotu zvýšit.

Foto: Ravak

Hitem je sprchový termosloup, široká otočná hlavová sprcha je doplněná ruční, vše řízeno termobaterií. Hlavovou sprchu lze upravovat pro různé výšky postav. Cena od 10 690 Kč.

Termostatické baterie mají zkrátka samé výhody, podmínkou dobrého fungování je stabilně teplá voda v zásobníku. Jejich cena se pohybuje kolem 4000 Kč, záleží na výrobci.

Pákové baterie na umyvadlo

Kdo miluje retro, dá přednost kohoutkové baterii, ale praktičtější je baterie páková. Lze ji ovládat jednou rukou a teplotu snadno regulovat.

Foto: Laufen

Elegantní baterii udržíme čistou jedině pravidelnou údržbou. Používejme měkký hadřík a čisticí přípravky na pochromované povrchy, vždy v tekuté podobě.

Kdo chce být úsporný, dá přednost typu, který je vybaven tzv. ekotlačítkem – omezuje průtok vody. Stejně tak je moudré, zvláště pro rodiny s dětmi, zainvestovat do pákové baterie, která nabízí omezovač horké vody. Její teplota nepřesáhne 50 stupňů Celsia a nehrozí, že se děti opaří. Cena lepších pákových baterií se pohybuje od 1500 Kč.

Foto: Laufen

Kvalitní vodovodní baterie jsou z vysoce jakostní mosazi, na povrchu je silná vrstva chromu.

Jak šetřit vodou

Upřednostníme každodenní sprchování před koupáním ve vaně. Ve sprše preferujeme úsporné hlavice se stop ventilem. Jak fungují? Předem namixovanou vodou se opláchneme, pak ji zastavíme ventilem, namydlíme se, zapneme ventil a opět teče předem namíchaná voda.

Foto: Dřevojas

Zaoblené keramické umyvadlo Gamma vyžaduje do oblouku tvarovanou stojánkovou baterii.

Do všech baterií lze namontovat perlátory, nejlépe antivápenné, ve kterých se neusazuje vodní kámen ani bakterie. Vody protéká méně, protože je obohacena vzduchem.

Perlátory u vanových baterií také výrazně snižují hlučnost při napouštění vody, lze je nastavit na průtok 4, 6, 8 a 14 l/minutu, cena se pohybuje od 150 Kč.

Vítané jsou speciální kartuše Ecototal s integrovaným omezovačem průtoku a teploty vody, který lze kdykoli deaktivovat. Zabraňují nechtěné spotřebě teplé vody, protože základní nastavení páky je v zóně studené vody.

Foto: Sapho

Kvalitu baterie určuje rovněž kartuše, má vliv na její životnost. Míchá studenou a teplou vodu, brání nežádoucímu protékání. Doporučuje se větší, nezanáší se vodním kamenem.

Kdo chce teplou, musí pro její spuštění vědomě překonat mírný tlak, takže ji využívá, jen když potřebuje. Spotřeba vody a energie se sníží až o 30 %. Dobrá zpráva – kartuše jsou standardním vybavením mnoha značkových baterií.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Dobrá rada

Na trhu je vyklápěcí vanová baterie Mixona. Její páka nepřekáží v prostoru a díky své tl. 66 mm se hodí i pro vany s úzkým okrajem. Umožňuje přepínání mezi vanou a ruční sprchou sklopením výtokové hubice.

Podle odborníků by měl být směšovač vody keramický a nejlépe s průměrem 35 mm. Větší keramické kartuše vydrží mnohem déle, nezanášejí se tolik vodním kamenem.

Vybírejme dodavatele, který nabízí záruční dobu prodlouženou na 5 let a prodává baterie od renomovaných výrobců. Používáme ji denně, tak ať jsme s ní na dlouho spokojení.

Skrytý odpad

Designéři koupelen se snaží o co největší minimalismus spojený s praktičností.

Novinkou jsou umyvadla Kartell by Laufen, která nemají žádný viditelný odpadní otvor. Voda mizí přes elegantní trubku v úzkém skrytém odpadu. Skrytý je dokonce i přepadový systém: zvláštní ventil nám dává možnost volby mezi otevřeným nebo uzavíratelným řešením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám