Hlavní obsah

Češi díky svému proslulému koníčku ušetří desítky tisíc korun ročně

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi jsou přímo proslulí svými kutilskými dovednostmi. Více než polovina z nich si zvládne zbourat doma příčku, vyměnit zámek ve dveřích, ještě více lidí si samo vymaluje. Díky své pověstné zručnosti tak zvládnou ročně ušetřit desítky tisíc korun za pravidelnou údržbu svých domovů.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Kolik ročně utratíme za pravidelnou údržbu svého bydlení?

Článek

Jak vyplynulo z průzkumu společnosti NMS Market Research pro Raiffeisen stavební spořitelnu, na méně odborné práce v domácnosti si najímá odborníky jen naprostá menšina Čechů. Například pravidelnou údržbu zahrady zvládá 92 procent lidí, vymalovat byt 83 procent.

Z provedeného průzkumu mimo jiné vyplynulo, že kutilství se drží mezi Čechy napříč generacemi a nejrůznější opravy a úpravy si v domě zvládnou udělat sami jak starší lidé, tak i mladí.

Je logické, že s náročností práce klesá počet kutilů, kteří se do ní zvládnou pustit sami. Například do pokládky dlažby by se pustil jen každý třetí dotázaný a do zateplení domu se svépomocí pustí jen každý pátý.

Které z následujících položek zvládnete svépomocí a kdy naopak vyhledáváte řemeslníky?
Typ práceRozhodně sámSpíše sámSpíše řemeslníciRozhodně řemeslníci
Údržba zahrady a zeleně63 %29 %4 %4 %
Sestavení nábytku59 %32 %5 %4 %
Zapojení domácích spotřebičů55 %28 %12 %5 %
Vymalování bytu55 %28 %12 %5 %
Výměna zámku47 %27 %15 %11 %
Zbourání příčky30 %22 %22 %26 %
Postavení příčky18 %18 %29 %35 %
Stavba zahradních pergol a domků17 %23 %30 %30 %
Pokládka dlažby16 %18 %32 %34 %
Oprava domácích spotřebičů12 %24 %35 %29 %
Zateplení domu9 %11 %28 %52 %
Výroba nábytku7 %14 %30 %49 %
Zdroj: NMS Market Research

Schopnost postarat se o svůj domov se pak projevuje mimo jiné i na relativně nízkých výdajích na pravidelnou údržbu nemovitostí. Češi za ně utratí v průměru okolo 20 tisíc korun ročně. Více než třetina lidí má tyto náklady ještě nižší, dokonce méně než 5000 ročně.

„I když si dokážeme mnohé práce udělat sami, je potřeba počítat s tím, že zhruba jednou za deset let nás v souvislosti s bydlením čekají větší výdaje. Ať už kvůli životnosti stavebních materiálů, nebo třeba proto, že potřebujeme nový pokoj pro děti. Je důležité začít si včas odkládat peníze stranou, například formou stavebního spoření, které se právě na rekonstrukci a větší údržbu domu či bytu dá dobře využít,“ upozorňuje Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Lidé jsou nejenom zruční, ale také informovanější

O tom, že se Češi věnují svému kutění opravdu naplno, svědčí i zkušenost prodejců s typem zákazníků, kteří si přicházejí do obchodů pro materiál a potřebné nářadí. Je totiž mezi nimi čím dál více zákazníků, kteří si vše důkladně nastudovali na internetu, případně jinde, takže často už velmi přesně vědí, co potřebují, a do prodejen si chodí často už jen pro utvrzení nebo kvůli většímu výběru.

Co ovšem přetrvává stále, je význam důvěryhodnosti prodejce. „Hodně zákazníků se vrací a chodí právě za tím prodejcem, který mu již předtím dobře poradil. Důležitý je osobní přístup,” říká Daniel Brychta ze společnosti Hornbach.

Není nám lhostejné, čím hnojíme

Drtivá většina Čechů si nejenom dokáže obstarat zeleň na své zahradě sama, ale věnuje pozornost i ekologickým dopadům svého zahradničení.

Podle Brychty lidé v obchodech žádají čím dál více organická hnojiva a postřiky na bázi přírodních látek. Čím dál více jsou ovšem kvůli klimatickým změnám nuceni věnovat pozornost svým trávníkům, což se v obchodech projevuje zvýšeným zájmem o vertikutátory, ale také o rozličné osivové směsi a specializované travní substráty a hnojiva.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Anketa

Co si zvládnete udělat sami?
Úklid zahrady
19 %
Smontovat nábytek
3,6 %
Opravit porouchaný spotřebič
0,6 %
Vymalovat
2,1 %
Vyměnit zámek či žárovku
1,3 %
Zbourat či postavit příčku
0,2 %
Položit podlahu
0,2 %
Vyrobit něco nového do bytu, domu
0,2 %
Téměř vše uvedené
71 %
Nic z toho, nejsem manuálně zdatný/zdatná
1,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12101 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám