Hlavní obsah

Příspěvky na bydlení se od příštího roku zvýší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátkem příštího roku se zvýší příspěvky na bydlení o 15 až 25 procent podle velikosti rodiny a místa bydliště. Kabinet ve středu schválil návrh ministerstva práce zvednout nařízením průměrné náklady, podle kterých se dávka stanovuje. Informovala o tom mluvčí vlády Jana Bartošová.

Článek

"Příspěvek se upravuje kvůli očekávanému zvýšení cen nájemného, energií a služeb spojených s bydlením v novém roce," řekl v úterý mluvčí ministerstva práce Jiří Sezemský. S návrhem výdajů na příspěvky, které vycházejí z plánovaných průměrných nákladů, počítá podle něj schválený rozpočet na příští rok.

Příspěvek na bydlení pobírá podle ministerstva zhruba 240 000 lidí. Od státu ho dostávají osoby a rodiny s nízkými příjmy. Použít ho mohou na obecní, družstevní či nájemní byt i na bydlení ve vlastním domě. Nárok na něj mají osoby a rodiny, kterým nestačí 30 procent příjmu na pokrytí nákladů na bydlení. V Praze je to 35 procent.

Tento díl z příjmu musí být ale nižší než zákonem stanovené náklady. Do příspěvku se promítá výše nájmu, náklady srovnatelné s nájmem a výdaje za plyn, elektřinu, vodu a topení. Pro jednotlivce v nájmu se stanovené průměrné náklady zvednou o 287 až 843 korun, pro čtyřčlennou rodinu o 936 až 2004 korun. Ve vlastním bytě se zvýší o 417 až 1407 korun.

Velikost místa bydliště roli nehraje

Podle schváleného návrhu by měly průměrné náklady za nájemní byt v Praze pro jednotlivce činit od ledna bezmála 4200 korun, tedy zhruba o 840 korun víc než letos. Čtyřčlenná rodina by v hlavním městě průměrně měla vydat 10.549 korun, což je přibližně o 2000 korun víc než v letošním roce.

V menších městech se náklady liší pro nejmenší domácnosti minimálně o 300 korun, pro největší o 900 korun. Náklady na družstevní a vlastní bydlení ministerstvo navrhlo zvýšit zhruba od 400 do 1400 korun podle velikosti rodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám