Hlavní obsah

Architekt Gehry navrhl reprezentativní stavbu pro světoznámou módní značku

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Louis Vuitton/MH postavila v Paříži futuristický palác zasvěcený umění a kultuře. Návštěvníky okouzluje svými dynamickými tvary a monumentalitou. Jejím autorem není nikdo jiný než slavný architekt Frank Gehry, spoluautor pražského Tančícího domu.

Foto: Profimedia.cz

Stavba vyniká nepravidelnými dynamickými tvary, které jsou pro Gehryho tvorbu hodně typické.

Článek

Budova Fondation Louis Vuitton se nachází v pařížském Boulogneském lesíku a má nabídnout velkorysý prostor, který bude sloužit jako muzeum umění a kulturní centrum. To má být navíc samostatnou neziskovou společností.

Kanadsko-americký architekt Gehry budovu navrhl jako plavidlo složené z dvanácti skleněných plachet. Stavbu tvoří více jak 3,5 tisíce skleněných panelů. Architekta inspirovala dlouholetá tradice skleněných budov v Paříži.

Foto: Profimedia.cz

Na fasádě nechybí typické logo značky.

Budova tak vypadá jako shluk několika korábů a plachet nafouklých větrem. Částečně připomíná i ledové kry. Z terasy je působivý výhled do okolí, který lemují další architektonické prvky.

Foto: Profimedia.cz

V horních patrech jsou k dispozici luxusní terasy s prvky moderní architektury.

Interiér nabídne celkem 11 výstavních sálů. V nich bude umístěna stálá sbírka moderního umění šéfa společnosti Bernarda Arnaulta, ale vzniknou i prostory pro dočasné výstavy. Nebude chybět přednáškový sál s 350 sedadly a společenské prostory.

Foto: Profimedia.cz

Interiéry jsou maximálně prosvětleny přirozeným světlem.

Bernard Arnault se rozhodl na stavbě spolupracovat s Frankem Gehrym po návštěvě Guggenheimova muzea v Bilbau. To bylo před třinácti lety.

První výstava v nové budově Fondation Louis Vuitton má být věnována právě Gehryho architektonické tvorbě.

Foto: Profimedia.cz

Slavný architekt Frank Gehry se svou ženou Bertou.

Budovu za v přepočtu tři miliardy korun navrhl a prezentoval Frank Gehry už před osmi lety. Samotná stavba začala vznikat o dva roky později. Nyní by se měla veřejnosti konečně otevřít, a to už na konci tohoto měsíce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám