Hlavní obsah

Stavbě obřího centra v Plzni má zabránit referendum

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpůrci výstavby obřího multifukčního komplexu v centru Plzně mají novou zbraň. Stavbě nazvané Corso Americká, která má vyrůst na místě současného Domu kultury, chtějí zabránit pomocí referenda.

Článek

„Politici vládnoucí na radnici naše požadavky nerespektují, občané by si tedy měli rozhodnout sami,“ uvedl Martin Marek z přípravného výboru pro vypsání referenda. Otázky budou dvě, první se týká toho, zda má město bezodkladně podniknout veškeré kroky, aby zabránilo stavbě, druhá směřuje k tomu, jestli se má celá lokalita v územním plánu co nejrychleji změnit na plochu urbanistické zeleně. „Z právního hlediska jsou obě otázky v pořádku,“ ubezpečil Marek.

Hra o čas

K demolici odsouzený Dům kultury i pozemky pod ním ale patří soukromé společnosti Amádeus Plzeň. Radnice říká, že privátní stavbě zabránit nemůže, a vyjednává jen dílčí změny projektu. „Úspěšné referendum by umožnilo vypsat architektonickou soutěž,“ řekl Právu Marek. Firma už dříve pohrozila, že v případě zmaření investice bude žádat náhrady.

Aktivisté z pěti plzeňských občanských sdružení začnou sbírat podpisy na podporu referenda hned v úterý 4. října, a to v prostoru před Brankou. Potřebují jich celkem 13 500, což odpovídá desetině oprávněných voličů ve městě. „Snad to zvládneme za měsíc,“ podotkl Marek a připomněl, že petici proti výstavbě centra podepsalo přes devět tisíc lidí. Když návrh podpoří dostatečné množství Plzeňanů, musejí zastupitelé referendum uspořádat do devadesáti dnů. Hraje se o čas. Pokud investor získá územní rozhodnutí ještě před vypsáním referenda, nemusí se na jeho výsledek ohlížet.

Podle Marka to ale nestihne dříve než za půl roku. Ještě totiž ani neskončilo posuzování vlivů inkriminovaného záměru na životní prostředí (EIA). Už ale vstoupilo do finální fáze.

Kladný posudek

Podle před několika dny zveřejněného odborného posudku je stavba akceptovatelná a krajský úřad dostal doporučení, aby k ní vydal souhlasné stanovisko, ovšem se začleněním několika podmínek.

Demolice kulturáku by se měla kvůli nižší prašnosti provádět přes zimu, hlukem ohrožení obyvatelé domů na Denisově nábřeží a na Americké ulici mají do bytů dostat protihluková okna, počítá se s omezením rychlosti na Denisově nábřeží na třicet kilometrů, kamiónům bude vjezd do komplexu zakázán.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám