Hlavní obsah

Byt ve starším domě dostal díky rekonstrukci moderní nádech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přísloví, že stará láska nerezaví, platí nejen pro lidi, ale i pro místa, domy a věci. Ze zrekonstruovaného bytu ve starším domku vyzařuje moderní duch, ale i historie rodinného života a vztah k atmosféře okrajové čtvrti malého města v západních Čechách.

Foto: www.modernibyt.cz

Obývacímu pokoji vévodí rohová sedací souprava s relaxačním křeslem v černé kůži.

Článek

Poté, co dospělá dcera založila vlastní rodinu a opustila rodné hnízdo, se manželé rozhodovali mezi dvěma alternativami: stavbou nového domu na atraktivním pozemku, nebo rekonstrukcí domu, kde strávili společný život.

Novostavba bývá z těchto dvou alternativ někdy tou jednodušší, rychlejší a často dokonce i méně nákladnou cestou k lepšímu bydlení, přesto od ní nakonec upustili. Ve zrekonstruovaném domě vznikly dva samostatné byty.

Proč jste dali přednost rekonstrukci?

Bydlíme tu už desítky let, tady jsme společně začínali, máme v okolí přátele a rodinu, vychovali jsme tu naši dceru, řadu věcí budovali vlastníma rukama. Nedokázali jsme si představit, že opustíme místo, s kterým nás pojí tolik vzpomínek.

Foto: www.modernibyt.cz

Podél stěny mezi obývákem a ložnicí je umístěna atypická nástěnná sestava s integrovanou televizí a nepřímým zářivkovým osvětlením.

Vztahy jsou pro mě velmi důležitou součástí života, a to jak vztahy k lidem, tak k místu, kde žiju. A vzpomínky a vazby vytvářejí pocit domova a patří ke kvalitě bydlení, říká majitelka.

S jakým záměrem jste se do přestavby pustili?

Dům pochází z r. 1929 a byl už třikrát přestavován, naposledy v devadesátých letech minulého století. Po této přestavbě se naše bydlení skládalo z řady chodeb, dveří a malých místností přeplněných nábytkem, nejrůznějšími tvary a pestrými barvami. Měla jsem pocit, že se tu nedá dýchat.

Foto: www.modernibyt.cz

Volnému průchodu a průhledu z kuchyně přes halu do obývacího pokoje nebrání žádné dveře.

Hlavně kuchyň s meruňkovou výmalbou a nezbytným barovým pultem, typickým prvkem devadesátých let, byla doslova ucpaná kuchyňskou linkou, ale v podstatě nepraktická.

Kromě výměny všech instalací, podlah, dveří atd., které byly ve špatném stavu, jsme chtěli samozřejmě získat komfortnější bydlení, více prostoru, více světla a také dát interiéru moderní ráz.

Foto: www.modernibyt.cz

Na míru vyrobenou jídelní sestavu doplňují bílé skořepinové židle a italský lustr. Jeho perforované stínidlo vytváří atraktivní světelné efekty. Z rohu kuchyně vedou francouzské dveře na terasu a do zahrady.

Spolupracovali jste s architekty?

Nechali jsme si zpracovat návrh, ale byl až příliš velkorysý. Zásahy do dispozice a tvaru domu, rušení oken a budování nových a další úpravy nám nevyhovovaly.

Navíc jsme chtěli bydlet jen v přízemí, bez běhání do koupelny a ložnice po schodech. Protože se profesionálně zabývám vybavováním interiérů, nakonec jsme si rekonstrukci navrhli sami.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyňská linka pokračuje až do haly vysokou sestavou s americkou lednicí a rohovou regálovou skříňkou.

Nová dispozice se v podstatě vrací k té před třiceti lety. Dům je rozdělen na dvě samostatné jednotky, každá má užitnou plochu 70 metrů čtverečných. V patře se nachází byt pro návštěvy, především pro dceru s rodinou. Když přijedou na návštěvu, všichni máme své soukromí.

Foto: www.modernibyt.cz

Díky atypickému bezfalcovému provedení a jednotné tapetě dveře do ložnice opticky splývají se stěnou.

Sedmdesát metrů čtverečných užitné plochy není mnoho, jak se vám podařilo získat víc prostoru?

Základní uspořádání se příliš nezměnilo – dva pokoje orientované na východní stranu do ulice, kuchyň do zahrady, uprostřed hala a koupelna.

Větší prostor vznikl tak, že jsme zrušili zbytečné příčky a především některé dveře. Spojením původního WC a komory vznikla prostorná koupelna, nové samostatné WC jsme „vystěhovali“ na schodiště.

Foto: www.modernibyt.cz

Ložnice poskytuje bohatý úložný prostor. Veškerý vestavěný nábytek v bytě je na míru. Jednoduchost oživují drobné detaily, například rozverné lampičky s „andělskými“ křidélky.

Odstranili jsme dveře mezi kuchyní a halou a mezi obývacím pokojem a halou, kuchyňská linka v podstatě pokračuje až do haly. Téměř celý byt se příčně propojil a prosvětlil – sluníčko prozáří celý dům ráno i večer, přichází z východu i ze západu.

Jen ložnice zůstala oddělená dveřmi. Z kuchyně se vychází na terasu, kterou jsme přistavěli k západní straně domu.

Jak jste postupovala při návrhu vybavení?

Interiér jsem se snažila přizpůsobit době vzniku, tedy třicátým létům minulého století. Základní barva je bílá. Ve všech místnostech včetně koupelny a kuchyně je účelně řešený vestavěný nábytek v jednotném stylu z bíle lakovaných desek a lamina s dezénem světlého dubu, také jednotná vinylová podlaha s dubovým dekorem přechází plynule z jedné místnosti do druhé.

Foto: www.modernibyt.cz

V koupelně majitelka bytu zkombinovala světlý dub s bílým lakem a sklem.

Světlé přírodní barvy, čisté tvary a hladké povrchy opticky zvětšují prostor. Jednoduchý základ doplňují kvalitní výraznější solitéry, například křeslo a židle od Charlese Eamese, svítidla Ingo Maurera a dalších renomovaných designérů. Svítidla jsou pro mě třešničkou na dortu, snažila jsem se vybírat je pečlivě.

Foto: www.modernibyt.cz

Druhá koupelna v domě má stejnou barevnost. Je obložena keramickým obkladem imitujícím dubové dřevo.

Byl nějaký rozdíl v práci pro klienty a pro vlastní rodinu?

V zásadě ne, v interiéru vždy hledám hlavně funkčnost a soulad se vkusem klientů tak, aby výsledek byl harmonický, odpovídal jejich založení a požadavkům a přinášel nadčasovou kvalitu.

Osobně dávám přednost přírodním materiálům a barvám, což se také ve vybavení mého bytu projevilo. Důležitá je ale i praktická stránka, jako je trvanlivost a údržba.

Jitka Pálková, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám