Hlavní obsah

Řád benediktinů prohrál spor o slovenský zámek Rusovce

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Zámek v Rusovcích u Bratislavy zůstává majetkem státu a možná se z něho stane reprezentační sídlo pro významné zahraniční návštěvy. Ústavní soud SR totiž rozhodl v neprospěch Řádu svatého Benedikta, který tak prohrál 14letý spor o tento zámek.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Zámek v Rusovcích již léta chátrá a vyžaduje rekonstrukci.

Článek

O zámek projevil zájem prezident Ivan Gašparovič, který by ho chtěl po rekonstrukci využívat jako reprezentační sídlo pro významné zahraniční návštěvy. „Prezident rozhodnutí soudu přivítal.

Slovensko potřebuje prostorné reprezentační zařízení a zámek v Rusovcích by mohl sloužit tomuto účelu, " uvedl jeho mluvčí Marek Trubač. Potřebu podobné reprezentační budovy připomněl Gašparovič také při nedávné návštěvě britské panovnice Alžběty II. na Slovensku. Kancelář prezidenta zamýšlí prodat vilu na lukrativním místě Bratislavy, kterou Gašparovič nevyužívá. Ze získaných prostředků chce přispět k rekonstrukci zámku v Rusovcích částkou přes 100 miliónů korun.

Řád se chce obrátit k evropským soudním institucím. Trvá na tom, že zámek zdědil po knížecím rodu Lonyayovců v roce 1945, když Rusovce patřily Maďarsku. Po úpravě hranic v roce 1947 však připadly ČSR a zámek byl zestátněn.

Reklama

Související články

Prezident Gašparovič má zálusk na zámek

V Bratislavě není kde ubytovat významné státní návštěvy a tak i britská panovnice Alžběta II. bude možná muset spát v hotelu. To je nežádoucí scénář, kterému...

Výběr článků

Načítám