Hlavní obsah

Aktivní a ergonomické židle představují novou formu sezení

Právo, Karolina Černá

Židle, která nefixuje tělo v jedné poloze a kopíruje přirozené pohyby páteře, prokazuje zádům i celému organismu dobrou službu.

Foto: SPINALIS (3x)

Zdravotní židli poznáme nejsnáze podle sedáku na pružině, který je pohyblivý do všech stran a kopíruje pohyby těla. Zádová opěrka a područky jsou přitom pevné.

Článek

Sedavé zaměstnání nutí lidi trávit čas na židli stejně dlouhou dobu jako v posteli. Zhruba 7 hodin. Zatímco do kvalitního spánku investujeme nákupem zdravotních matrací, židle zůstávají pozadu.

Foto: SPINALIS

Špatné sezení vlevo vs. správné sezení vpravo

I po sedavé práci totiž mnoho lidí přijde domů a posedává znovu často na horších židlích, než jaké mají v kanceláři.

Pohupujte se na zdravotních židlích

Pro kondici organismu je důležité aktivní sezení. Spočívá v pohupování a balancování do všech stran s přirozenými polohami páteře i nohou.

Takový pohyb nám umožní nejlépe tzv. zdravotní židle s výkyvným sedákem na pružině, díky kterému během sezení posilujeme a protahujeme svalstvo páteře a trupu. Cena těchto židlí začíná zhruba na 14 000 Kč.

Foto: SPINALIS

Luxusní zdravotní židle Pilot je vhodná i pro osoby s výškou nad 190 cm. Zádová opěrka je výškově i hloubkově stavitelná. Cena 49 500 Kč bez DPH.

Pozor! Na trhu jsou ještě jiné pohyblivé židle, které se ale hýbou celé. Nejen sedák včetně područek, dokonce i zádová opěrka. Sezení na nich není vhodné, protože se nejedná o pohyb pánve, nýbrž o balancování celé horní poloviny těla včetně hlavy! To nevede ke správnému postavení páteře ani ke zpevňování zádových svalů, ale spíše k posilování nohou s rizikem ztráty rovnováhy.

U zdravotní židle jsou područky a zádová opěrka pevné, tj. nezávislé na pohybu sedáku. Sedícímu tak nabízejí dostatečnou oporu a správné postavení páteře.

Kupujeme zdravé sezení

Zdravotní židle musí mít klinické hodnocení zdravotnické pomůcky od min. 2 nezávislých odborných zařízení. Klinické hodnocení je proces trvající několik měsíců a vztahující se na všechny produkty se zdravotními účinky. Vydat jej mohou pouze lékaři s odborností na úrovni, např. docent, profesor, primář příslušného oddělení, přednosta kliniky.

Foto: TCHIBO

Po delším sezení na ergonomické židli by měl následovat pohyb. Ani rehabilitační míč není vhodný pro dlouhodobé sezení, je spíše cvičební pomůckou na několik minut.

Při nákupu nehledíme jenom na certifikát, ale vnímáme své tělo při sezení, jak se na židli cítíme, když na ní vykonáváme ty samé pohyby jako v práci či doma.

Při výběru židle je také důležité zvolit správnou velikost, tvar sedáku a opěrky, ale i výšku pístu, přesně pro konkrétní postavu. Zdravotních židlí je několik typů, které odpovídají konkrétním potřebám.

Foto: SCONTO

Polohovatelné křeslo s područkami a ergonomickým tvarem opěráku včetně komfortních polštářků. Nosnost do 130 kg. Cena 8499 Kč

Např. model Rodeo od SpinaliS s pohyblivým sedákem, spolu se sníženou opěrkou zad umožní maximální volnost pohybu při práci u počítače, na pracovní pozici vyžadující zvýšený posed nebo tam, kde se potýkáme s minimem prostoru (např. zubař, kosmetička při předklonu nad klientem, obsluha u přepážky, pokladní).

Některá prodejní místa spolupracují s fyzioterapeuty a židli zapůjčí na týden k otestování. V adaptační době během dvou až tří dnů svaly zesílí a převezmou úlohu podpory páteře. Tehdy asi budeme mít chuť židli vrátit, protože po dlouhé době pracující svaly zabolí. Během jednoho až dvou dalších dnů problémy odezní. V případě pochybností se můžeme poradit s odborným lékařem.

Ergonomické židle

Častěji se setkáváme s tzv. ergonomickými židlemi různé kvality a ceny. Stojí-li taková židle nad 10 000 Kč, investujeme raději do zdravotní židle. Proč?

Foto: PROWORK

Ergonomická pracovní židle Therapia iENERGY 6652 pro střední typ postavy (165 až 180 cm) je vybavená aktivními zónami zajišťujícími komfortnější sezení. Cena 13 900 Kč bez DPH.

Z ergonomické židle při dlouhodobém nepřetržitém sezení bolí záda, ne-li přímo celé tělo. Židle nás nutí se po čase hrbit, kroutit, poposedávat, hledat polohu, která nebolí.

Ergonomická židle má obvykle pevný sedák, neudělá pohyb tam, kam se vsedě nakloníme. Nebo je pohyb sedáku minimální, obvykle lehce do stran. V tomto případě mluvíme o pasivním sezení. I když nastavíme správně opěradlo, výšku sedáku a opěrek, jsme fixovaní v jedné poloze, byť v ideální, takže některé svaly ochabují a jiné jsou přetížené. A všechny začnou bolet.

Sedíte už dlouho? Protáhněte se

Nechceme-li, nebo nemůžeme mít přímo zdravotní židli, naučíme se aspoň vliv ergonomické židle na tělo vyvažovat vhodným sportem, případně cviky. Po půl hodině sezení a někdy i dříve vstaneme a protáhneme si záda. Cvičíme velmi pomalu a pravidelně dýcháme.

Foto: PROWORK

Ergonomická pracovní židle Therapia iBODY U 7730 má zúžený sedák i opěru zad, které jsou vhodné pro štíhlejší postavy. Cena od 13 900 Kč bez DPH.

Začneme se zdviženými pažemi. Hlavu držíme zpříma, bradu nezvedáme. Vytahujeme páteř, paže z ramen. Poté připažíme a pomaličku suneme ruce po přední straně stehen a holenní kosti, dokud se nedotkneme dlaněmi země. Prodýcháme každý posun, nekýveme se do stran.

Vnímáme uvolňování zad a pomalu se zase vracíme do stoje. Opakujeme podle potřeby a krátce se projdeme.

Následky pasivního sezení

Fyzioterapeuti varují, že několikahodinové strnulé sezení plíživě a nevratně poškozuje páteř. Ohnutí v nevhodné pozici způsobuje degenerativní změny na chrupavkách, páteřních vazech, meziobratlových ploténkách, které vysychají, tvrdnou a ztrácející tlumicí funkci.

Objevují se bolesti hlavy, napětí šíje, bolesti ramen, bolesti vystřelující do horních i dolních končetin, břicha i třísel. Ochablé břišní svaly a měkké hýždě zhoršují tělesnou stabilitu, nepodpírají a nestimulují vnitřní orgány. Přicházejí problémy s trávením, při stolici, močení, pohlavním styku.

Foto: ZDRAVOTNI-ZIDLE.CZ

Zdravotní židle Rodeo posiluje zádové, břišní i hluboké stabilizační svaly. Tvar pohyblivého sedáku odlehčuje boky a stehenní oblast, a napomáhá tak přirozenému oběhu krve a lymfy v těle. Cena od 15 690 Kč bez DPH.

Kvůli nevhodnému sedáku, způsobujícímu otlaky stehen nad kolenními jamkami, trpí krevní oběh. Jeho zpomalení zvyšuje nedokrvení mozku i riziko hluboké žilní trombózy, způsobuje únavu. Pozor na sedák, který se pouze sklopí dopředu, aniž by se jeho střed také posunul vpřed. Hrozí tak blokáda v kříži!

Pasivní sezení způsobuje problémy s trávením, souvisí s ukládáním tuků zejména na břiše. Sedíme-li pasivně více než 8 hodin denně, naše svaly spalují méně tuku, krev proudí pomaleji a mastné kyseliny mohou snadněji ucpat srdce. Zvyšuje se krevní tlak i hladina cholesterolu, slinivka břišní produkuje více a více inzulínu.

Strnulé shrbené sezení stlačuje hrudník, nutí k mělkému dýchání. Není divu, že se cítíme brzy unavení, nesoustředění a naše bránice tvrdne.

Myslete na děti

Tělesný vývoj probíhá do 14. roku dítěte a nesprávné sezení u počítače, ve škole způsobuje poškození pohybového aparátu, které je po ukončení růstu nevratné.

Ergonomická židle postrádá smysl zejména u dětí, které se na jejím sedáku vrtí, dřepí, klečí, houpou se.

Foto: ZDRAVOTNI-ZIDLE.CZ

Dětská zdravotní židle Basic s pohyblivým sedákem na pružině pro aktivní sezení a zdravá záda. S obručí pro podporu nohou vhodná pro děti od 120 cm. Cena od 13 390 Kč.

Rostoucí ani různě polstrované ergonomické židle jejich přetíženým zádům nepomohou, zdravotní židle je tak investicí do zdraví dítěte.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám