Hlavní obsah

Španělský umělec představil v budově OSN strop za 23 miliónů dolarů

ŽENEVA

Španělský umělec Miquel Barceló v úterý představil v budově OSN v Ženevě svou stropní malbu, která vyvolává kontroverzní reakce kvůli své ceně. Stála 23 miliónů dolarů (asi 467 miliónů korun). Informovala o tom agentura AP.

Článek

Během slavnostní ceremonie, které se zúčastnili mimo jiné španělský král Juan Carlos a generální tajemník OSN Pan Ki-mun, odhalil Barceló své dílo plné zářivých barev na stropě kopule sálu Rady pro lidská práva. Nejvýraznější jsou krápníkovité výstupky, které vyčnívají ze stropu.

Padesátiletý abstraktní umělec použil více než 100 tun barev z celého světa a pracoval na svém výtvoru přes rok. Barceló spolupracoval s architekty, inženýry a fyziky. Celý projekt se podle AP stal terčem kritiky kvůli kontroverznímu financování.

Dohady o financování

Španělské ministerstvo zahraničí tvrdí, že vláda hradí 40 procent nákladů. Zbytek jde prý od dárců ze soukromého sektoru. Asi 500 000 eur (téměř 13 miliónů korun) z veřejných peněz pochází z rozpočtu, který je určen pro zámořské rozvojové programy a pro mezinárodní organizace jako je OSN.

Španělská konzervativní Lidová strana si stěžovala, že šlo o peníze určené pro zmírnění chudoby a pro zlepšení zdravotní péče v chudších zemích. Ministerstvo kritiku odmítá s tím, že umělcova práce byla hrazena z jiných prostředků.

Dílo vyvolalo spor v parlamentu

Spor vyvrcholil před týdnem ve španělském parlamentu, když se lidovecký poslanec Gonzalo Robles dotázal, o "kolik tisíc dětí mohlo být postaráno", kdyby se využily peníze z tohoto díla. Vládnoucí socialisté ho obvinili z překrucování faktů.

Pondělní tisková konference v Ženevě, kde měl být Barceló a španělský ministr zahraničí Miguel Ángel Moratinos, byla zrušena. Vláda dosud neoznámila, kolik výtvarníkovi zaplatila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám