Hlavní obsah

Barvou roku je popelavě modrá

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezávislí odborníci v Mezinárodním estetickém centru společnosti AkzoNobel vybrali barvu roku 2017 a zdůraznili čtyři barevné trendy, které nabízejí celkem 45 odstínů.

Foto: Dulux (8x)

V letošním roce hraje prim popelavě modrá ve všech odstínech, která je barvou každodenního života.

Článek

Spojujícím tématem pro tento rok je rovnováha, kterou tvoří zajímavý kontrast mezi odvážnějšími a tlumenými světlými odstíny.

Spektrum neutrálních tónů nabízí pozadí pro světlé módní barvy, které mohou dokonale vyniknout. A navíc, všechny barvy v nové paletě se dají snadno kombinovat.

Foto: Dulux

Pro čtyři barevné trendy, které celkem nabízejí 45 odstínů, je spojujícím tématem pro tento rok rovnováha.

Popelavě modrá nejen barvou oblohy

Letos je to popelavě modrá, univerzální, ale kreativní barva, která se objevuje v našich interiérech dost často. Zároveň je to ideální odstín, odrážející novou perspektivu.

Zvolené odstíny představují svěží pohled na dnešní život, který je zdánlivě jednoduchý, a přesto sofistikovanější a univerzálnější.

Foto: Dulux

V ložnici lze aplikovat studené odstíny z moderní palety, které navodí klidnou atmosféru.

Modrá symbolizuje okamžik, ale i každodenní život. Letos tedy nebude jen barvou oblohy, ale můžeme ji aplikovat na stěny, které nás obklopují. Nadčasovou popelavě modrou proto najdeme v každé z pěti nových palet.

Klasickou modrou v paletě doplňují odstíny od nejhlubší inkoustové k nejsvětlejší mlhavé modré. O důvod víc, proč zahalit svůj pokoj do uklidňujících barev, které srší svěžestí.

Ovlivnění romantikou

Neoromantický styl sluší každému interiéru bez rozdílu. Jak ho docílíme? Zkombinujeme přírodní prvky, jako jsou rostliny a proutěné doplňky, s barvami na zdech.

V místnostech, kde vnímáme spojení s přírodou, se budeme cítit uvolněně a klidně.

Foto: Dulux

Neoromantický styl sluší každému interiéru, stačí jen zkombinovat pár věcí, které vytvoří příjemné prostředí.

Pokud je domov zároveň naším útočištěm, budou nás bavit studené odstíny, které pomůžou navodit klidnou atmosféru. Popelavě modrá dokonale hraje s temnou fialovou. Touto kombinací snadno překonáme hranici mezi interiérem a exteriérem.

Individualita v nás

Použitím vhodných barev vytvoříme příjemný prostor pro všechny členy domácnosti, aniž by interiér ztratil estetickou hodnotu. Dnes více lpíme na vlastní individualitě, přestože jsme součástí rodiny nebo jiné komunity.

Díky svěží paletě barev vytvoříme v domě nebo bytě příjemnou atmosféru ve společných prostorách, kde se bude líbit všem.

Foto: Dulux

Pastelové barvy z jedné palety s akcentem pár tónů popelavě modré ozvláštní i dětský pokoj.

Zkombinujeme světlé neonové odstíny s jemnou růžovou i živou červenorůžovou, jež se budou skvěle doplňovat s popelavě modrou.

Pracovní zóna doma

Také pro práci v domácí kanceláři potřebujeme příjemné inspirativní prostředí. Právě barvy letošního roku dokážou vykouzlit v interiéru odlišné zóny. Rozdělení místnosti je při práci z domova totiž zásadní!

Foto: Dulux

Pracovní kout ve světlejším odstínu popelavě modré navodí klid pro práci.

V menším prostoru dáme přednost třeba okrovému odstínu, který dokonale orámuje pracovní stůl a oddělí ho od zbytku pokoje.

Kontrastní barvy jsou nejlepšími nástroji k docílení dvou rozdílných ploch. Doplněné nábytkem tón v tónu se stěnami vytvoří vyvážený prostor.

Foto: Dulux

Dalším způsobem, jak oživit pracovní místo, je na pozadí šedé neutrální barvy natřít desku stolu a židli na modro.

Nové pojetí luxusu

Dnes, kdy můžeme mít cokoli, už nehraje prim majetek. Novodobým luxusem jsou spíš vzpomínky a zkušenosti. A ohleduplný životní styl se může projevit i v interiéru.

Z palety ze zástupu měkkých a neutrálních tónů vystupuje popelavě modrá, která korunuje nenucenou a smyslnou hru ostatních odstínů.

Foto: Dulux

Spojení s přírodou navodíme rostlinami a proutěnými doplňky v kombinaci s uklidňujícím odstínem modré.

Zkombinujeme barvy s dalšími příjemnými materiály na dotek, jako je kašmír nebo dřevo. Neopomineme ani osvědčené pravidlo - méně je více.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Jemnost se stává novým symbolem luxusu. Zapomeneme na stále nové designy, vychutnáme si poetiku věcí s příběhem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám