Hlavní obsah

Chata u rybníka je další ikonickou rekreační stavbou Česka

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní cenu za architekturu Grand Prix Architektů získala v letošním roce moderní stavba chaty u Máchova jezera poblíž města Doksy od ateliéru FAM Architekti a Ondřeje Freudla. V jejích šlépějích jde Chata u rybníka, která sice nezískala hlavní cenu v klání Česká cena za architekturu, ale stala se uznávaným finalistou.

Foto: Archiv České ceny za architekturu, BoysPlayNice

Působivá stavba se nachází v obci Vyklantice v okrese Pelhřimov.

Článek

Za nevšední rekreační stavbou stojí Atelier 111 architekti, architekt Jiří Weinzettl a spoluautor Michal Hamada.

Architektura stavby je jednotná, prostá i minimalistická. Autorům se podařilo skvěle vystihnout a využít lokality, ve které je zasazena.

Pobyt u rybníka si mohou hosté maximálně vychutnat díky přímým výhledům na vodní plochu.

Foto: Archiv České ceny za architekturu, BoysPlayNice

Stavba má minimalistický vzhled a klasickou sedlovou střechu.

Stavbu je možné spatřit přímo u rybníka, má dřevěnou konstrukci. Hlavní objekt je rozdělen na tři části. Tvoří je obývací pokoj, kuchyně s jídelnou a místnost na spaní.

Velikost stavby určila do značné míry legislativa vztahující se k pozemku. Architekti museli dodržet maximální zastavěnou plochu 50 m² a maximální výšku 5 metrů.

Foto: Archiv České ceny za architekturu, BoysPlayNice

Jednoduchému a účelnému interiéru dominuje dřevo.

Podle poroty klání Česká cena za architekturu chata tvarově připomíná první lidský příbytek, „primitivní chýši“ ze dřeva.

Právě dřevo je podle odborníků vhodným materiálem pro vznik chaty. Je symbolem připomínajícím strom, les i přírodu samu. Porotci také ocenili, že stavba vznikla v souladu s přírodou a skvěle zapadá do prostředí.

Foto: Archiv České ceny za architekturu, BoysPlayNice

V chatě je dostatek úložného prostoru.

Výrazným prvkem na stavbě jsou velká okna umožňující maximální vizuální propojení interiéru s okolní krajinou.

Čtvrtá část budovy je od hlavní jednotky fyzicky oddělena a nemá předem danou funkci. Může tedy sloužit různým účelům. Obyvatelům poskytne prostor pro odpočinek i klidové místo k meditaci nebo četbě.

Foto: Archiv České ceny za architekturu, BoysPlayNice

Návštěvníci mají skvělý výhled na vodní hladinu přímo z obytných místností.

Stavba nezapře inspiraci tradičními rybářskými boudami a obsahuje i krytou verandu předurčenou například pro opalování, stolování nebo sušení rybářských sítí. O další slavné stavbě, chatě u Máchova jezera, čtěte zde.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám