Hlavní obsah

Recyklujte staré hračky

Novinky, rai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve středu začal na pražských školách pilotní projekt na podporu zpětného odběru hraček. Zúčastní se jej 36 pražských mateřských a základních škol včetně sítě prodejen hraček Pompo. Cílem je otestování nového způsobu odběru tohoto elektroodpoadu a také ekologická výchova dětí i jejich rodičů.

Článek

Podle údajů kolektivního systému ASEKOL, který projekt organizuje, bylo v loňském roce na český trh uvedeno výrobci a dovozci registrovanými u systému ASEKOL 1815 tun elektrických a elektronických hraček a elektrozařízení pro volný čas a sport.

"V této kategorii elektrovýrobků vidíme velký potenciál růstu," řekl Jan Vrba z Asekolu a dodal, že k recyklaci lidé  odevzdají jen 0,07 % těchto výrobků, přitom 87 % hmotnosti elektrohraček je recyklovatelných.

Projekt by měl dětem vysvětlit, jak nakládat se starými spotřebiči. Nejen že mohou v oblasti ekologie působit na své rodiče, ale dnešní děti budou v příštích desetiletích zásadním způsobem ovlivňovat naše životní prostředí. "Pokud se projekt sběru hraček osvědčí, plánujeme jeho rozšíření," řekl Jan Vrba.

Na školách budou umístěny uzamykatelné sběrné nádoby se speciálně upraveným víkem. Svoz elektroodpadu ze škol bude z počátku prováděn jednou měsíčně, následně i v častějších intervalech dle potřeby.

Co se bude sbírat

V rámci projektu se budou sbírat elektrické a elektronické hračky, poháněné baterií nebo elektromotorem. Dále elektrické deskové hry, autodráhy, digitální hry, herní konzole, ruční ovladače videoher (joysticky), doplňky pro batolata, elektrická vozítka a vybavení pro volný čas a sporty. Děti budou moci nosit i walkmany, MP3, mobilní telefony, rádia, kalkulačky a drobnou výpočetní techniku

Jednotlivé školy, které se do projektu zapojily, budou soutěžit v množství sebraného elektrozařízení a první tři budou na konci školního roku odměněny hodnotnými dary. Škola, která nasbírá nejvíce drobného elektroodpadu, od ASEKOLU obdrží interaktivní tabuli.

Reklama

Související témata:

Související články

Recyklace se prosadila i na festivalu

Snížit množství odpadu se pokusí tuto sobotu v Pardubicích pořadatelé hudebního festivalu Summer of Love ve spolupráci s Hnutím Duha. Každý prodaný drink -...

Výběr článků

Načítám