Hlavní obsah

Česká cena za architekturu má třicítku nejlepších, dvě želízka patří ateliéru Kuba & Pilař

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní porotci klání Česká cena za architekturu nominovali do prestižního výběru třicítku architektonických děl. Nejvíc jsou zastoupeny projekty pro bydlení, ať už soukromé, určené pro rekreaci nebo hromadné. V různorodém výběru ale nechybí také dvě rozhledny a jedna vyhlídka. Hned dvě želízka v ohni má ateliér Kuba & Pilař architekti.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, BoysPlayNice, Václav Novák

Rodinný dům v údolí Dyje od Kuba & Pilař architekti a proměna tubusu větrné elektrárny na rozhlednu s turistickým infocentrem na vrchu Šibeník od ABM architekti.

Článek

Česká komora architektů zveřejnila na nominačním večeru České ceny za architekturu třicet děl, která mezinárodní porota nominovala do prestižního výběru. Ze staveb vybraných porotci je zhruba polovina investována z veřejných zdrojů. Tři realizace přitom vzešly z architektonické soutěže s potvrzením regulérnosti od České komory architektů. Ty proto stojí obzvlášť za pozornost.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu

Původní objekty menzy a kolejí architekta Karla Pragera byly jen torzem nedokončeného areálu univerzitního kampusu na břehu Vltavy. Pro nové využití byla nutná radikální proměna. Ta se architektům z ateliéru Kuba & Pilař architekti povedla.

Jedná se o přestavbu menzy Fakulty humanitních studií UK, Koleje 17. listopadu od Kuba & Pilař architekti, pak o Městskou halu Modřice od Atelier bod architekti a Rekonverzi tubusu větrné elektrárny, jejímž autorem je architekt Pavel Suchý.

Nejvíc pozoruhodné architektury vzniklo v Praze

Nejvíc nominovaných realizací je v Praze, dohromady osm, což je téměř třetina z postupujících děl. Sedm nominací pak má Jihomoravský kraj, tři z toho jsou přitom díla postavená v Brně. Ve dvou největších městech a jim přiléhajícím okolí tak najdeme polovinu z nominovaných staveb.

Ateliér Kuba & Pilař architekti má větší šanci na výhru

Mezi autory nominovaných staveb jsou i letos jak etablované ateliéry, tak i veřejnosti méně známí tvůrci. Dvě nominace mezi třicítkou nejlepších má letos ateliér Kuba & Pilař architekti. Vedle už zmíněné přestavby menzy Fakulty humanitních studií UK je to Rodinný dům v údolí Dyje.

Se stavbami pro školy má ateliér bohaté zkušenosti. V roce 2009 získal prestižní ocenění Grand Prix architektů za stavbu z Pardubic, Fakultu chemicko-technologickou a tělovýchovná zařízení Univerzity Pardubice.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Tomáš Slavík

Městská hala v Modřicích od Atelier bod architekti je sportovní halou, které má ambici a potenciál stát se i komunitním centrem.

Práci architektů bude letos hodnotit sedm zkušených zahraničních porotců v čele s izraelským předsedou Yashou Jacobem Grobmanem, architektem aktuálně působícím v akademické sféře, který se mimo jiné specializuje také na udržitelnost v architektuře.

Nominované stavby veřejnosti představí doprovodné výstavy v regionech

Výstavu nominovaných děl v České ceně za architekturu bude hostit Spolkový dům Slavonice, a to od 4. července do 31. prosince. Od 1. července do 31. října bude výstava ke zhlédnutí i ve venkovní expozici areálu Centra stavitelského dědictví Národního technického muzea v Plasích u Plzně. Od 1. do 25. července 2021 a po krátké pauze dále od 2. do 15. srpna bude v Bílém sálu Centra architektury a městského plánování (CAMP) v Praze k vidění výstava nominovaných děl doplněná i o výstavu předchozích ročníků.

Ostatní nominovaní v užším výběru

Přístavba kanceláře ve Vysokém Mýtě (Prokš Přikryl architekti), Prvok (Scoolpt), Rozhledna Králičák (Huť architektury Martin Rajniš), Dada Distrikt (Kogaa studio), Dům v ruině (ORA), Revitalizace Kostnického náměstí (autoři: Radmila Fingerová a Hana Špalková), Vyhlídka Špička (Mjölk), Komunitní centrum Židlochovice (Jura et Consortes), Pavilon na Výstavišti (Papundekl architekti), Lazy House Zlín (Petr Janda/brainwork), Ústřední autobusové nádraží Zvonařka (Chybik+Krištof architects & Urban designers), Rodinný dům v Radvanicích (ti2 architekti), Mobilní útulna Aranka (Martin Kožnar Architekt), Rekonstrukce paláce hradu Helfštýna (atelier-r), Dům pro rodiče v Jeseníkách (Tři.Čtrnáct architekti), Kostel blahoslavené Restituty (Atelier Štěpán), Momenty dějin (Kolmo.eu), Bytové domy v Rožnově pod Radhoštěm (Studio acht), Lávka na Farských humnech (Refuel), Věčná loviště (Petr Hájek Architekti), Dům u rybníka (JRA Jaroušek Rochová architekti), Sociální bydlení obce Bílovice nad Svitavou (Čtyřstěn), Nová Trojská lávka (Valbek), Útulna Jenga (Ateliér Seho – Světlík – Ústav navrhování II. FA ČVUT), Přestavba rodinného domu (R.U.A.), RK 17 (BY architects)

Jméno držitele hlavní ceny i ostatních finalistů se veřejnost dozví 11. listopadu 2021 na slavnostním galavečeru ve Foru Karlín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám