Hlavní obsah

Seebohmova vila nebo také Zámeček. Život v ní byl opravdu noblesní

Novinky, Text: Michael Rund, Lubomír Zeman, editace: Kristýna Křížová

V Královském Poříčí vznikla vila pro rodinu Kurta Seebohma, ředitele dolové společnosti. Její architekt není známý, ale ví se, že byla postavena okolo roku 1910 a působí hodně impozantně a majestátně. Stavba též zvaná Zámeček patří k nejkrásnějším v lokalitě.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Stavba s adresou: Královské Poříčí, Lázeňská čp. 114

Článek

Velká jednopatrová budova na obdélném půdorysu je zastřešena mohutnou střechou, ze které vystupuje nad středem věžička s vyhlídkovým ochozem.

Výrazný vzhled s nádechem místní regionální architektonické tradice dodávají stavbě dřevěné žaluziové okenice a velké vikýře.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Ke stavbě náleží pečlivě udržovaný zámecký park.

Ve střední části strany vily obrácené do zahrady vystupuje veranda s balkonem v patře. K severní boční straně přiléhá přízemní přístavek, na jižní straně se otevírá směrem do zahrady velká lodžie s balkonem v patře.

Dispozice i vnitřní vybavení bylo také velkolepé. Barokizujícím portálem se vchází do vstupního prostoru zaklenutého působivou klenbou, odkud se druhým vstupem se secesní dekorací vchází do prostorné haly se schodištěm do patra. Za pozornost v těchto místech stojí dva andělíčci držící orámovaný dekorovaný znak.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Interiéru dominuje dřevo.

Při výstavbě byla použita tehdy moderní technologie litých betonů. Zahrada kolem vily byla upravena v přírodně krajinářském duchu.

V listopadu 1945 byl bývalý ředitel a majitel vily Kurt Seebohm odsunut do Německa, kde brzy nato zemřel. Po roce 1948 bylo ve vile Seebohmů v Královském Poříčí umístěno ředitelství odborného stavebního učiliště.

Roku 2002 přešla vila do vlastnictví obce Královské Poříčí, která ji citlivě zrekonstruovala.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Z věžičky je působivý výhled do okolí.

V současné době se v přízemí nachází zasedací a přednáškový sál, moderní knihovna a ordinace obvodního lékaře.

V bývalém provozním suterénu vily je dnes umístěn bowling, sauna s vířivou vanou a posilovna. První patro poskytuje zázemí pro obecní úřad. V posledním patře jsou byty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám