Hlavní obsah

Praha bude mít nový územní plán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský magistrát začne připravovat nový územní plán pro hlavní město. Ve čtvrtek o tom rozhodli zastupitelé.

Článek

Praha začne připravovat nový územní plán. Ten určuje, jakým způsobem mohou být využity jednotlivé plochy parcel. Město postupuje v souladu s platným stavebním zákonem, který ukládá obcím vypracovat nové územní plány do roku 2012.

Hlavní město by mohlo mít dokument ale v předstihu. Hovoří se o dvou letech. Primátorův náměstek Rudolf Blažek (ODS) ovšem již dříve sdělil, že česká metropole by mohla tento důležitý dokument vyhotovit i ve zhruba čtyřletém předstihu.  

Zastupitelé protestují

Někteří zastupitelé ovšem požadovali, aby se o přípravě nového plánu ve čtvrtek nehlasovalo. Námitky měl například Jiří Witzany (SNK ED), který se obával,  že v novém územní plánu přibude řada stavebních pozemků, jenž by jinak nikdy schváleny nebyly.

S Witzanym souhlasil radní Petr Štěpánek (Strana zelených). "Měl by být posun, aby se stihly zásady," řekl.

Současný územní plán Prahy platí sedm let a byl mnohokrát pozměňován. Schvalování dokumentu, platného až do roku 2010,  v minulosti provázely protesty ekologických a občanských sdružení, s některými návrhy nesouhlasilo například ministerstvo životního prostředí a radnice řady městských částí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám