Hlavní obsah

Architektura vily bratří Nováků je inspirována gotikou i renesancí

Novinky, Text: Zbyněk Černý, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům bratří Nováků v Táboře byl významnou součástí táborského Podhradí, nově založené vilové čtvrti. Plán čtvrti na začátku dvacátého století upravoval táborský stavitel Karel Rudolf. Měl vizi architektonického idylického zátiší, do kterého tato romantická vila s prvky renesančního i gotického stylu skvěle zapadá.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihočeského kraje

Vila s adresou: Příběnická 695, Tábor

Článek

Vilu Novákových prý navrhl jeden z jejích stavebníků, František Novák, který pracoval jako architekt a stavitel v Budapešti. Druhý stavebník, Františkův bratr Václav, byl městským kontrolorem v Táboře.

Bohatě dekorovaná architektura vily Novákových připomíná zámky ve stylu severské renesance, se štíty, vstupním výstupkem, portálem a plastickým vyznačováním zdiva na nárožích.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihočeského kraje

V interiéru nechybí řada dekorativních prvků z kvalitního dřeva.

Architekt se evidentně inspiroval různými architektonickými styly, což bylo v této době běžné. Renesanční styl vily skloubil i s gotickým, o čemž svědčí hlavně pevnostní tvar věží na nárožích. Honosně u vily působí i její interiér.

Hlavní reprezentativní prostor majitelů v něm tvoří schodišťová hala, která prochází od přízemí až do podkroví a završuje ji kupole. V interiéru nechybí malby krajin, nad nimi jsou k vidění i portrétní medailony, strop haly zdobí štukové zrcadlo.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihočeského kraje

Stavba vznikla ke konci 19. století.

Po schodišti návštěvník vystoupal do prvního patra, do salonu na severní straně domu. Z toho vedlo točité schodiště do podkroví s pracovnou a pokojem pro hosty.

V jižní části byla nejreprezentativnějším prostorem prvního patra veliká jídelna osvětlovaná trojitým oknem. V tomto rozmístění nejluxusnějších místností do vyššího podlaží ještě doznívá tradice barokního piana nobile, neboli vznešeného patra určeného pro místnosti reprezentativního charakteru. Ve vilách z 19. století se s ní setkáváme dost často.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihočeského kraje

Kuchyň a jídelna byly podle tehdejších zvyklostí odděleny.

Vila sloužila od 60. let 20. století Okresní vojenské správě. V 90. letech byla upravena pro provoz penzionu, tuto funkci má dodnes.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám