Hlavní obsah

Praha 3 chce pod náměstím Jiřího z Poděbrad vybudovat podzemní garáže

Právo, Hynek Paštěka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radnice Prahy 3 se ve snaze zklidnit dopravu v části Vinohrad a získat nová parkovací místa rozhodla vybudovat podzemní garáže pod náměstím Jiřího z Poděbrad.

Foto: Hynek Paštěka, Právo

Pod náměstím Jiřího z Poděbrad by měly být postaveny třípatrové garáže, které pojmou 424 vozů.

Článek

Mají mít tři patra a pojmout 424 vozů. Vše je zatím ve stadiu projektu, čeká se na územní rozhodnutí. Záměr vystavět podzemní garáže vznikl v roce 2005.

„Výstavba podzemních garáží je jedinou reálnou cestou, jak zklidnit dopravu a získat potřebná parkovací místa,“ sdělil Právu tiskový mluvčí radnice Prahy 3 Jan Sotona a pokračoval:„Výstavba podzemních garáží je během na dlouhou trať, takže říkat termín zahájení stavby by bylo před uzavřením stavebního řízení předčasné. Nicméně počítáme se zahájením výstavby podle okolností v období 2011– 2015. Přesné náklady nebyly s ohledem na probíhající stav řízení vyčísleny, ale jde o stovky miliónů korun. Stavba by měla být financována z veřejných i soukromých zdrojů, počítáme se zapojením evropských fondů.

Památka v ohrožení?

Podzemní garáže se však příliš nelíbí Straně zelených (SZ) v Praze 3. Argumentuje tím, že stavba může poškodit statiku kostela Nejsvětějšího srdce, který byl v těchto dnech prohlášen za národní kulturní památku. Pod kostelem totiž vede trasa metra A a také potok Kanálka svedený do podzemního koryta.

„Výstavba podzemních garáží neúnosně zatíží obecní rozpočet Prahy 3 stamiliónovými částkami. Zavede také do místních komunikací další dopravu, která zvýší hlučnost a naruší atmosféru místa,“ řekl Právu zastupitel za SZ v Praze 3 Matěj Stropnický.

Radnice však namítá, že statika kostela je v naprostém pořádku a stavba ji nemůže nijak narušit. Stavba a úpravy okolí byly prý v rámci posuzování vlivu na životní prostředí široce diskutovány jak s obyvateli, tak s místní farností a byly na základě této diskuse upravovány.

„Garáže jsou koncipovány tak, že nijak nezasahují do dění v tomto prostoru. Naopak by v této lokalitě mělo dojít ke zklidnění dopravy, protože radnice počítá s vytvořením zelené zóny v přilehlé ulici a svedením parkujících vozů pod zem,“ doplnil Sotona.

Strana zelených přesto podle Stropnického apeluje na odbor památkové péče ÚMČ Praha 3, aby využil zvýšení závažnosti památkové ochrany s plánovanými garážemi sousedícího kostela a stavbu garáží v jeho těsné blízkosti nepovolil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám