Hlavní obsah

Prostorný dům podle vlastních představ a ideálů čtyřčlenné rodiny

Rodina si postavila krásný, velký a prostorný dům. K řešení interiéru obývacího pokoje, kuchyně a pokojů pro dvě děti si vybrali na pomoc známou architektku Zuzanu Strouhalovou, jejíž tvorba jim je blízká.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Článek

A jak dokumentární fotografie dokazují, architektka splnila očekávání klientů a přidala ještě něco navíc, a tak byly vytvořeny zajímavé prostory, které okouzlují prostotou, vzdušností a uměřenou barevností.

Navrhnout interiér v neutrálních tónech

Samotný obývací pokoj má celkem něco přes 50 m2 a je obdélníkového půdorysu. Bočně na něj navazuje prostor kuchyně. Jde tedy o velký prostor, který je velmi prosvětlený francouzskými a klasickými okny. Požadavkem klientů bylo tuto čistotu a vzdušnost respektovat a navrhnout interiér v neutrálních tónech – zejména bílé a šedé.

Optické propojení kuchyně s obývací částí

Co se týče dispozice, kuchyně měla navazovat plynule na obývací sekci. Proto v návaznosti na dispozici kuchyně, která byla již víceméně dána, vymyslela Zuzana Strouhalová do prostoru ostrůvek, který by opticky propojoval kuchyňskou část s obývací.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Součástí ostrůvku je integrovaná speciální smažicí plotna a je ukončen barovým pultíkem. Dál pokračuje jídelní stůl a ve druhé polovině místnosti je sezení s TV stěnou a krbem.

Barové židle od Karima Rashida

Kuchyně je na přání celá bílá. Pracovní deska, dřez i barový pultík jsou vyrobeny z materiálu Corian. Organické barové židličky jsou od známého designéra Karima Rashida.

Jídelní stůl a sedačka byly navrženy v kontrastní šedé, která je ve světlejším tónu použita i na částech stěn. Všechny další prvky interiéru jako židle, TV komoda či světla jsou opět v bílé barvě.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Speciální stínicí lamely

Ve francouzských oknech jsou speciální stínicí lamely, které přivádějí do prostoru příjemné opacitní světlo. Architektka vybrala na plovoucí podlahu dekor běleného dubu ve světlém odstínu, který v takové velké ploše příjemně a jemně zútulňuje interiér. Vše působí velice čistě a harmonicky. Jedinými dekoracemi v prostoru jsou obraz Buddhy, polštářky a živé řezané květiny.

Ikony stříbrného plátna

Na rozdíl od obývací části pokoje pro děti měly být barevné a živé. Chlapec i dívka jsou filmovými nadšenci, a tak architektka zvolila jako hlavní motiv ikony stříbrného plátna – Audrey Hepburnovou a Jamese Deana.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS
Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Dívčí i chlapecký pokoj mají základ v šedobílé, jeden je pak laděný do červené barvy a ve druhém je dominantní žlutá. Ostatní místnosti domku jsou opět laděny do neutrální šedo-černobílé kombinace.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS
Ing. arch. Zuzana Strouhalová
Studovala Fakultu architektury na ČVUT v Praze, rok studovala architekturu na Kansas State University v USA a rok na Ecole d’erchitecture de Grenoble ve Francii. Pracovala v ateliéru Mimolimit, v ateliéru de.fakto a od roku 2010 pracuje samostatně pod značkou deZu. Je autorkou mnoha soukromých i komerčních interiérů nebo například spolupracovala na návrhu luxusního viladomu Vila Verde. Vytváří též autorské šperky. Podílela se také na televizním cyklu Jak se staví sen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám