Hlavní obsah

Bydlení pro dva v centru hlavního města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladý, z domova pracující pár si přál zrekonstruovat byt 3+kk v centru Prahy. Jeho záměrem bylo, aby vznikly tři obytné místnosti s jasně oddělenými zónami pro odpočinek, společenské aktivity a práci.

Foto: Tomáš Kroupa a časopis Bydlení mezi panely

Záměrem bylo, aby vznikly tři obytné místnosti, s dělením na zónu odpočinkovou, společenskou a pracovní.

Článek

V bytě měly vzniknout místnosti, jež budou využívány jako ložnice, veliký obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, a poslední místnost jako pracovna nebo pokoj pro hosty, která se jednou v budoucnu může proměnit v dětský pokoj.

Pár si přál zvětšit úložné prostory a dát bytu osobitý styl, který může být podtržen zajímavou barvou tak, aby si návštěvník bytu odnesl dojem jedinečnosti jeho interiéru.

Orientace na jižní stranu

„Byt o celkové výměře 95 m² je jednostranně orientovaný na jižní stranu. Jeho dispozice odpovídá členění celého domu. Původním dispozičním řešením byla úzká dlouhá chodba, která umožňovala vstupy do jednotlivých obytných místností, z nichž každá má krásná trojdílná okna orientovaná na jih, jež interiér prosvětlují a dělají jej vzdušným. Bytové jádro, tedy koupelna a toaleta, je orientováno na konec chodby a přirozeně odvětráváno světlíky,” vysvětluje architektka Aneta Dvořáková.

Repase špaletových oken

Architektka zachovala původní dispozici a ve svém návrhu přistoupila s respektem jak k dispozičnímu členění celého bytu, tak k repasi stávajících špaletových oken.

Zachovala rovněž velkorysou světlou výšku místností a vyhnula se někdy tolik oblíbenému umisťování podhledů. Rovněž se držela tradičních materiálů u prvků, jako jsou sádrové fabiony u stropu nebo dřevěné vysoké sokly u podlahy.

Malá temná kuchyně

Nevýhodou původní dispozice byla malá temná kuchyně a stísněný pokojík pro služku. Dlouhá chodba byla nevyužitá a působila neútulně.

V nové dispozici architektka proto posunula vstup do koupelny, čímž ji zvětšila a zároveň zkrátila chodbu.

Do koupelny se díky tomu vešel bezbariérový sprchový kout i krásná luxusní vana, pračka i sušička a vestavný nábytek.

Foto: Tomáš Kroupa a časopis Bydlení mezi panely

Do koupelny se vešla krásná luxusní vana.

Chodba je navíc doplněna o samostatnou místnost sloužící jako sklad věcí nebo spíž pro potraviny.

Výrazné barvy interiéru

Důležitým momentem nového architektonického řešení bytu byla volba jedné výrazné barvy, která celý interiér propojí. Architektka vyšla z původního konceptu domu, jenž byl navržen ve funkcionalistickém stylu. Dodnes jsou v něm uchované prvky v petrolejové barvě.

Je to například kovový vstupní portál, kovové konstrukce dveří lobby, zábradlí schodiště nebo výtah.

Rekonstrukce bytu umožnila otevření prostoru, dodala mu jasný řád

Tipy a trendy

Z tohoto úhlu pohledu se ukázala petrolejová barva nejen vkusnou volbou, ale i zcela logickou.

Udržení vzdušnosti

„V bytě jsou světlé podlahy kvůli vzdušnosti a zjemnění, veškerý vestavný nábytek je vyhotoven v dekoru americký ořech, který doplňuje osobitou barvu a snaží se ji uzemnit. Všechen nábytek je velmi elegantní, s jednoduchými liniemi, geometrickým členěním a bez vystouplých prvků.

Foto: Tomáš Kroupa a časopis Bydlení mezi panely

Celkový návrh interiéru se snažil o propojení tradičního a moderního tak, aby vznikl nadčasový, krásný a funkční výsledek.

V kuchyni je navržena kamenná deska a obklad, který se stává zajímavým a funkčním prvkem. Doplněním a zároveň jakýmsi protipólem hranatého nábytku jsou kulaté elementy jako umyvadla, zrcadla, vana nebo vodovodní baterie, které splňují lepší ergonomii pro člověka,” doplňuje architektka.

Mladá rodina vybírala byt podle oblíbené lokality

Tipy a trendy

Oblé linie má rovněž veškeré osvětlení, jako například stropní světla nebo lampy a jsou v klasických nadčasových barvách, tedy v bílé, černé, kovové.

Také nejmenší prvky zařízení, tedy vypínače, kování nebo háčky jsou kovové a v barvě zlata nebo stříbra.

Využití moderních technologií

Majitelé si přáli začlenit do bytu nejnovější technologie, funguje proto jako chytrá domácnost řízená dálkově přes aplikace. Nechybí dálkově ovládané rolety, závěsy a záclony, ovládání vody, spotřebičů, osvětlení, klimatizace, vytápění, světelných čidel či zabezpečení bytu.

Jak vysvětluje architektka, v návrhu interiéru se snažila o propojení tradičního a moderního stylu tak, aby vznikl nadčasový, krásný a funkční výsledek.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám