Hlavní obsah

Špaletová okna moderně

Novinky, rai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špaletová okna, kterými se pyšní starších objektech, mají své nezaměnitelné kouzlo. Problém však nastává tehdy, kdy je potřeba jejich výměna. V historických čtvrtích či v památkových zónách památkáři usilují o to, aby nebyl narušen okolní ráz. Řešením je tedy pouze výměna za nová špaletová okna.

Článek

Ještě donedávna byla výroba špaletových oken výhradně záležitostí truhlářů. Někteří výrobci začali již ale i se sériovou výrobou. „Špaletových oken jsme schopni pomocí forem vyrobit až 35 kusů za den,“ říká Miroslav Hybler ze společnosti AQ Okna. Soukromým výrobcům konkuruje společnost především cenou, ta je nižší, než když jsou okna vyráběna na zakázku.

Jednou z výhod moderních špaletových oken je jejich schopnost výrazně snížit pronikání okolního hluku. Na rozdíl od tradičních oken mohou být totiž osazena speciálními akustickými skly, a tak tlumit hluk až o 100 % účinněji. Tloušťce okenní tabule musí být dále přizpůsobena také nosnost křídla, které může být v případě potřeby masivnější a tím zajistit vyšší nosnost oken s větší tloušťkou skel.

Špaletová okna mohou být i účinným pomocníkem v boji proti hluku. Foto AQ Okna

Barvu mohou mít špaletová okna prakticky libovolnou, záleží jen na svolení památkářů tam, kde je to zapotřebí. Všechny typy barevných úprav povrchu dřevěných profilů jsou obvykle prováděny na bázi vodou ředitelných vícevrstvých akrylátových systémů povrchových úprav. Tento nátěrový systém je plně omyvatelný, v průběhu své životnosti však vyžaduje průběžnou obnovu.

Cena kvalitních moderních špaletových oken je zejména kvůli dvojité konstrukci o něco vyšší, než je tomu v případě oken plastových. Oproti nim zaplatí zájemce o špaletová okna zhruba dvojnásobek částky. Vyšší cenu však částečně kompenzuje životnost oken, která se může při správné údržbě pohybovat i okolo 100 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám