Hlavní obsah

Architektem roku je kritik i propagátor architektury Adam Gebrian

Novinky, tnk

Ocenění za mimořádný přínos architektuře v posledních pěti letech, cenu Architekt roku, získal Adam Gebrian. Porota ho ocenila hlavně za významnou popularizaci tématu architektury, do kterého dovede vtáhnout i veřejnost a mladší generace.

Foto: Stream.cz

Architekta roku Adama Gebriana proslavil i pořad Gebrian versus. V něm hodnotí stavby v Čechách i v zahraničí.

Článek

Čestný titul udělovaný každoročně osobnosti, která dlouhodobě vyniká v oblasti architektury, je prestižní záležitostí.

„Je to cena v naší zemi výjimečná a ojedinělá. Skvěle doplňuje i mozaiku ostatních cen za architektonické počiny nebo celoživotní dílo,“ představuje význam ocenění člen odborné poroty Zdeněk Fránek působící na Fakultě umění a architektury v Liberci a V ateliéru Fránek Architects.

Adam Gebrian je oceněn za propagaci kvalitní architektury, kritiku té nekvalitní a osvětu veřejnosti o architektuře. Porota ocenila i nezbytnost a nenahraditelnost jeho počínání v dnešní - podle poroty architektuře nepřející době.

„Jeho neúnavná publikační a diskuzní aktivita ve veřejném prostoru směřující ke zvyšování povědomí o architektonické kultuře u nás i ve světě je všudypřítomná, nepřehlédnutelná, jako by si byl vědom toho, že jako jediný architekt tuto bohulibou činnost vykonává,“ ohodnotila jeho přínos pro architekturu odborná porota. V ní kromě Fránka zasedli i Regina Loukotová, Josef Pleskot, Osamu Okamura a Antonín Novák.

Foto: Stream.cz

Terčem kritiky Adama Gebriana se staly například gigantické květináče na Praze 5 bránící lidem v pohodlné chůzi po chodníku.

Gebrian se prezentuje jako fanoušek architektury. Vystudoval Fakultu architektury v Liberci a studoval a pracoval v Amsterdamu, Rotterdamu, Praze, Paříži, Londýně a v Los Angeles.

Podílí se na organizaci Pecha Kucha Nights v Praze. Působí jako moderátor vlastního pořadu “Bourání” na Radio Wave. Vytváří seriál o současné architektuře pro Respekt a veřejný prostor komentuje i v pořadu Gebrian versus na Stream.cz.

Do užšího výběru na udělení této prestižní ceny se Gebrian dostal už loni. Porota se ale minulý rok rozhodla hlavní cenou ohodnotit práci architekta Josefa Pleskota za proměnu postindustriálních budov Vítkovických železáren v Ostravě.

Za ně možná letos získá i titul Stavba roku. Minimálně se může radovat za nominaci na tuto cenu. [celá zpráva]

Čestné uznání má Petr Volf

Čestným uznáním ocenila porota Petra Volfa za kultivaci oboru architektura. I ten se hodně zasazuje o zpřístupňování architektury veřejnosti. Volf je coby spisovatel a novinář například autorem knihy Baráky v hlavě.

Architekti, kteří se letos dostali do užšího výběru ceny

  • Petr Hájek - za výjimečnou pedagogickou činnost a propojení teorie s praxí 
  • Pavel Hnilička - za zpracování nových Pražských stavebních předpisů 
  • Roman Koucký - za nepřetržitou třicetiletou kvalitní profesní, publikační a pedagogickou činnost
  • Ladislav Lábus - za společensky angažovanou činnost v roli děkana Fakulty architektury ČVUT v Praze 

Cena Architekt roku je každoročně udělována v rámci stavebního veletrhu For Arch.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám