Hlavní obsah

Byt v tak trochu jiném domě překvapí svou všedností a nenápadností

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled vypadá úzký dlouhý byt ve čtvrti Islington na severu Londýna jako pěkný, leč docela běžný domov. Jeho nevšední umístění prozrazují pouze okna, šikmé stěny a kus cihlového lomeného oblouku klenoucí se nad vstupem do kuchyně. Pouze ty dávají tušit, že nejde o byt v podkroví běžného britského domu, ale kostela.

Foto: Profimedia.cz

Poté, co dosloužil svému duchovnímu účelu, stal se z kostela bytový dům.

Článek

Bydlení ve starých, k duchovním účelům již nevyužívaných církevních budovách patří k žádaným a stále velmi zajímavým nabídkám, které se čas od času objevují na trhu s nemovitostmi.

Proměna v obytný dům potkala i kostel svatého Klementa v londýnském Islingtonu. Na rozdíl od mnoha jiných kostelů v zemi nebyl však proměněn v jediný domov a neslouží coby rodinný dům. Jeho prostorný interiér pojal hned několik bytů, na trhu je momentálně k dispozici jeden z nich. Je ve třetím podlaží.

Foto: Profimedia.cz

Zejména za večera a v noci je vidět, kde jsou v bývalém kostele vytvořena nově podlaží.

Kostelní dům, jenž má ve štítu stále zasazenou trojici zvonů, začal vznikat v roce 1983, kdy byl odsvěcen. Stáří původního kostela je přibližně 300 let. Má originální cihlové zdi, dveře i okna v nich zdobí lomené oblouky. Stavbu uzavírá sedlová střecha.

Foto: Profimedia.cz

Dům má zachovalý i původní vstup.

Trojice úzkých vysokých oken na čelní straně hledí do ulice a zejména večer, když se v nově vytvořených bytech svítí, prozrazuje, na které úrovni byl interiér bývalého svatostánku rozdělen a kde jsou nyní podlaží.

Foto: Profimedia.cz

Kuchyň není z největších, nechybí v ní však nic z moderního vybavení.

Samotný byt má okna jen na jedné straně, tomu je přizpůsobený jeho podlouhlý půdorys na ploše 74,4 m². Jednotlivé místnosti jsou řazeny za sebou, nejsou ovšem průchozí, v místě vstupu do bytu je úzká krátká chodba, z níž se do každého z pokojů vstupuje samostatnými dveřmi.

Foto: Profimedia.cz

Obývací pokoj za obloukem navazuje na kuchyň malým jídelním koutem.

Foto: Profimedia.cz

Obývací pokoj má stejně jako celý byt podlouhlý tvar.

Srdcem domácnosti je podlouhlý obývací pokoj, který je od moderně zařízené kuchyně oddělen průchodem vytvořeným pod původním lomeným obloukem. Samotná kuchyň je možná nevelká, nechybí jí však nic z očekávatelného vybavení.

Foto: Profimedia.cz

Dětský pokoj je atypický. Pro dítě bude ale o to zajímavější.

S obývacím pokojem sousedí úzká šatna, následuje dětský pokoj, za ním je pak velká ložnice pro rodiče.

Omezené prostory v podkroví kostela umožnily vytvořit v bytě pouze jedinou koupelnu, v níž je umístěna i toaleta.

Foto: Profimedia.cz

Úložné prostory jsou v bytě řešeny velmi často i formou vestavěných skříní.

Byt je v současnosti k dispozici, a to za 660 000 liber, tedy v přepočtu za 19 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Půdorys bytu

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám