Hlavní obsah

Cihlové domy jsou v kurzu, i díky novým technologiím

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cihla je tradiční, prověřený materiál, který nabízí komfortní bydlení po celý rok. V létě se nepřehřívá, v zimě akumuluje teplo. Nové technologie ji navíc směřují k pasivní a nulové energetické náročnosti rodinného domu.

Foto: Wienerberger

Prioritou bydlení je ochrana před hlukem, chceme žít v tichu. Oceníme akustickou řadu cihel Porotherm Aku Profi, která zaručí zvukový komfort jednotlivých místností v rodinném domě.

Článek

Od roku 2020 se mají podle evropského standardu stavět domy s malou spotřebou energie, které jsou navíc z velké části kryté z obnovitelných zdrojů. Cihelný keramický systém tomu jde naproti a nabízí plno novinek, které posouvají cihly, pálené střešní tašky a keramické lícové cihly o další stupně výš.

Cihla tlumí hluk

Zděná stavba je určitě dobrou investicí do budoucnosti. Na realitním trhu má cihlový dům dobrou pozici a vždy bude mít. Chválíme dlouhou životnost, skvělé tepelně akumulační a zvukově izolační vlastnosti, mechanickou odolnost a tvarovou stálost.

Cihlové domy s pálenou taškou jsou bezúdržbové, přírodní keramický materiál nevylučuje škodlivé látky a nabízí zdravé bydlení. Dalším bonusem je masivní a bezpečná konstrukce, vysoká stabilita a pevnost.

Foto: Heluz

Řadová cihlová výstavba je prověřenou klasikou. Materiál má vynikající akustické/zvukově izolační a tepelně izolační vlastnosti.

O co se snaží výrobci? Co chtějí zákazníkovi nabídnout? Určitě skvělou akustiku domu. O hluk z ulice nestojíme, oceníme klid v jednotlivých místnostech. A tak není divu, že je na trhu broušená cihla Porotherm Aku Profi, která tlumí zvuk.

Funguje na principu per a drážek, pro samotné zdění se používá zdicí pěna nebo malta na tenké spáry. Práce s ní jde tudíž rychle, všechny části domu na sebe navazují, zajišťují stabilitu, pevnost, bezpečnost a vynikající zvukovou izolaci.

Foto: Porotherm profi

Cihla Porotherm Aku Profi funguje na systému per a drážek, pro samotné zdění se používá zdicí pěna Porotherm Dryfix nebo malta na tenké spáry.

Zvukově skvělá je i nová cihla Heluz Aku Kompakt 21. Jde o cihelný blok, který je složen ze dvou cihelných tvarovek spojených přes minerální vlnu. Je určen pro vyzdívky nenosných stěn.

Cihla má i další plus. Štíhlejší konstrukce vytváří větší užitný prostor a tím umožňuje dosáhnout vyšší užitné plochy v rámci místnosti.

Foto: Heluz

Broušená cihla Heluz Aku Kompakt 21 je složena ze dvou cihelných tvarovek spojených přes minerální vlnu. Určena je pro vyzdívky nenosných stěn. Štíhlejší konstrukce vytváří větší užitný prostor.

Cihla tepelně izoluje

Kromě zmíněné nižší hlučnosti nabízejí současní výrobci cihel i podstatně vylepšené tepelně izolační vlastnosti. Izolant s kuličkovým polystyrenem cihly Heluz Family 2 in1 má v sobě integrovanou izolaci, která splňuje přísné požadavky pro pasivní domy a nepotřebuje dodatečné zateplení.

A to je opravdu výhoda, protože zateplit znamená další investiční náklady, mnohdy novou stavbu lešení a zdržení práce.

Foto: Heluz

Nová řada cihel Heluz Family 2in1 má zachované patentované žebrování, izolantem je kuličkový polystyren.

Klasické cihly výrobci nabízejí ve vylepšené podobě, s vyšší tepelnou kapacitou než ty předchozí. A to se při současných extrémních teplotách opravdu hodí, protože v létě i v zimě drží stálou vnitřní teplotu.

Foto: Tondach

Kvalitní střecha z poctivého materiálu (pálená střešní taška) je základ dobře vystavěného domu. Nedílnou součástí je i podstřešní fólie s vylepšenou tepelnou izolací.

Na cihlu je prostě spoleh - a to je častý argument těch, kteří si ji vybrali jako stavební materiál pro svůj nový dům.

Foto: Tondach

Pálená taška Figaro Delux má čisté linie, přirozenou eleganci. Vhodná na moderní architekturu, pro stavby vyžadující plochou krytinu bez zdobných prvků, žlábků a vln.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám